Hamburger Verkehrsverbund

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióHamburger Verkehrsverbund (HVV)
(de) Hamburger Verkehrsverbund Modifica el valor a Wikidata

LemaMehr als ein Ziel
EpònimHamburg Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curthvv Modifica el valor a Wikidata
TipusPrivada
Camp de treballTransport públic
Forma jurídicaGmbH Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació29 de novembre de 1965
Activitat
ProdueixServeis de transport de proximitat
Membre deAssociació d'Empreses de Transport Alemanyes
Verein zur Förderung einer Durchgängigen Elektronischen Fahrgastinformation (en) Tradueix
Bundesverband SchienenNahverkehr (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu 

Lloc webwww.hvv.de
Facebook: deinhvv Youtube: UCG-EXtx-kY-Zh2Qk0ch5-1Q Modifica el valor a Wikidata

L'Hamburger Verkehrsverbund o HVV és una federació de 32 societats públiques i privades de transport públic de l'àrea metropolitana d'Hamburg que va crear-se el 1965 de tal manera de poder ofrir als vianants una tarifa única i horaris integrats. És la primera associació de tal mena al nivell mundial.[1]

Mapa de la xarxa ferroviària de l'HVV

Dins de les zones tarifàries, els vianants poden utilitzar qualsevol mitjà de transport (metro, bus, barca, tren…) de qualsevol companyia per a desplaçar-se d'un punt a l'altre. També, el lloc web dona la possibilitat de calcular el trajecte més ràpid en utilitzar qualsevol servei dels membres.

Dels quatre membres fundadors el 1965[2] comptava el 2009 amb 32 membres. Els més llargs són la Hamburger Hochbahn (metropolitana i busos), la Deutsche Bahn, la Hamburger S-Bahn (rodalia), l'Hadag (bacs) i l'AKN (rodalies). El 2011, l'HVV transporta en mitjana un 2,2 milions de persones cada dia feiner a un territori de 8 616 km².[3] El 2009 va transportar 656,1 milions de persones, una expansió de 62 per cent en comparar amb 1967, el primer any de la unificació de les tarifes. La xarxa mesura 12 485 km dels quals 1 030 de metropolitana i de rodalia.

El 1984, les línies navals amb els famosos Alsterdampfer a l'Alster i uns dels seus afluents van ser externalitzades de l'oferta i transformades en serveis turístics i de lleure. Tot i això, els bacs a l'Elba de l'Hadag i el tram aeri sud-oest de la metropolitana U3 donen als turistes una oportunitat de visitar per un bon preu una llarga part de la ciutat des d'una perspectiva interessant.

El panorama emblemàtic del viaducte de la línia U3 a la vora de l'Elba

Referències[modifica]

  1. HVV, Historie: Einige Haltestellen aus 40 Jahren HVV, Web offcial de l'HVV, Hamburg, 2011, (traducció: Història: unes parades de quaranta anys de l'HVV)
  2. hv «Endlich unter einem Dach». Hamburger Abendblatt, 29-09-1965, pàg. 2. (traducció: Al capdavall sota un mateix teulat)
  3. HVV, HVV in Zahlen, Web offcial de l'HVV, Hamburg, 2011, (traducció: L'HVV en xifres)