Hatha Ioga

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Shirsa ásana o ‘postura [sobre el] cap’.

El hatha ioga és un tipus de ioga conegut per la seva pràctica d'asanas o postures corporals, que aporten als músculs fermesa i elasticitat. Va ser creat al segle XV o XVI pel yogui Suatmarama, basat en els ágamas tàntrics, a diferència del ragui-ioga (que es basa en les Upanishad).

El hatha ioga és un dels mètodes de ioga més difósos a tot el món. Es tracta d'un ioga "suau" si ho comparem amb altres tipus de ioga com. El hatha ioga està caracteritzat per una suau transició entre una asana i la següent. No hem d'oblidar, en tot moment, el control de la respiració i la capacitat de romandre en estat meditatiu durant el transcurs de la pràctica.

Etimologia[modifica]

En sànscrit, haṭha ioga significa literalment ‘ioga forçat’.

Pràctica[modifica]

El hatha ioga es basa en una sèrie de postures corporals, anomenades asanas, el propòsit de les quals és aconseguir que el cos estigui apte per a la meditació.

Power ioga[modifica]

Pel nom de power ioga (en anglès ‘ioga del poder’, pronunciat /páuer ioga/) es coneix a totes les escoles que practiquen un estil de hatha ioga dinàmic sense sèries fixes, que va ser desenvolupat per mestres nord-americans i europeus. És considerat un estil de hatha ioga i no un mètode en si mateix. En l'actualitat el mètode del hatha ioga té diversos estils.

Bibliografia[modifica]

  • Hernández, Danilo (1997). Hernández, Danilo. {{{títol}}}. [2005]. Barcelona: La Liebre de Marzo. ISBN 84-87403-27-1.  [2005]. Barcelona: La Llebre de Març.