Hans Christian Gram

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Hans Christian Joachim Gram (1853 - 1938) fou un bacteriòleg danès, que va desenvolupar la tinció de Gram, d'ampli ús en microbiologia.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Graduat en medicina a Copenhaguen el 1878, va viatjar per diversos països d'Europa entre 1878 i 1885 estudiant farmacologia i bacteriologia. Mentre es trobava a Berlín el 1884, va descobrir el mètode per tenyir els bacteris que porta el seu nom i que es fa servir àmpliament per classificar els bacteris.

Tinció de Gram[modifica | modifica el codi]

Bacilus anthracis tenyits amb la tinció de Gram

Gram va seguir el mètode de Paul Ehrlich, utilitzant una solució d'anilina i violeta de genciana. Després un tractament amb lugol (iode en iodur potàssic aquós) i etanol va observar que alguns bacteris retenien el colorant (per exemple els pneumococs) mentre que altres no ho feien. Això va permetre dividir les bacteris en Gram-positives i Gram-negatives, classificació que és de gran utilitat avui dia per triar un tractament d'antibiòtic.

Nomenament de Professor[modifica | modifica el codi]

El 1891 Gram va ser nomenat professor de farmacologia de la Universitat de Copenhaguen, on va mostrar un gran interès en els aspectes clínics de la farmacologia. Va ser un metge practicant durant tota la seva vida. Va ser President de la Comissió de la Pharmacopoeia entre 1901 i 1921 i director del departament de medicina interna de l'Hospital Frederick de Copenhaguen, fins a la seva jubilació el 1923.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]