Haworthiopsis bruynsii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthiopsis bruynsii
Haworthia bruynsii Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia bruynsii Modifica el valor a Wikidata
M.B.Bayer, 1981
Nomenclatura
Sinònims
Haworthiopsis bruynsii Modifica el valor a Wikidata

Haworthiopsis bruynsii, conegut abans com Haworthia bruynsii, és una espècie rara del gènere Haworthiopsis de la família de les asfodelòidies, endèmica d'una petita àrea de les províncies del Cap Oriental de Sud-àfrica.

Descripció[modifica]

Inflorescència

Haworthiopsis bruynsii és una espècie petita i altament truncada de Haworthiopsis. Té una roseta solitària de 4 a 6 cm de diàmetre amb només 5 a 10 fulles quan està completament crescuda, de creixement lent, sense tiges rarament hi surten fillols, i tendeix a créixer en estat salvatge lleugerament sota del sòl, amb només les puntes de fulla truncades i planes que apareixen a la superfície del terra. Les fulles són de color marró, amb un extrem de la fulla plana i retusa, translúcides, triangulades. Són opaques i lleugerament escabroses amb petits tubercles elevats. Les flors són primes, tubs obcapitades, amb tèpals fusionats i punta revoluta. Neix en una inflorescència simple, esvelta i poc florida.

S'assembla molt a les haworthies "retusa", amb les seves fulles característiques truncades, com Haworthia springbokvlakensis que comparteix el seu hàbitat. Tanmateix, es pot distingir pel seu color marró a verd fosc i les seves fulles en forma de coixinet, que solen ser molt rugoses (tot i que les poblacions ocasionals són suaus). És extremadament inusual en el fet que, tot i que s'assembla molt a les haworthies "retuses", en realitat és un membre del gènere completament diferent Haworthiopsis, i sembla ser un cas d'evolució paral·lela en un entorn similar.[1][2][3]

Distribució i hàbitat[modifica]

Aquesta espècie es troba en una petita zona al voltant de la granja Springbokvlakte, a la província del Cap Oriental, a Sud-àfrica. També creix fins al camp al sud-est de Steytlerville. Dins d'aquesta àrea de distribució, apareix juntament amb el seu parent proper, Haworthiopsis sordida, així com Haworthia springbokvlakensis, Haworthia decipiens i Haworthiopsis nigra.

Es tracta d'una zona àrida de precipitacions estivals. Tendeix a créixer a les zones ombrívoles i protegides entre roques i sota els arbusts, sovint coberts de sorra, còdols i sorra. Requereix un sòl molt ben drenat.[4]

Cultiu[modifica]

Haworthiopsis bruynsii és una planta difícil de cultivar, on requereix unes condicions molt específiques. És una espècie de pluja d'estiu i, per tant, requereix que la poca aigua que rep es doni durant l'estiu. Tendeix a créixer millor en posicions ombrejades, en sòls extremadament ben drenats i parcialment coberts de sorra o roques.

Poques vegades surten fillols, de manera que tota la propagació es fa per llavors o per l'arrelament d’esqueixos de fulles.

Taxonomia[modifica]

Haworthia bruynsii va ser descrita per Martin Bruce Bayer[5] i reubicada a Haworthiopsis com a Haworthiopsis reinwardtii per G.D.Rowley el 2013.[6]

Etimologia

Haworthiopsis: La terminació -opsis deriva del grec ὀψις (opsis), que significa 'aparença', 'semblant'[7] per la qual cosa, Haworthiopsis significa "com a Haworthia", i que honora al botànic britànic Adrian Hardy Haworth (1767-1833).

bruynsii: epítet en honor del doctor Peter V. Bruyns, matemàtic sud-africà i botànic de plantes suculentes.[8]

Sinonímia
  • Haworthia bruynsii M.B.Bayer
  • Haworthia retusa var.bruynsii M.B.Bayer[9]

Referències[modifica]

  1. Manning, John; Boatwright, James S.; Daru, Barnabas H.; Maurin, Olivier; van der Bank, Michelle «A Molecular Phylogeny and Generic Classification of Asphodelaceae subfamily Alooideae: A Final Resolution of the Prickly Issue of Polyphyly in the Alooids?» (en anglès). Systematic Botany. e-Flora of South Africa, 39, núm. 1, març 2014, pàg. 55-74. DOI: 10.1600/036364414X678044 [Consulta: 10 desembre 2020].
  2. «Bill's Haworthias and Other Plants» (en anglès). [Consulta: 10 desembre 2020].
  3. «Haworthia bruynsii» (en anglès). The encyclopedia of succulents. [Consulta: 12 desembre 2020].
  4. Bayer, Bruce. Haworthia Revisited: A revision of the genus (en anglès). Hatfield: Umdaus Press, 1999. ISBN 9781919766089 [Consulta: 10 desembre 2020]. 
  5. Haworthia bruynsii a Tropicos
  6. «Haworthiopsis reinwardtii (Salm-Dyck) G.D.Rowley, Alsterworthia Int., Special Issue 10: 5 (2013).». [Consulta: 9 desembre 2020].
  7. «-opsis». [Consulta: 16 setembre 2020].
  8. «Haworthia bruynsii» (en anglès). Cactus art The world of cacti & succulents, 2019. [Consulta: 12 desembre 2020].
  9. «Haworthiopsis bruynsii». World Checklist of Selected Plant Families. Royal Botanic Gardens, Kew. [Consulta: 11 desembre 2020].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Haworthiopsis bruynsii