Haworthiopsis nigra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthiopsis nigra
Haworthia nigra Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia nigra Modifica el valor a Wikidata
Baker, 1880
Nomenclatura
BasiònimApicra nigra Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Haworthiopsis nigra Modifica el valor a Wikidata

Haworthiopsis nigra, coneguda abans com Haworthia nigra, és una espècie de planta suculenta amb flor que creix a les províncies del Cap Occidental i Oriental, Sud-àfrica.

Descripció[modifica]

La disposició compacta de les tres fulles de la varietat occidental "diversifolia"
Detall de les flors

Haworthiopsis nigra sol créixer les seves fulles en tres nivells (encara que algunes varietats tenen una disposició de fulles múltiples). Les fulles, que són d'un verd fosc a negre marronós, estan cobertes de tubercles foscos i estan densament agrupades al llarg de les seves tiges.

Distribució[modifica]

Aquesta espècie s'estén per la part sud de Sud-àfrica. La varietat "diversifolia" es troba a l'oest de la seva àrea de distribució, a la província del Cap Occidental al voltant de Loeriesfontein. La varietat tipus "nigra" es troba a l'est de la seva àrea de distribució, al Cap Oriental fins a East London.

Dins de la seva àrea de distribució, normalment creix en sòls sorrencs molt ben drenats, generalment sota un arbust o roques que serveixen de protecció parcial del sol.

Taxonomia[modifica]

Haworthia nigra va ser descrita per John Gilbert Baker.[1] L'espècie es va col·locar antigament al subgènere Haworthia Hexangulares. Els estudis filogenètics han demostrat que el subgènere Hexangulares en realitat no està relacionat amb altres Haworthia (està més relacionat amb Gasteria). Per tant, l'espècie es va traslladar a Haworthiopsis.[2][3] Per tant, Haworthiopsis nigra va ser descrita per G.D.Rowley i publicat a Alsterworthia Int., Special Issue 10: 5, a l'any 2013.[4]

Etimologia

Haworthiopsis: La terminació -opsis deriva del grec ὀψις (opsis), que significa "aparença", "semblant"[5] per la qual cosa, Haworthiopsis significa "com a Haworthia", i que honora al botànic britànic Adrian Hardy Haworth (1767-1833).

nigra: epítet llatí que significa "negre".[6]

Varietats acceptades
Sinonímia
  • Apicra nigra Haw. (Basiònim/sinònim reemplaçat)
  • Aloe nigra (Haw.) Schult. & Schult.f.
  • Haworthia nigra (Haw.) Baker
  • Catevala nigra (Haw.) Kuntze
  • Haworthia venosa subsp. nigra (Haw.) Halda
  • Haworthia viscosa subsp. nigra (Haw.) Halda[8]

Referències[modifica]

  1. Haworthia nigra a Tropicos
  2. Manning, John; Boatwright, James S.; Daru, Barnabas H.; Maurin, Olivier; van der Bank, Michelle «A Molecular Phylogeny and Generic Classification of Asphodelaceae subfamily Alooideae: A Final Resolution of the Prickly Issue of Polyphyly in the Alooids?» (en anglès). Systematic Botany, 39, núm. 1, març 2014, pàg. 55-74. DOI: 10.1600/036364414X678044 [Consulta: 30 octubre 2020].
  3. [enllaç sense format] http://www.haworthia.org.uk/haworthia.htm
  4. «Haworthiopsis nigra». [Consulta: 22 setembre 2021].
  5. «-opsis». [Consulta: 16 setembre 2020].
  6. «Dictionary of Botanical Epithets» (en anglès), 2019. [Consulta: 12 desembre 2020].
  7. «Varietats acceptades en negreta de Haworthiopsis nigra (Baker) G.D.Rowley, Alsterworthia Int., Special Issue 10: 4 (2013).». [Consulta: 22 setembre 2021].
  8. «Haworthiopsis nigra (Baker) G.D.Rowley, Alsterworthia Int., Special Issue 10: 4 (2013).». [Consulta: 13 desembre 2020].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Haworthiopsis nigra