Heroïna

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquest article és sobre la droga coneguda com heroïna. Per a informació sobre la "dona que realitza fets heroics ", vegeu Heroi.
Infotaula de fàrmacHeroïna
Heroin asian.jpg
Heroin - Heroine.svg
Dades clíniques
Codi ATCN07BC06 Modifica el valor a Wikidata
Dades químiques i físiques
FórmulaC21H23NO5 Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular369,158 u Modifica el valor a Wikidata
Punt de fusió170 °C Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
Número CAS561-27-3 Modifica el valor a Wikidata
PubChem (SID)5462328 Modifica el valor a Wikidata
IUPHAR/BPS9082 Modifica el valor a Wikidata
DrugBank01452 Modifica el valor a Wikidata
ChemSpider4575379 Modifica el valor a Wikidata
UNII70D95007SX Modifica el valor a Wikidata
KEGGD07286 Modifica el valor a Wikidata
ChEBI27808 Modifica el valor a Wikidata
ChEMBLCHEMBL459324 Modifica el valor a Wikidata
AEPQ100.008.380

L'heroïna (també coneguda com a diacetilmorfina, DCI) és una droga il·legal a la majoria dels països del món i, a més, és considerada una de les més addictives. Pertany a la categoria dels opiacis, entre els quals pot considerar-se la més abusada i la d'acció més ràpida. L'heroïna es prepara a partir de la morfina, substància que es troba de manera natural a la càpsula del cascall, d'on s'extrau. L'heroïna s'administra generalment per via endovenosa, tot i que també és usual el consum per via nasal o fumada. En aquest últim cas es realitza emprant paper d'alumini sobre el que s'escalfa la pols.

Al carrer, la substància pren els més diversos noms, sent un dels més estesos el de "cavall". Generalment es ven en forma de pols blanca o marró, o amb una substància negra apegalosa coneguda als carrers com "goma" o "quitrà negre". Tot i que l'heroïna de major puresa és cada cop més comú, la majoria de la substància que es ven al carrer està barrejada (tallada) amb altres drogues o amb substàncies com ara el sucre, el midó, la llet en pols o la quinina. La droga coneguda com a Speedball és cocaïna barrejada amb heroïna, i combina els efectes euforitzants de la cocaïna amb el [...] de l'heroïna.

La dosi letal es calcula al voltant dels 100 mgs, òbviament quantitat que varia en funció del subjecte; una dosi de consum voluntari conté entre 3 i 10 mg. Als toxicòmans la quantitat augmenta per la tolerància que es desenvolupa arran de la dependència i també per la necessitat de dosis majors per obtenir plaer.

Com que els qui abusen de l'heroïna no saben la força real de la droga, ni el seu vertader contingut o composició, es troben en risc de sofrir una sobredosi o fins i tot de morir. Els qui comparteixen agulles o altres materials d'injecció corren el risc de contagiar-se de diverses malalties de transmissió sexual, com ara el VIH, algunes hepatitis i la majoria de les malalties infeccioses. Bona part dels infectats pel virus de la SIDA als anys 80, 90, i encara ara mateix, s'infectaren per via parenteral.

Història[modifica]

L'heroïna es va sintetitzar al Regne Unit al 1874 per Charles R. Alder Wright. Pocs anys després de la seva comercialització per Bayer (1898) com a medicament, va començar a presentar problemes d'adicció. A Europa el seu consum va estendre's ràpidament. Ja el 1905 la ciutat de Nova York consumia prop de dues tones d'heroïna a l'any. A la Xina, en la seua varietat fumada, començà a substituir el consum d'opi. L'ús de la substància a diverses guerres, per tractar els ferits més greus, va multiplicar els casos d'heroinomania entre la població civil.

Als anys 20 la toxicomania per heroïna era ja un fet comú i molts països decidiren frenar la situació. L'any 1925 països com Estats Units o Itàlia prohibiren la producció i importació d'heroïna, amb el suport de molts altres països europeus que s'han anat afegint a la prohibició a poc a poc. Els darrers en prohibir la venda i consum d'heroïna al vell continent han estat Txecoslovàquia el 1960 i Portugal el 1962.

Més endavant, el tràfic clandestí d'heroïna va tenir un auge, des dels anys 60 i fortament als 70 i 80, associat tradicionalment a diverses circumstàncies socials, com ara la Guerra de Vietnam o el naixement i expansió de la cultura punk. El consum d'heroïna, en aquestos casos, va popularitzar-se entre la població més jove, multiplicant els casos d'infecció de malalties com la SIDA. A l'estat espanyol, el consum d'heroïna (coneguda amb el nom de cavall) a l'època més recent es vincula a la Movida madrileña als anys 80.

Tot i això, als anys 40-60, als EUA, es podia aconseguir, i si no, morfina. Aquests opiacis van tenir un paper en el naixement del free-jazz, des de Billie Holiday a Charlie Parker.

Efectes[modifica]

Els efectes són anàlegs als de la morfina. Al cap i a la fi és un opiaci, que es metabolitza en morfina al cos. És un potent depressor del sistema nerviós central, amb algunes propietats estimulants. Relaxa i elimina l'ansietat, així com el dolor físic, alhora que indueix al somni i disminueix l'activitat mental. A l'àmbit sanitari, va usar-se per a reduir dolors físics intensos.

Riscos[modifica]

L'heroïna és una de les substàncies que produeix una més ràpida addicció en els individus. Té la capacitat de produir una forta tolerància i, arran d'aquesta, una potent dependència tant psíquica com física, desencadenant sobtats síndromes d'abstinència que es manifesten en sudoració, tremolors, insomni i forts dolors musculars, tots ells símptomes somàtics d'origen psíquic. En l'àmbit purament físic, el major risc es troba en les infeccions locals i en la transmissió de malalties infeccioses. També es troba el perill de sobredosi i, als casos d'addiccions allargades en el temps, trastorns mentals com pèrdua de memòria, de motivació i atenció, o diversos casos de depressió.

Usos terapèutics[modifica]

A partir de la seva aparició, l'heroïna es va utilitzar principalment per tractar la tuberculosi per la seva capacitat de suprimir el reflex de la tos. Aviat es va veure que el seu efecte anestèsic no era més gran que el de la morfina, però era més activa pel que podia utilitzar-se en dosis menors aconseguint el mateix efecte amb els consegüents avantatges a nivell d'acumulació en els teixits. No obstant això, una mica més la diferenciava de la morfina: certs efectes estimulants i no només analgèsics, per la qual cosa durant molt de temps es va recomanar com a cura per l'hàbit produït per la morfina. Actualment el clorhidrat d'heroïna s'utilitza molt poc ja només com antitussigen en casos severs. A més l'efecte de l'heroïna és més potent que el de la morfina, però menys durador. També, actualment, existeix al mercat farmacèutic la codeïna, un altre alcaloide opiaci, que es metabolitza en morfina un cop ingerida per via oral, sota recepta mèdica, com antitusigen i analgèsic.

Referències[modifica]