Hipòmenes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeHipòmenes

Guido Reni - Atalanta i Hipòmenes (Museu de Capodimonte de Nàpols) Modifica el valor a Wikidata
Tipuspersonatge mitològic grec Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAtalanta Modifica el valor a Wikidata
MareMerope (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareMegareu Modifica el valor a Wikidata
FillsPartenopeu Modifica el valor a Wikidata
Altres
EquivalentMelanion (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Hipòmenes, (en grec antic Ἰππομένης) segons la mitologia grega, fou un heroi grec, fill de Megareu, cabdill d'Onquest, i de Mèrope.

Es volia casar amb Atalanta, però ella no desitjava el matrimoni, ja que s'havia de mantenir verge per estar dedicada a Àrtemis. Forçava els pretendents a disputar una cursa contra ella i matava qualsevol que l'avancés. Hipòmenes va competir amb Atalanta, però com que no era prou ràpid, sol·licità l'ajut d'Afrodita. La deessa li donà tres pomes d'or del jardí de les Hespèrides, segons algunes versions, perquè les llancés fora de pista al davant de la seua competidora, i, mentre aquesta s'entretenia collint-les, ell la pogués avançar. Així va guanyar la cursa i varen casar-se. Però Hipòmenes no es recordà de fer el sacrifici d'agraïment a Afrodita, i per això la deessa l'instigà a profanar amb la seua muller el santuari de Cíbele, i aquesta, indignada, els transformà en lleons. Aquests lleons els va uncir al seu carro i així Cíbele va en un carro estirat per Hipòmenes i Atalanta en forma de lleons.[1]

Referències[modifica]

  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 274. ISBN 9788496061972. 

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hipòmenes