Hemiacetal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Formació de l'io Hemiacetal

En bioquímica de carbohidrats, un hemiacetal és una molècula que conté un grup-OH i un residu-OR units a un mateix àtom de carboni. Es forma per reacció d'una cetona o aldehid amb un alcohol.

Nomenclatura[modifica]

D'acord amb la definició IUPAC, en R¹R²C(OH)OR, R¹ i R² poden o no ser un hidrogen. En un hemicetal, cap dels grups R poden ser un hidrogen. Els hemicetals es consideren hemiacetals on cap dels grups R és H i, per tant, són una subclasse dels hemiacetals.[1]

El prefix grec hèmi significa meitat, referit al fet que un simple alcohol ha estat afegit al grup carbonil, en contrast amb els acetals o als cetals, els quals són formats quan un segon grup alcoxi ha estat afegit a l'estructura.[2]

Els hemicetals i hemicetals cíclics a vegades s'anomenen lactols.[3] Sovint es formen fàcilment, sobretot quan són anells de 5 i 6 carbonis. En aquest cas un OH intramolecular reacciona amb un grup carbonil. La glucosa i altres aldoses existeixen com hemiacetals cíclics mentre la fructosa i altres cetoses existeixen com hemicetals cíclics.

La ciclació té lloc com a resultat de la interacció entre grups funcionals en carbonis distants, com C-1 i C-5, que és on pren lloc la formació d'hemiacetals, en aquest cas cíclics.

Formació[modifica]

Formació d'hemiacetals
Formació d'hemicetals

Hemiacetals en la natura[modifica]

Es podria dir que els hemiacetals més habituals són els sucres, per exemple la glucosa. La possibilitat de formar un anell de sis membres sense tensions i l'electrofília d'un aldehid es combinen per afavorir fortament la forma acetal.

A l'esquerra, glucosa (6C), hemiacetal cíclic.

A la dreta fructosa (6C), hemicetal cíclic. Disposició en anell "hexagonal", (D-Fructopiranosa)

Referències[modifica]

  1. IUPAC, Compendium of Chemical Terminology, 2a ed. ("The Gold Book") (1997). Versió corregida en línia:  (2006–) "hemiketals" (en anglès).
  2. Fox, Marye Anne; Whitesell, James K. Organic Chemistry (en anglès). Jones & Bartlett Learning, 2004, p. 590. ISBN 9780763721978. 
  3. IUPAC Gold Book lactols
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hemiacetal