Hasan Helimişi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHasan Helimişi

Autoretrat. Modifica el valor a Wikidata
Nom original(tr) Hasan Helimişi
(ka) ჰასან ჰელიმიში Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementnovembre 1907 Modifica el valor a Wikidata
Hopa (Turquia) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 març 1976 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Sarpi Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor, compositor, poeta, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Estatal de Tbilissi Modifica el valor a Wikidata
MovimentPoesia socialista de vers lliure Modifica el valor a Wikidata

Hasan Helimişi (Hopa, novembre 1907 - Sarpi, 2 de març de 1976) va ser un pintor, poeta, compositor i professor universitari lazi.[1] És destacat pels seus poemes tant en llengua laz com en turc i per basar-se en motius lazis a l'hora de pintar.

Biografia[modifica]

Va néixer a Ortahopa o Hopa, dins de Lazistan i a l'Imperi Otomà, i va estudiar-hi la primària, la secundària i el batxillerat. Llavors, el 1932, va migrar a la Unió Soviètica, concretament a Batumi. Però quan va perdre la cama en un accident, va ser deportat juntament amb la família a ciutat siberiana de Vasünggan entre el 1949 i el 1954 per generar sospites al govern.[2] Més tard, del 1961 al 1967, per invitació del professor Sergi Cikia, va ensenyar turc a la Facultat d'Estudis Orientals de la Universitat Estatal de Tbilissi. Va tenir tres fills: Lazo, Shota i Narima Helimişi.[3] Va morir a 68 anys, el 2 de març de 1976, i va ser enterrat a la vila de Sarpi. El 2009, se'n va fer un documentari a Turquia titulat Death of the Poet i dirigit per Elif Ergezen.[4]

Poesia[modifica]

Els seus poemes, tant en laz com en turc, van ser publicats junt amb altres texts escrits per l'estudiós de laz Arnold Çikobava i el mateix Sergi Cikia. Al capdavall, tots els de Helimişi van ser inclosos en un llibre titulat Poesia lazi (en turc, Laz Şiiri; en georgià, ლაზური პოეზია), publicat per Lazuri Poezia el 2007 i editat per Tea Kalandia com a part de la sèrie de 100 poemaris de l'editorial İntelekti.

Alguns dels temes més rellevants dels seus versos són la seva terra (Lazistan) i la infantesa i la joventut. Al poema Ben Bir Âşığım, Helimişi es descriu a si mateix com un rossinyol afligit la llar del qual ha estat destruïda per la distància amb la seva gent i l'enyor que sent per la seva ciutat natal.[5]

Es va emmarcar dins del moviment literari de la poesia socialista de vers lliure, com també Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz i Ahmed Arif, entre d'altres.[6]

Pintura[modifica]

Escrits de Hasan Helimişi en l'alfabet georgià.

Helimişi tendia a basar-se en motius lazis quan pintava, però no va ser reconegut com a pintor fins a l'any 1979, passada la seva defunció, quan historiadors de l'art van anar a Batumi de Tbilissi i van descobrir les seves obres pictòriques preservades a la biblioteca de Sarpi.

Aquell any, les seves pintures van ser exhibides al Museu Estatal d'Art de Geòrgia i van causar furor entre el públic. Actualment, són al passadís exhibitiu de l'Institut de Sarpi, mentre que moltes han estat adquirides per col·leccionistes.

Referències[modifica]

  1. «ჰასან ჰელიმიში» (en georgià). Biblioteca Parlamentària Nacional de Geòrgia. [Consulta: 12 juny 2022].
  2. «Helimishi Xasani (ჰასან ჰელიმიში) Hasan Helimish» (en turc). lazca.org, 30-03-2018. [Consulta: 13 juny 2022].
  3. «Helimişi Xasani 100 Yaşında! Romantik Laz Şairi Bugünleri Gördü…» (en turc). Lazuri, 10-02-2007. [Consulta: 13 juny 2022].
  4. «Turkish Cinema in Berlin: Documentaries and Shorts 2010» (en anglès) p. 3. Ankara Sinema Derneği, 2010. [Consulta: 12 juny 2022].
  5. Tina Şioşvili, "Laz ozan Hasan Helimişi", Pirosmani dergisi, sayı 11, s. 9-14.
  6. «Laz Enstitüsü, 2013-2020 Seçmeli Lazca Dersi raporunu yayımladı» (en turc). Laz Enstitüsü, 12-10-2020. [Consulta: 12 juny 2022].