Hidroxilbastnäsita-(Ce)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralHidroxilbastnäsita-(Ce)
Fórmula químicaCe(CO₃)(OH)
Epònimbastnäsita-(Ce) i grup hidroxi Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusVuoriyarvi alkaline-ultrabasic massif (en) Tradueix i Mochalin Log REE deposit (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriacarbonats
Nickel-Strunz 10a ed.5.BD.20a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.5.BD.20a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.V/C.07 Modifica el valor a Wikidata
Dana16a.1.2.1 Modifica el valor a Wikidata
Heys11.8.5
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Estructura cristal·linaa = 12,4730(9) Å; c = 9,9607(14) Å;
Grup puntual6 - trigonal dipiramidal
Colorgroc, marró clar
Duresa4
Lluïssorvítria, grassa
Densitat4,789 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesuniaxial (+)
Índex de refracciónω = 1,760 nε = 1,870
Birefringènciaδ = 0,110
Més informació
Estatus IMAmineral reanomenat (Rn) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2008 s.p. Modifica el valor a Wikidata
SímbolHbsn-Ce Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La hidroxilbastnäsita-(Ce) és un mineral de la classe dels carbonats, que pertany al grup de la bastnäsita. Rep el seu nom de la seva localitat tipus, les mines de Bastnäs (Suècia), més el prefix hidroxil a causa del predomini del radical hidroxil sobre el fluor, més el sufix "-(Ce)" per la dominància del ceri en la seva composició.

Característiques[modifica]

La hidroxilbastnäsita-(Ce) és un carbonat de fórmula química Ce(CO₃)(OH). Cristal·litza en el sistema hexagonal. Forma cristalls tabulars exhibint {0001} i {1120}, d'aproximadament 0,5 mil·límetres. Pot ser granular, prismàtica, reniforme, i en agregats en forma de gavella.[2] La seva duresa a l'escala de Mohs és 4. És l'anàleg hidroxil de la bastnäsita-(Ce), amb la qual forma una sèrie de solució sòlida.[3] També és l'anàleg amb ceri de la hidroxilbastnäsita-(La) i la hidroxilbastnäsita-(Nd).

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la hidroxilbastnäsita-(Ce) pertany a «05.BD: Carbonats amb anions addicionals, sense H₂O, amb elements de terres rares (REE)» juntament amb els següents minerals: cordilita-(Ce), lukechangita-(Ce), zhonghuacerita-(Ce), kukharenkoïta-(Ce), kukharenkoïta-(La), cebaïta-(Ce), cebaïta-(Nd), arisita-(Ce), arisita-(La), bastnäsita-(Ce), bastnäsita-(La), bastnäsita-(Y), hidroxilbastnäsita-(Nd), hidroxilbastnäsita-(La), parisita-(Ce), parisita-(Nd), röntgenita-(Ce), sinquisita-(Ce), sinquisita-(Nd), sinquisita-(Y), thorbastnäsita, bastnäsita-(Nd), horvathita-(Y), qaqarssukita-(Ce) i huanghoïta-(Ce).

Formació i jaciments[modifica]

Es troba en carbonatites de calcita-dolomita. Aquesta espècie té dues localitats tipus, amdues a Rússia: el massís alcalí-ultrabàsic de Vuoriyarvi (Carèlia Septentrional), i Mochalin Log (óblast de Txeliàbinsk). Sol trobar-se associada a altres minerals com: barita, estroncianita, fluorita, pirrotina, pirita, calcopirita, magnetita, anatasa, monazita, burbankita, quars, beril, zircó, xenotima, allanita, fergusonita, gadolinita, ilmenita, stillwellita, calcita, apatita, titanita, torita, torianita, uranotorita, escapolita o turmalina.[2]

Referències[modifica]

  1. «Hydroxylbastnäsite-(Ce)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 maig 2016].
  2. 2,0 2,1 «Hydroxylbastnäsite-(Ce)» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 16 maig 2016].
  3. «Bastnäsite-(Ce)-Hydroxylbastnäsite-(Ce) Series» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 maig 2016].