Heathkit H8

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Heathkit H8 (dreta) i H9 (esquerra)

El Heathkit H8 va ser un microordinador basat en l'Intel 8080, que va sortir a la llum l'any 1977. El H8 va ser similar als equips de bus S-100 de l'època, i com altres màquines feia servir el sistema operatiu CP/M en disquet. La principal diferència entre H8 i S-100 va ser al bus, H8 va apostar per un bus amb disseny de 50 pins que era més petit, més sòlid i amb un millor disseny elèctric. També va incloure una Memòria ROM d'arrencada que va fer més fàcil posar en marxa l'equip, incloent el codi necessari per al funcionament bàsic d'entrada/sortida, permetent a través d'un teclat octal i una pantalla situats en el frontal l'entrada de dades, en comptes dels interruptors binaris i les llums utilitzades en les màquines com l'Altair 8800. El H8 tenia un disseny reeixit, però requeria un terminal separat per a ser veritablement útil; Heathkit també presento diversos terminals. Un model successor, el denominat com "Tot en un", el Heathkit H89, va combinar un Z-80 com processador, una unitat de disquet i amb un terminal d'ordinador Heathkit H19. Aquest model també es va vendre amb el nom de WH89. Posteriorment van ser venuts per Zenith Electronics sota el nom de Zenith Z89.

Història[modifica | modifica el codi]

Antecedents[modifica | modifica el codi]

Al gener de 1975, MITS va anunciar l'Altair 8800,[1] començant a comercialitzar poc després de la seva presentació. Comercialitzat als aficionats a l'electrònica a través de revistes com Popular Electronics, els fundadors van considerar que seria un atractiu limitat i s'esperava vendre només uns centenars de sistemes. En el seu lloc, van rebre comandes de milers de persones en el primer mes. Les vendes van ser molt més grans del que s'esperava, tant que MITS va ser incapaç de cobrir la demanda de comandes durant la major part de l'any.

El component principal d'aquest disseny, va ser el bus S-100, anomenada així perquè feia servir un connector de vora de 100 pins que MITS va trobar a preus molt baixos mentre dissenyava l'equip. Desafortunadament els pins es connecten a la placa sense pensar en el seu disseny, de manera que es van produir una sèrie de problemes que ho van fer poc fiable.

Malgrat alguns defectes de disseny, la normalització duta per un gran desenvolupament produeix un augment de les empreses que venen el S-100 al mercat. La introducció dels controladors de disquetera basats en el sistema operatiu CP/M millorar dramàticament les capacitats del sistema, començant el procés de convertir-les en eines pràctiques de petites empreses. A finals de 1970 es va començar a desplaçar a les microordinadors i altres sistemes en unes determinades funcions.

H8[modifica | modifica el codi]

Heatkit va provar en el mercat una televisió en color i el 1977 es va decidir entrar al mercat dels microordinadors, i va dissenyar el H8, que es va anunciar el juliol de 1977.

Per al seu ús, l'usuari necessitava comprar una targeta SRAM 4 kb i algun tipus de controlador d'emmagatzemament, el lector de cinta perforada H10, o la targeta d'entrada/sortida H8-5 que controlava una cinta de casset. Un altre dispositiu comú va ser la terminal de vídeo H9, controlada per la targeta H8-5; servint qualsevol altre terminal. La H9 era barata, però lleig d'aspecte i el seu teclat es va limitar a majúscules i només feia servir una matriu d'interruptors barats, que va ser substituïda pel terminal H19, amb un disseny més agradable i ergonòmic capaç d'utilitzar caràcters en minúscules, va esdevenir una producte important. El sistema de disc H17, disponible el 1978, normalment es venia amb una unitat, però ampliable amb una segona (i més tard a tres). Per a l'ús de l'H17 es requereix un mínim de 16 kb de RAM. El H8 podria utilitzar CP/M, però les primeres màquines requereixen que sigui una versió especial de CP/M que va ser "org'd" amb 4k i una petita actualització de les ROM. Heath també va tenir el seu propi DOS, com era d'esperar HDOS nom, que va ser escrit per J. Gordon Letwin (que més tard va passar a Microsoft per convertir-se en l'arquitecte d'OS/2).

En el moment en què es va presentar el H8, el mercat dels ordinadors estava enmig d'un canvi que havia donat lloc a un usuari que comprava màquines pre-ensamblades. Heath seguint aquesta tendència, va presentar el model WH8 de forma totalment acoblada. Igual que el H8, el WH8 hauria d'incloure diversos perifèrics per ser útil. El sistema d'unitat de disc també estava disponible completament muntat el WH17. Per al sistema operatiu CP/M, Heathkit sempre que WH67, tingués una capacitat de 10 MB de disc dur de vuit polzades i el sistema de disquets H47 de vuit polzades.

