Hexamolibdè

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralHexamolibdè
Fórmula química(Mo,Ru,Fe,Ir,Os)
Epònimsistema hexagonal i molibdè Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmeteorit Allende, Pueblito de Allende, Chihuahua, Mèxic
Classificació
Categoriaelements natius
Nickel-Strunz 10a ed.1.AE.05
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Estructura cristal·linaa = 2,7506 Å; c = 4,4318 Å
Grup puntual6/mmm (6/m 2/m 2/m) - dihexagonal dipiramidal
Grup espacialp6₃/mmc
Densitat11,90 g/cm3 (calculada)
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2007-029
Any d'aprovació2007
SímbolHmo
Referències[1]

L'hexamolibdè és un mineral de la classe dels elements natius. El nom fa referència a la simetria (hexagonal primitiva) i la composició (ric en Mo).

Característiques[modifica]

L'hexamolibdè és un aliatge de fórmula química (Mo,Ru,Fe,Ir,Os), amb molibdè dominant. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2007. Cristal·litza en el sistema hexagonal. És l'anàleg de molibdè del ruteni, l'osmi, l'hexaferrum i la garutiïta.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'hexamolibdè pertany a «01.AE: Metalls i aliatges de metalls, família ferro-crom» juntament amb els següents minerals: vanadi, molibdè, crom, ferro, kamacita, tungstè, taenita, tetrataenita, antitaenita, cromferur, fercromur, wairauïta, awaruïta, jedwabita i manganès.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al meteorit Allende, un meteorit que va caure en el mes de febrer de 1969 a Pueblito de Allende, a l'Estat de Chihuahua (Mèxic).[2] També ha estat descrita al meteorit NWA 1934, trobat al nord-oest d'Àfrica, a la prospecció d'Aghio Stefanos (Grècia), al meteorit Murchison, trobat a Austràlia, i a dos indrets d'Alemanya: la gravera d'Holcim, a Renània-Palatinat, i a un placer de la localitat de Straubing, a Baviera.

Referències[modifica]

  1. «Hexamolybdenum» (en anglès). Mindat. [Consulta: 17 novembre 2021].
  2. «Allende meteorite (Pueblito de Allende meteorite; Qutrixpileo meteorite [NHM cat.), Pueblito de Allende, Chihuahua, Mexico]» (en anglès). Mindat. [Consulta: 17 novembre 2021].