Hassan ibn an-Numan al-Ghassaní

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaHassan ibn an-Numan al-Ghassaní
Biografia
Naixement segle VII (Gregorià)
Mort 705 (Gregorià)
Activitat
Ocupació Cap militar
Modifica les dades a Wikidata

Hassan ibn an-Numan al-Ghassaní fou un general omeia conqueridor de l'Ifríqiya.

Les fonts no estan d'acord en la cronologia. Es diu que va arribar a l'Ifríquiya en diverses dates, la més matinera l'estiu del 687 i la més tardana el 697/698, i que hi va romandre fins a una data entre el 695/696 i el 707/708.

El governador Zuhayr ibn Qays al-Balawí (682-688) va morir el 688 en lluita contra els bizantins després d'haver evacuat Ifriquiya. El califa Abd-al-Màlik ibn Marwan (685–705) ocupat en la lluita contra Abd-Al·lah ibn az-Zubayr va tardar a nomenar successor. Hassan ibn an-Numan al-Ghassaní fou finalment nomenat (data probable el 692/693 quan Ibn az-Zubayr va ser derrotat i mort i es va reprendre la lluita contra els bizantins). Hauria estat el 693 quan Hàssan fou enviat a Ifríquiya amb un exèrcit. Va conquerir Cartago que va devastar, i els habitants de la qual van fugir en vaixells cap a Sicília. Els bizantins i els seus aliats berbers foren perseguits per la regió de Bizerta i els va derrotar, rebutjant als grecs cap a Béja (Vaga) i als berbers cap a Bona. Després d'una parada a Kayrawan (Kairuan) va marxar contra la reina Kahina, va rodejar la fortales de Madjdjana però va patir una greu derrota a la Meskiana i fou perseguit cap a Gabès havent d'evacuar Ifriquiya; el seu exèrcit es va aturar a l'est de Trípoli de Líbia (694).

Degue ser llavors quan l'emperador Lleonci va enviar una flota dirigida pel patrici Joan a reprendre Cartago (695). Mentre Hassan va romandre a Tripolitana tres anys i el 697 aliats a alguns grups berbers enemistats amb la Kahina, va passar a l'ofensiva. La Kahina va ser derrotada i morta (segons la tradició a Tabarka amb data possible el 703, però probablement en un altre lloc vers el 697). Cartago, evacuada pels seus defensors, fou recuperada per Hassan i altra vegada devastada.

Poc després el governador d'Egipte Abd-al-Aziz ibn Marwan, germà del califa, el va destituir i el va substituir pel seu protegit Mussa ibn Nussayr (vers la primavera del 698). Hassan va tornar a Damasc i al passar per Egipte fou desposseït de tot el botí que havia fet.

Va morir en lluita contra els bizantins suposadament el 699/700.

Bibliografia[modifica]

Ch. Diehl, L'Afrique byzantine, Paris 1896