Haworthia chloracantha var. denticulifera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthia chloracantha var. denticulifera Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia chloracantha
VarietatHaworthia chloracantha var. denticulifera Modifica el valor a Wikidata
M.B.Bayer, 1976
Nomenclatura
BasiònimHaworthia angustifolia var. denticulifera Modifica el valor a Wikidata

Haworthia chloracantha var. denticulifera, és una varietat de Haworthia chloracantha del gènere Haworthia de la subfamília de les asfodelòidies.

Descripció[modifica]

Haworthia chloracantha var. denticulifera és una petita varietat de Haworthia chloracantha amb una roseta d'entre 12 a 15 cm[1] amb fulles de color verd fosc amb unes fines espines. És una planta que fa fillols lliurement, i que de vegades forma petits grups a les localitats.[2] Les flors són blanques.[1] Creix entre herba o en forts pendents rocosos.[2]

Distribució i hàbitat[modifica]

Aquesta varietat rara creix entre Klein-Brakrivier i Mosselbaai, a la província sud-africana del Cap Occidental. El seu hàbitat és al llarg del riu Gouritz[2] on creix en sòls rocosos lleugerament ombrejats per còdols i plantes més altes. Quan s'estressa per la sequera i el sol directe, la planta pot suavitzar els tons taronja coure.[1] i aquí es transforma en floribunda var. dentata.[2]

Taxonomia[modifica]

Haworthia chloracantha var. denticulifera va ser descrita per (Poelln.) M.B. Bayer i publicat a Haworthia Handbook 112, a l'any 1976.[3]

Etimologia

Haworthia: nom en honor del botànic britànic Adrian Hardy Haworth (1767-1833).[4]

chloracantha: epítet llatí que significa "en forma de barca".[5]

var. denticulifera: epítet llatí que significa "amb petites dents".[2]

Sinonímia
  • Haworthia angustifolia var. denticulifera
  • Haworthia angustifolia var. liliputana Poelln.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Haworthia chloracantha var. denticulifera» (en anglès). Mountain Crest Gardens. Arxivat de l'original el 2021-06-28. [Consulta: 28 juny 2021].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Jilemicky, Jakub. «Haworthia chloracantha var. denticulifera» (en anglès). www.haworthia-gasteria.com. [Consulta: 28 juny 2021].
  3. «Haworthia chloracantha var. denticulifera» (en anglès). Tropicos.org. Royal Botanical Gardens. Kew. [Consulta: 15 març 2022].
  4. Charters, Michael L. «California Plant Names: Latin and Greek Meanings and Derivations. A Dictionary of Botanical and Biographical Etymology» (en anglès), 2021. [Consulta: 4 maig 2021].
  5. «Dictionary of Botanical Epithets». [Consulta: 28 juny 2021].