Helvetica Neue

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de lletra tipogràficaHelvetica Neue
HelveticaSpecimenCH.svg
ClassificacióVOX-ATypI: Lineal
PANOSE:-1:2 0 5 3 0 0 0 2 0 4
DissenyadorsD. Stempel AG
Editor/distribuïdorLinotype
Data de publicació1983 Modifica el valor a Wikidata

Helvetica Neue és un tipus de lletra de pal sec (Clasif. Vox: Lineale B Neo-Grotesque). Helvetica Va ser dissenyada per Max Miedinger per la fundació de tipografies Haas'sche Schriftgießerei. Va ser la font més important a l'època de la postguerra.

La versió Neue suposa una revisió important del traçat original, amb una estructura més unificada d’alçades i amplades. Desenvolupada per D. Stempel AG, el fill del director de Linotype.

L'estudi va anar a càrrec de Wolfgang Schimpf i el va assistir Rinhard Haus. El manager del projecte fou René Kerfante. Entre els canvis més significatius podem incloure una millor llegibilitat, més espais entre números, marques de puntuació més fortes i un disseny més actual.

Comparativa Helvetica amb Helvetica Neue[modifica]

Helvetica i Helvetica neue

Llista de canvis:[1]

  • El perfeccionament dels caràcters. Una sèrie de caràcters s'han canviat subtilment per ser més coherents i amb més harmonia amb les característiques de disseny global, així com per millorar la llegibilitat. Per exemple, es van ampliar les barres transversals a la f i t minúscula per millorar el reconeixement dels caràcters en el text.
  • Millor puntuació. Alguns elements de puntuació han estat redissenyats per millorar l'equilibri i la millora dels resultats en la reproducció.
  • Pesos addicionals. Tota la família de fonts Helvetica Neue, inclou vuit pesos més amb cursiva per al tipus regular, oblics per a les versions ampliades, així com nou pesos més els oblics per a la versió condensada. També hi ha una versió de contorn en negreta amb l'ample normal. El total resultant és de 51 pesos en total - moltes més que en la família d'origen.
  • Nou sistema de numeració. Cada pes s'identifica per un nombre -, a més del nom de pes - per facilitar la consulta, semblant a la Univers® Frutiger®.
  • Ajustaments de tapa i alçada. L'alçada de la tapa és coherent en tota la família, la correcció subtil de les diferències en la versió anterior. L'alçada de la x s'ha ajustat per parèixer visualment el mateix en tots els pesos. Les altures a les versions anteriors eren de la mateixa alçada, però, ja que el tipus tendeix a mirar més curt, ja que es torna més pesada, la nova altura compensa aquesta il·lusió òptica.

Mostra a diferents estils[modifica]

Mostra a diferents estils

Aplicació de la tipografia Helvètica a marques corporatives[modifica]

Tant Helvetica com Helvetica Neue han estat i són unes de les fonts més reconegudes pels dissenyadors a l'hora de confeccionar logotips comercials i corporatius.

Exemples:

Apple Inc. ha usat Helvetica al seu sistema operatiu Mac OS X, iOS (abans iPhone OS), i a l'iPod. Amb iPhone 4 i el seu increment de resolució Retina Display emplea Helvetica Neue.[2]

El diari El País usa Helvetica Neue Extra Black Condensed. El Adelanto de Salamanca, El Mundo i El Periódico de Catalunya Helvetica Bold. Els diaris Córdoba, Jaén i Levante-EMV Helvetica Neue Bold.[3]

Vegeu també[modifica]

Notes i referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Helvetica Neue