H89[modifica | modifica el codi]

El 1978, Heath va presentar el Heathkit H88 que combinava el terminal H19 i un nou processador de Zilog Z80. Una versió amb una unitat de disc incorporada a la dreta de la pantalla del terminal va esdevenir el H89. Les màquines portaven una gran semblança amb el TRS-80 model III i similars als equips "Tot en un". El H89 estava disponible tant en forma d'equip, com totalment muntat com el WH89.

Poc després de la introducció del H89, Heathkit va ser adquirida per Zenith per entrar al mercat de les micro ordinadors. Van continuar les vendes del H89 amb la seva pròpia etiqueta com el Zenith Z89. Finalment, Zenith Data Systems (Heathkit més la divisió d'ordinadors de Zenith) va ser comprat per Bull NH (CLL Bull, Honeywell i elèctric Nippon), ja que necessitava un fabricant dels EUA dels microordinadors per tal de complir amb els requisits de compra del govern.

Funcionament[modifica | modifica el codi]

Heath va optar per no implementar el bus S-100 i en el seu lloc opto per crear el seu propi, conegut com a "Benton Harbor Bus". El bus es va basar en un connector de 50 pins i disposaven per tal d'evitar els problemes elèctrics de l'S-100 (+5V, col·locats un al costat de l'altre). El H8 va ser encastat en un xassís en forma de caixa amb costats de cartró premsat i làmines de metall per a la resta. La part superior estava molt perforada per formar reixetes de ventilació.

La màquina va ser construïda amb una placa base amb deu targetes de 10 ranures de 50 pins, que van ser separades de la resta. A més, la font d'alimentació ocupava certa part de l'espai necessari per a la resta, deixant 8 buits disponibles per als slots "standard". El panell frontal connectat a la primera ranura i la CPU connectat a la segona, deixant set per una major expansió. Les ranures per a targetes s'arreglen en un angle, el que va permetre que la caixa sigui reduïda en alçada. Cada targeta conté la seva pròpia reguladora de voltatge, utilitzant el suport de muntatge en forma de Z com un dissipador de calor. (Distribució d'energia a la placa mare va ser reglamentada+8 V i+/-18V;. La targeta regulen aquestes a les seves necessitats, en general de+5 V i+/- 12V).

Un altre canvi important va ser la substitució dels interruptors del panell frontal i les llums dels primers models S-100, sistemes amb un teclat i set segments LED (a principis de S-100 màquines com l'Altair o IMSAI 8080 no contenia cap Memòria ROM i quan s'iniciaven l'usuari havia de fer servir "un tipus de" programa a través dels interruptors de palanca per poder llegir una cinta de paper. Quan aquest "gestor" és preparat, una cinta de paper que conté un carregador més complet es pot llegir, el que permet a l'usuari carregar programes en casset o disc).

En el H8 tot aquest codi ja estava pre-instal·lat en una ROM kB 1 en un programa de seguiment conegut com a "PAM8", ocupant llocs de 0 a 3FF i el disc H17 utilitza els drivers E/S per a l'arrencada, ocupant una ROM de 2 kB d'espai a través de 180.016 a 1FFF16 [8] La ROM conté codi per controlar el teclat i la pantalla, [9] arrencar en un estat operatiu. Amb el temps, diverses versions de la PAM-8 ROM es van vendre com actualitzacions, en un punt de Heathkit va canviar a ROM amb 2 kB, que ocupa a través 7FF16 i posteriorment a una ROM de 4 KB d'ocupació a través de FFF. La ROM interferit amb el funcionament de la norma CP/M, que va suposar que podria escriure la memòria prop de la ubicació 0, en particular, els punters d'interrupcions.

PAM8 i porcions de HDOS utilitzen una notació de direcció inusual anomenada "divisió octal" en nombres de 16 bits que es divideix en dos nombres de 8 bits impresa en octal: la primera ubicació és "000.000" i la següent després de "000.377" era "001,000". La majoria dels equips mini i micro utilitzen directament octal (377 va ser seguit per 400) o hexadecimal. Amb la introducció del processador opcional HA8-6 Z-80 reemplaçat pel 8080, el teclat del panell frontal té un nou conjunt d'etiquetes i la notació hexadecimal es fa servir en comptes de l'octal.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «The Altair 8800 of Ed Roberts» (en anglès). [Consulta: 11 agost 2012].