Hieracium anchusoides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHieracium anchusoides Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsterales
FamíliaAsteraceae
GènereHieracium
EspècieHieracium anchusoides Modifica el valor a Wikidata
Arv.-Touv., 1888
Nomenclatura
Sinònims
Pilosella anchusoides Arv.-Touv.
Capítols de hieracium anchusoides
Fulla de hieracium anchusoides, vista lateral

Hieracium anchusoides és una planta herbàcia perenne de la familia de les asteràcies (compostes), subfamília cicoriòidies. Floreix cap al mes de juny i ho pot fer fins al setembre en llocs amb un estiu prou humit.

Morfologia[modifica]

La planta consisteix en un conjunt de fulles basals, del centre del qual surt una tija normalment amb poques fulles que tenen la mateixa forma que les basals i de mida decreixent progressivament cap a la part superior. Com altres plantes del seu gènere, pot formar estolons, en aquest cas subterranis.

Les fulles són de forma oblanceolada, de fins a 20 cm. de llargada i uns 2 cm. a l'amplada màxima, atenuades a la base, segueixen verdes i actives després de la floració, i acaben resultant peciolades. A l'anvers són verdes, cobertes de llargs pèls (uns 5 mm.) més aviat rígids, al revers són d'un to verd esblanqueït, amb pèls estel·lats blancs espaiats i pèls simples poc més curts que els de l'anvers.

La tija, d'una alçada variable -entre 20 i 100 cm. generalment- sòl estar plena també de pèls semblants als de l'anvers de les fulles a més de pèls estel·lats més o menys abundants, i alguns glandulosos a la part superior.

Pot generar des d'uns pocs capítols fins a més de 30 per tija, de mida bastant petita -normalment 5-6 mm.-, envoltats per bràctees linear-lanceolades, on predominen els pèls simples patents, també amb alguns pèls estel·lats i glandulosos en abundància variable.

Hàbitat[modifica]

Clarianes de bosc, o boscos de pins prou lluminosos i no gaire eixuts, o escletxes de roques, preferentment sobre substrat silici, rarament fora de la franja d'altitud entre 300 i 1900 m.

Distribució[modifica]

Es troba al sud-oest d'Europa, i al nord-est de la península Ibèrica.

Referències[modifica]

  • Flora - MANUAL DELS PAÏSOS CATALANS, Oriol de Bolòs, Josep Vigo, Ramon M. Masalles, Josep M. Ninot. Ed. Pòrtic, tercera edició del 2005. ISBN 84-7306-857-2
  • PILOSELLA Hill, de Gonzalo Mateo Sanz, versió 1.1, 26-XII-2007, entre altres articles del mateix autor.

Enllaços externs[modifica]