Hasàpiko

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Hasàpiko (en grec: χασάπικο, en turc: Kasap havasi) és una dansa popular grega.

Història[modifica]

Va ser la dansa de l'associació de carnissers grecs, que la va adoptar dels militars de l'època bizantina durant l'Edat Mitjana com una pantomima de batalla amb espases,[1] i va ser anomenada Makellarikos Horos (μακελλάρικος χορός) o simplement Makelarikos (μακελλάρικος) que significa carnisser. La dansa es va mantenir popular a Constantinoble, l'Àsia Menor occidental i algunes illes per segles fins al 1922, quan va ser absorbida per la música Rembetika i es va transformar panhel·lènica. En els temps moderns, la dansa es va fer popular per mariners i també se l'anomena Naftiko (ναυτικό) en els ports. Després gràcies a la pel·lícula Zorba el grec, es va transformar en el ball grec més conegut en el món. Existeixen moltes variacions i mai dos grups de ballarins realitzen les mateixes variacions. La dansa es realitza amb les mans a les espatlles dels companys i els ballarins improvisen l'ordre de les variacions, comunicant-se amb palmellades a les espatlles.

Estructura de la dansa[modifica]

Hi ha dues parts en la dansa:[2]

La versió lenta de la dansa anomenada de diferents maneres com Argos o Baris (αργός η βαρής), Hasàpiko variar (χασάπικο βαρύ) o Hasàpikos Varys (βαρύς χασάπικος) que per regla general empra un ritme 4/4.

La versió ràpida de la dansa anomenada Grigoro Hasàpiko (γρήγορο χασάπικο), Makellaris Horos ((μακελλάριος χορός) o Hasaposerviko (χασαποσέρβικο) –aquest últim com una referència a la Sèrbia i d'altres influències dels Balcans] que empra un ritme 2 / 4 .ia a la sèrbia i d'altres influències dels Balcans– que empra un ritme 2/4.

Si bé és molt coneguda la variant d'aquests ritmes realitzant-se junts, també poden realitzar-se per separat.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Sword dance in Encyclopædia Britannica. Retrieved July 18, 2010, from Encyclopædia Britannica Online: http://www.search.eb.com.proxy-um.researchport.umd.edu/eb/article-9070677
  2. «El Sirtaki o la Danza de Zorba». Plural Costumbres.com. [Consulta: 12 gener 2014].

Enllaços externs[modifica]