Hidrografia

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Hidrògraf)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Taula de geografia, hidrografia, i navegació, de la Cyclopaedia (1728)

La hidrografia és una disciplina de les ciències de la Terra que s'ocupa de la descripció i estudi sistemàtic de les diferents masses d'aigua planetàries, en especial, de les aigües continentals. Pel seu camp d'estudi, la hidrografia té vinculacions amb altres ciències, en particular amb la geologia. En molts països existeixen serveis hidrogràfics nacionals, la coordinació a nivell internacional de la informació hidrogràfica és efectuada per la "International Hydrographic Organization", organització intergovernamental fundada el 1921, amb seu a Mònaco.

En l'estudi de les aigües continentals, les característiques hidrogràfiques més importants dels rius, són el cabal hidràulic, conca, vessant hidrogràfica, llit, règim fluvial, dinàmica fluvial, erosió, sedimentació fluvial, tipus de valls i pendents. L'estudi d'un riu comença no per l'anàlisi complet si no pel detall de la seva conca i les seves característiques. Considerar una conca hidrogràfica com una regió natural i estudiar-la és el pas previ per formular projectes de desenvolupament socioeconòmic per a aquesta conca.

Els rius són recursos naturals que s'usen per a irrigació, navegació fluvial: canalització, establiment de ports fluvials, producció d'energia hidroelèctrica (preses i salts naturals o artificials), piscicultura i pesca (creació d'estanys i llacunes per la piscicultura, repoblació amb espècies piscícoles (autòctones o procedents d'altres llocs), parcs recreatius i turístics (balnearis, natació, esports nàutics, etc.). A més la majoria de les lleres dels rius posseeixen gran riquesa en el que a minerals es refereix. En els materials que arrossega i dipositen els corrents dels rius es poden trobar metalls com or, plata i altres materials que són utilitzables en la construcció com són graves i sorres els són bufons

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hidrografia