Hidròxid de ferro (II)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Hidròxid de ferro (II)
El tub segon a l'esquerra és hidròxid de ferro (II).
Un precipitat d'hidròxid de ferro II.

L'hidròxid de ferro (II) o hidròxid ferrós és un compost químic produït quan els ions de ferro (II) d'un compost com el sulfat de ferro (II) reaccionen amb els ions hidròxid. L'hidròxid de ferro (II) és pràcticament blanc però amb un to verdós. El seu precipitat rep el nom de rovell verd (en anglès:"green rust"), que és un potent agent reductor i també un hidròxid de doble capa (LDH) capaç d'absorbir anions. La forma mineralògica del rovell verd s'ha descobert recentment i és la fougerita. L'anàleg natural de l'hidròxid de ferro (II) és el mineral rar amakinita, (Fe,Mg)(OH)2.

L'hidròxid de ferro (II) és poc soluble; el seu precipitat, format per la reacció amb sulfat de ferro (II), és:

FeSO4 + 2 OH → Fe(OH)2 + SO42−

Usos[modifica | modifica el codi]

Els anions com la selenita i selanat es poden fàcilment adsorbir en lasuperfície de l'hidròxid de ferro (II) on es redueixen a Fe2+. Els productes són poc solubles (Se0, FeSe, o FeSe2).

Els hidròxids de ferro (II) s'han investigat per treure els selenats tòxics i l'àcid selenós dels aiguamolls per precipitació del seleni que és isoluble.[1]


En una solció bàsica l'hidròxid de ferro (II) és un material electroquímic actiu del electrode negatiu de la bateria de ferro-níquel.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Zingaro, Ralph A.. «Reduction of oxoselenium anions by iron(II) hydroxide». Environment International, 23, 3, 1997, pàg. 299–304. DOI: 10.1016/S0160-4120(97)00032-9.