Haworthia maraisii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthia maraisii Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia maraisii Modifica el valor a Wikidata
Poelln., 1935

Haworthia maraisii és una espècie vegetal del gènere Haworthia de la subfamília de les asfodelòidies (Asphodeloideae).

Descripció[modifica]

Haworthia maraisii és una petita suculenta que forma rosetes de fulles de color verd molt fosc amb petits tubercles elevats. Les rosetes proliferen lentament i creixen fins a 7 cm de diàmetre. Les fulles són opaques, generalment retuses, fins a 4 cm de llargada i fins a 1 cm d'amplada i, de vegades, amb petites espines als marges i la quilla. Les flors són blanques amb venes de color marró verdós i apareixen a finals de primavera fins a l'estiu en tiges sense ramificar de fins a 30 cm de llarg.[1][2]

Distribució[modifica]

Haworthia maraisii és originària de la província sud-africana del Cap Occidental, creix des de Heidelberg a l'est, Robertson a l'oest i fins a Bredasdorp al sud. És força comú en aquesta zona. La localitat tipus es troba a Stormsvlei, on les plantes són molt més robustes que en altres localitats. Algunes formes de l'àrea de Robertson són semblants a H. pubescens, prop de Bonnievale s'integra a H. meiringii i H. heidelbergensis. Al voltant de Potberg creix forma de marasii / floribunda, que va ser descrita per Hayashi com H. henda. A Napier i fins al nord fins a Stormsvlei creixen formes més robustes, possiblement alguns tipus d'híbrids naturals amb H. mirabilis o H. triebneriana.[2]

Taxonomia[modifica]

Haworthia maraisii va ser descrita per Poelln. i publicat a Repertorium Specierum Novarum Regni Vegetabilis 38: 194, a l'any 1935.[3]

Etimologia

Haworthia: nom en honor del botànic britànic Adrian Hardy Haworth (1767-1833).[4]

maraisii: epítet en honor del botànic sud-africà Wessel R.B. Marais.[1]

Varietats acceptades
Sinonímia
  • Haworthia magnifica var. maraisii (Poelln.) M.B.Bayer, Natl. Cact. Succ. J. 32: 18 (1977)
  • Haworthia mirabilis var. maraisii (Poelln.) M.B.Bayer, Haworthia Update 7(4): 34 (2012)[6]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Haworthia maraisii» (en anglès). World of Succulents. Reial Jardí Botànic de Kew, 2020. [Consulta: 5 maig 2021].
  2. 2,0 2,1 Jilemicky, Jakub. «"Haworthia maraisii"» (en anglès). www.haworthia-gasteria.com. [Consulta: 17 març 2022].
  3. «Haworthia maraisii» (en anglès). World Checklist of Selected Plants Families. (WCSP). Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 5 maig 2021].
  4. Charters, Michael L. «California Plant Names: Latin and Greek Meanings and Derivations. A Dictionary of Botanical and Biographical Etymology» (en anglès), 2021. [Consulta: 4 maig 2021].
  5. «Varietats acceptades en negreta de Haworthia maraisii». World Checklist of Selected Plant Families (WCSP). Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 5 maig 2021].
  6. «Sinònims de Haworthia maraisii». World Checklist of Selected Plant Families (WCSP). Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 4 maig 2021].