Haplocheirus sollers

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Haplocheirus)
Infotaula d'ésser viuHaplocheirus sollers
Haplocheirus Modifica el valor a Wikidata

Holotip de H. sollers
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSaurischia
FamíliaAlvarezsauridae
GènereHaplocheirus Modifica el valor a Wikidata
Choiniere et al., 2010 (tipus)
Mida

Haplocheirus sollers és una espècie de dinosaure teròpode alvarezsauroïdeu. És el més membre més basal del seu clade.[1] És l'alvarezsauroïdeu més antic que es coneix, precedint a tots els altres membres en uns 63 milions d'anys. Això també el fa uns 15 milions d'anys anterior a l'ocell més antic conegut, l'arqueòpterix. Haplocheirus fou descrit l'any 2010 a partir d'un espècimen fòssil trobat a la formació de Shishugou, de fa 160 milions d'anys, a la conca Junggar al nord-oest de la Xina.

Descripció[modifica]

Interpretació artística d'un Haplocheirus viu.

Haplocheirus és l'alvarezsauroïdeu més gran conegut, feia uns 2 metres de longitud. De la mateixa manera que la resta d'alvarezauroïdeus, tenia l'urpa del polze allargada, però retenia els altres dos dits funcionals, a diferència dels alvareszsauroïdeus més derivats, en els que només el polze era llarg i amb urpa. Tenia cames llargues i probablement era un corredor veloç.

Referències[modifica]

  1. Choiniere, J. N.; Xu, X.; Clark, J. M.; Forster, C. A.; Guo, Y.; and Han, F. «A basal alvarezsauroid theropod from the Early Late Jurassic of Xinjiang, China». Science, 327, 5965, 2010, pàg. 571–574. DOI: 10.1126/science.1182143. PMID: 20110503.

Enllaços externs[modifica]