Vés al contingut

Hendrik Nicolaas Werkman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaHendrik Nicolaas Werkman

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement29 abril 1882 Modifica el valor a Wikidata
Leens (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 abril 1945 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Bakkeveen (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortferida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballTipografia Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Groningen Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióimpressor, fotògraf, artista gràfic, dissenyador, pintor, dissenyador gràfic, tipògraf Modifica el valor a Wikidata
Activitat1917 Modifica el valor a Wikidata - 1945 Modifica el valor a Wikidata
OcupadorDe Blauwe Schuit (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MovimentExpressionisme Modifica el valor a Wikidata
Participà en
28 juny 1964documenta 3 Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius
Premis

Hendrik Nicolaas Werkman (Leens, 29 d'abril de 1882 - Bakkeveen, 10 d'abril de 1945) va ser un pintor i tipògraf holandès, adscrit a l'expressionisme.

Nasqué a Leens, a la província neerlandesa de Groningen. El 1908 fundà una impremta i una editorial a Groningen. Revessos financers van obligar a tancar-les el 1923, després de la qual cosa va començar de nou amb un petit taller en l'àtic d'un magatzem. Werkman era membre del grup d'artistes De Ploeg ('L'Arada'), per al qual va imprimir cartells, invitacions i catàlegs. Del 1923 al 1926 va produir la seva pròpia revista, l'avantguardista The Next Call, que, com altres obres de l'època, incloïa collages, experimentant amb diversos tipus de lletra i materials d'impressió.

El maig de 1940, poc després de la invasió alemanya dels Països Baixos, Werkman, juntament amb el seu amic August Henkels i altres, va començar a publicar una sèrie d'històries hassídiques de la llegenda del Baal Shem Tov a través de la seva editorial clandestina De Blauwe Schuit ('El vaixell blau'). El 13 de març del 1945, la Gestapo va arrestar Werkman, i el van executar per afusellament juntament amb altres nou presoners, prop del llogaret de Bakkeveen el 10 d'abril, tres dies abans de ser alliberada Groninga. Les seves pintures i gravats, que la Gestapo havia confiscat, es van perdre en l'incendi que va esclatar durant la batalla entre les forces alemanyes i canadenques.

Referències

[modifica]
  • Martinet, Jan. Hendrik Nicolaas Werkman – 'Druksels' Prints and General Printed Matter. Stedelijk Museum, Amsterdam, 1977.