Hidròxid d'alumini

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Hidròxid d'alumini
Nomenclatura
Altres noms Alumini hidratat
Fórmula química Al(OH)3
Nombre CAS 21645-51-2
Propietats químiques
Aparença Pols blanca amorfa
Densitat 2,4 g/cm³, sòlid
Massa molar 78,00344
Punt de fusió 300°C (573 K)
Solubilitat Insoluble
Punt d'inflamabilitat no inflamable
Seguretat
Perills Irritant (I)
Frases R R36, R37, R38
Frases S S26, S36
Compostos relacionats
Compostos relacionats Òxid de sodi, hidròxid d'òxid d'alumini
Recursos externs
Si no s'indica el contrari, les dades són pels materials en condicions estàndard (25 °C, 100 kPa)
Avís d'exempció de responsabilitat

L'hidròxid d'alumini, Al(OH)3, és la forma més estable d'alumini en condicions normals. En la naturalesa apareix com un mineral de gibsita. Estan relacionats el hidròxid d'òxid d'alumini, AlO(OH), i l'òxid d'alumini, Al2O3, solament diferenciant-se per la pèrdua d'aigua. Junts, aquests compostos són els components principals del mineral o mena d'alumini, la bauxita.

El caràcter d'hidròxid d'alumini ha estat polèmic. És segur dir que un simple esquema dels ions de Al3+ i OH- estan sobresimplificats. Són molt comuns en formes hidratades. En lloc d'això, alguna gent escriu Al2O3 · H2O.

Reaccions[modifica | modifica el codi]

L'hidròxid d'alumini és anfotèric. En condicions fortament àcides, es forma Al(OH)2+ i en condicions fortament bàsiques, es forma Al(OH)4-. Aquests són els principals ions en solucions diluïdes; en solucions concentrades, es formen ions polimèrics que poden ser bastant complexos.

Les sals de l'anió Al(OH)4- o similar, per exemple AlO2-, de vegades són anomenades aluminats. El Al(OH)3 té una massa molar de 78.01.

Quan és usat, l'hidròxid d'alumini neutralitza l'excés d'àcid. Per exemple, Al(OH)3 + 3HCl dóna com a resultat AlCl3 + 3H2O.

Farmacologia[modifica | modifica el codi]

Farmacològicament aquest compost, també conegut com a Alu-Cap o Aludrox, és usat com un antiàcid. Aquest s'enllaça amb l'excés d'àcid en l'estómac, per tant reduint la seva acidesa. Aquesta disminució de l'acidesa del contingut de l'estómac a continuació pot ajudar a alleujar els símptomes de úlceres, pirosi o dispèpsia. També pot causar restrenyiment i per tant sovint s'usa amb carbonat de magnesi. Per a la gent que sofreix d'insuficiència renal, aquest compost també és usat com quelant de fosfat per a controlar els nivells de fosfat a la sang. No obstant això, hi ha escrits no verificats encara proclamant que el consum excessiu d'alumini és una causa de la malaltia d'Alzheimer.

Articles relacionats[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Galbraith, A; Bullock, S; Manias, E. Hunt, B. & Richards, A. (1999). Fundamentals of pharmacology: a text for nurses and health professionals. Harlow: Pearson Education Ltd. p482.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hidròxid d'alumini Modifica l'enllaç a Wikidata