Hangar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Hangar (Centre de Producció d'Arts Visuals)».
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Hangar
Imatge

L'hangar és un lloc utilitzat per a guardar-hi aeronaus, generalment de grans dimensions i situat als aeròdroms.[1]

Un hangar és una estructura tancada per encabir, protegir aeronaus. La majoria d'hangars són de construcció metàl·lica, tot i que també es poden utilitzar altres materials com formigó o fusta (històricament). Els hangars protegeixen els avions i altres vehicles del temps atmosfèric i la llum ultraviolada. Per altra banda també s'acostumen a utilitzar per a realitzar les tasques de reparació i manteniment i, fins i tot, d'assemblatge dels avions.

Pel que fa als avions de combat sovint els hangars són fortificats, serveixen també per al rearmament de les aeronaus i per amagar-los de reconeixement aeri.

Els vaixells de guerra també poden comptar amb un hangar. ja sigui per habitualment la majoria de fragates i corbetes modernes compten amb un hangar i coberta de vol a popa amb capacitat per un o dos helicòpters. Els portaavions i portahelicòpters compten amb hangars molt més grans, que ocupen la major part la coberta sota la coberta de vol, en aquest cas pot encabir un gran nombre de caces i avions d'atac.

La paraula hangar prové del francès medieval hanghart («tancat prop d'una casa»), i aquesta alhora provinent del fràncic haim-gard («tancat de cases»).[2]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • Challoner, Nick. «British Hangars» (en anglès). [Consulta: 10 març 2017]. Col·lecció de fotos històriques d'hangars britànics