Hans Krainz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHans Krainz
Biografia
Naixement13 maig 1906 Modifica el valor a Wikidata
Zúric (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Mort20 maig 1980 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Zúric (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Residència Suïssa
Es coneix perreconegut especialista en cactus, i en el segle xx, va nomenar nous gèneres, espècies, i subespècies per a la ciència[1]
Activitat
Camp de treballBotànica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióbotànic Modifica el valor a Wikidata
Obra
Abrev. botànicaKrainz Modifica el valor a Wikidata

IPNI: 5015-1

Hans Krainz (13 de maig 1906, Zúric - 20 de maig 1980 ibíd.) va ser un horticultor i botànic suís, reconegut especialista en cactus.

Vida i obra[modifica]

Hans Krainz, que es va especialitzar com a jardiner tant en arbres i en arbustos ornamentals, va ser el primer director de la Sukkulenten-Sammlung (Col·lecció de suculentes) de Zúric. Hi va estar actiu fins a la seva jubilació el 1972.

A través de la seva obra, va desenvolupar un gran entusiasme pels cactus i altres suculentes. Ja el 1932 va esdevenir membre de la Societat Alemanya de Cactus. El 1933 va ser elegit president de la Societat Suïssa de Cactus. A la fi de setembre de 1950, a Zuric, va tenir un paper clau en la formació de l'Organització Internacional per a les Suculentes (IOS).

Krainz va ser redactor i editor en cap d'una col·lecció de fulles esparses Die Kakteen (els cactus), que va aparèixer des de 1954 fins a 1975. Entre 1966 i 1970, va realitzar dos viatges d'estudi per visitar els llocs dels cactus als Estats Units i a Mèxic.

Algunes publicacions[modifica]

  • Die Entwicklung der Kakteenforschung der letzten 20 Jahre und deren Einfluss auf die Liebhaberei, 1940.  (El desenvolupament de la recerca de cactus dels últims 20 anys i la seva influència en l'afició)
  • «Sukkulentenkunde» a Jahrbücher der Schweizerischen Kakteen-Gesellschaft («La ciència de les plantes suculents» 1947-1963 (editor)
  • Aufbau und Pflege einer Kakteensammlung: Artenwahl, Pflegekalender mit wichtigen Hinweisen und kurzen Anleitungen, Winterpflege und Importenbehandlung (en alemany). Münsingen: B. Fischer, 1953.  (Crear i mantenir una col·lecció de cactus: selecció d'espècies, calendari de cura amb referències importants i breus instruccions, l'atenció d'hivern i tractament de les importacions)
  • Kakteen: eine Gesamtdarstellung der eingeführten Arten nebst Anzucht- und Pflege-Anweisungen (Cactus: una presentació general de les espècies importades, així com en el cultiu i les instruccions de cura), 1956-1975.  (Col·lecció de fulles soltes, sense acabar)
  • Sukkulenten (en alemany). Zürich: Silva-Verlag, 1958. 
  • Plantes grasses (en francès, traduït de l'alemany). Zürich: Silva-Verlag, 1958. 

Epònims[modifica]

Curt Backeberg va nomenar en el seu honor, el gènere Krainzia de la família de les cactàcies.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Leuenberger, B. E.. «Hans Krainz 1906-1980 - Ein Leben für die Sukkulenten». A: U. Eggli (editor). Hans Krainz, sein Leben, seine Veröffentlichungen. Tagungsbroschüre herausgegeben anlässlich des Jubiläums 60 Jahre Kakteen-Gesellschaft Zürich sowie der 55. JHV der Schweizerischen Kakteen-Gesellschaft (en alemany), 1985. 
  • Bollinger, Thomas «75 Jahre Sukkulenten-Sammlung» (en alemany). Die Sukkulentenwelt [Zuric], núm. 11, 2007.

Enllaços externs[modifica]

Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.