Henry Bumstead

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHenry Bumstead
Biografia
Naixement17 març 1915 Modifica el valor a Wikidata
Ontario (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 maig 2006 Modifica el valor a Wikidata (91 anys)
Pasadena (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer de pròstata Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióUniversitat del Sud de Califòrnia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescenògraf Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0120317 Allmovie: p83510 TCM: 25012 TV.com: people/henry-bumstead AFI: 69144 TMDB.org: 369 Modifica el valor a Wikidata

Henry Bumstead (Ontario, Califòrnia, 19 de març de 1915Pasadena, Califòrnia, 24 de maig de 2006) va ser un director artístic i cap decorador estatunidenc. Va guanyar dos oscars per El cop (The Sting) i To Kill a Mockingbird , i va ser nominat a altres dos per Unforgiven i Vertigen (D'entre els morts). Va col·laborar amb Clint Eastwood com a cap decorador, des dels anys 1990.

Biografia[modifica]

Va estudiar a la Universitat del Sud de Califòrnia. Quan es va graduar, el 1948, va començar a treballar per la Paramount Pictures, acompanyant Hans Dreier. Després de la jubilació de Dreier el 1951, Bumstead es va posar a treballar amb Hal Pereira que la Paramount havia contractat per reemplaçar a Dreier. El punt d'inflexió en la seva carrera va ser el 1956 quan treballava per al remake de L'home que sabia massa d'Alfred Hitchcock. Més tard va treballar per a altres pel·lícules de Hitchcock: Vertigen (D'entre els morts), Topaz i Family Plot, la trama.

El 1961 va abandonar la Paramount i va anar a la Universal Studios, on va treballar en estreta col·laboració amb Alexander Golitzen. Durant aquest període es va posar en contacte amb George Roy Hill ( Slaughterhouse-Five) i Clint Eastwood (a High Plains Drifte) realitzant, com a resultat, una sèrie de pel·lícules amb tots dos.

Va guanyar dos Oscars per la pel·lícula To Kill a Mockingbird i El cop, i va ser nominat per la pel·lícula Vertigen (D'entre els morts) , i Unforgiven. Banderes dels nostres pares (2006) i Cartes des d'Iwo Jima van ser els dos últims projectes de Bumstead, que va morir a Pasadena (Califòrnia) als 91 anys a causa d'un càncer de pròstata. Banderes dels nostres pares va ser dedicada a ell, citant-lo pel seu sobrenom "bummy".

Filmografia[modifica]

Director artístic[modifica]

Cap decorador[modifica]

Guardons[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]