Hidroquinona

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Fórmula

La Hidroquinona, també dita benzè-1,4-diol o quinol, és un compost orgànic aromàtic que és un tipus de fenol, té la fórmula química C6H4(OH)2. La seva estructura química, té dos grups hidroxils enllaçats covalentment amb un anell de benzè en posició de subsitucions orto, meta, i para. És un sòlid blanc granular. Les hidroquinones en són els seus derivats.

Producció[modifica | modifica el codi]

La hidroquinona es produeix industrialment per tres rutes dues de les quals són les dominants.[1] La ruta més usada implica la dialquilació de benzè amb propè per donar 1,4-diisopropilbenzè.

Redox[modifica | modifica el codi]

La Hidroquinona experimenta oxidació donant benzoquinona. Aquest procés es pot revertir. Alguns derivats d'hidroquinones presents de forma natural tenen aquesta mena de reacció, per exemple essent coenzim Q.

Aminació[modifica | modifica el codi]

Una reacció important converteix la hidroquinona en derivats mono- i diamino. El metilaminofenol, usat en fotografia es fa d'aquesta manera:[1]

C6H4(OH)2 + CH3NH2 → C6H4(OH)(N(H)CH3) + H2O

Similarment en la indústria de la goma com agent antiozó des de l'anilina:

C6H4(OH)2 + 2 C6H5NH2 → C6H4(N(H)CH6H5)2 + 2 H2O

Usos[modifica | modifica el codi]

En té molts. Principalment associada a la seva acció com agent reductor soluble en aigua. Redueix els halids de plata a plata.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 Phillip M. Hudnall "Hydroquinone" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry 2002, Wiley-VCH, Weinheim. 2005 Wiley-VCH, Weinheim. doi:10.1002/14356007.a13_499 .

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hidroquinona Modifica l'enllaç a Wikidata