Hemorràgia intracranial

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Plantilla:Infotaula malaltiaHemorràgia intracranial
Intracerebral hemorrage (CT scan).jpg modifica
Tipushemorràgia interna Modifica el valor a Wikidata
Especialitatmedicina d'urgències Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-10I60.0, I62 i S06 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9430-432
Recursos externs
DiseasesDB6870 Modifica el valor a Wikidata
eMedicine1163977 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD020300 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0151699 Modifica el valor a Wikidata

L'hemorràgia intracranial és la ruptura d'un vas sanguini dins del cervell de forma espontània i sobtada.[1] Això provoca un sagnat que s'acumula en la parènquima cerebral causant una sobtada hipertensió intracraneal i un probable accident vascular cerebral. Les hemorràgies intracranials són emergències mèdiques associades a una alta morbiditat i mortalitat. La tomografia és la prova més sensible per al diagnòstic d'una hemorràgia intracerebral.[2]

Classificació[modifica]

Hi han dos tipus principals d'hemorràgies intracraniales no traumàtiques, l'hemorràgia intraparenquimatosa i l'hemorràgia subaracnoidea.

L'hemorràgia intraparenquimatosa constitueix la primera causa de mort per hemorràgies cerebrals, aproximadament un 16% dels pacients moren indiferentment del tractament.[cal citació] La hipertensió arterial és la principal causa predisponent en el 80% dels casos.[3] Altres trastorns associats són una malformació arteriovenosa (MAV) cerebral, els tumors, i la diàtesis hemorràgica.

La vasculopatía hipertensiva afecta el putamen en un 50-60%, el tàlem, protuberància i els hemisferis cerebel·losos. Aquesta hipertensió perllongada produeix esclerosi arteriolar en les arterioles que penetren aquests llocs en el cervell. Es desenvolupen després petites aneurismes per debilitament i dilatació segmentaria que predisposen al trencament del got.

L'evolució clínica depèn de la grandària i localització de la lesió. En pacients majors de 70 anys, el 10% de les hemorràgies cerebrals es deuen a la presència d'amiloide en les artèries cerebrals. L'hemorràgia que s'aprecia en la perifèria dels hemisferis cerebrals es diu hemorràgia intracerebral lobular, mentre que si apareix en altres estructures cerebrals com el cerebel o el tàlem, es diu hemorràgia intracerebral profunda.[1]

Hemorràgia subaracnoidea[modifica]

S'observen a l'espai subaracnoideo, entre la aracnoides i la piamadre. La causa més freqüent és la ruptura d'un aneurisma vascular i constitueix el quart trastorn vascular cerebral més freqüent després de la trombosi ateroesclerótica, l'embòlia i l'hemorràgia intraparenquimatosa hipertensiva. Altres causes menys freqüents són el trencament d'un hematoma intracerebral a l'espai subaracnoideo o les malformacions vasculars.

Patologia[modifica]

La clínica és produïda directament per:

Etiologia[modifica]

La Hemorràgia pot provenir d'una anomalía en el vas sanguini en cuestió (aneurisma, hemangioma, aterosclerosi), o associada a hipertensió arterial, coagulopaties, tumors i infarts hemorrágics,[1][2] aquest darrer és el motiu més freqüent. Certes anomalies congènites poden també ocasionar una hemorràgia intracranial, com lea Fístula aterovenosa o telangièctasi.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 MedlinePlus «Hemorragia intracerebral» (en castellà). Enciclopedia médica en español, 2006 [Consulta: 2 setembre 2008].
  2. 2,0 2,1 Harrison Principios de Medicina Interna 16a edición «Capítulo 364. Enfermedades cerebrovasculares» (en castellà). Harrison online en español. McGraw-Hill, 2006 [Consulta: 27 juliol 2009].
  3. 3,0 3,1 G. Delgado, N. Aymerich, M. Herrera. Hemorragia intracerebral. Servicio de Neurología. Hospital de Navarra. Pamplona

Enllaços externs[modifica]