Hidroniofarmacosiderita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralHidroniofarmacosiderita
Fórmula química(H₃O)Fe₄(AsO₄)₃(OH)₄·4H₂O
Epònimoxidani i farmacosiderita Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusCornualla, Anglaterra, Regne Unit
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.DK.10
Dana42.8.1a.4
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 7,9587(2) Å
Grup puntual4 3m - hextetraedral
Grup espacialp4 3m
Colorverd groguenc
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa2 a 3
Lluïssorvítria
Color de la ratllaverd clar
Densitat2,559 g/cm3 (calculada)
Propietats òptiquesisotròpica
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2010-014
Any d'aprovació2010
SímbolHpsd
Referències[1]

La hidroniofarmacosiderita és un mineral de la classe dels fosfats que pertany al grup de la farmacosiderita. Rep el nom per la seva relació amb altres minerals del grup de la farmacosiderita i la presència d'hidroni.

Característiques[modifica]

La hidroniofarmacosiderita és un arsenat de fórmula química (H₃O)Fe₄(AsO₄)₃(OH)₄·4H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2010, sent publicada per primera vegada el mateix any. Cristal·litza en el sistema isomètric. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 2 i 3.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la hidroniofarmacosiderita pertany a «08.DK - Fosfats, etc, amb cations de mida mitjana i gran, (OH, etc.):RO₄ > 1:1 i < 2:1» juntament amb els següents minerals: richelsdorfita, bariofarmacosiderita, farmacosiderita, natrofarmacosiderita, farmacoalumita, natrofarmacoalumita, bariofarmacoalumita, burangaïta, dufrenita, natrodufrenita, matioliïta, gayita, kidwel·lita, bleasdaleïta, matulaïta i krasnovita.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat al museu mineralògic i geològic de Harvard, a la Universitat Harvard, amb el número de catàleg: 142784.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a Cornualla, Anglaterra (Regne Unit). També ha estat descrita posteriorment a la mina Friedrichssegen, a la localitat de Frücht (Renània-Palatinat, Alemanya), a Crven Dol, dins la localitat d'Allchar (Kavadarci, Macedònia del Nord), i a la mina Tambo, a la província d'Elqui (Coquimbo, Xile). Aquests indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Hydroniumpharmacosiderite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 18 novembre 2021].