Hiperinflació alemanya

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Evolució del cost de l'or en escala logarítmica
Bitllet de 1000 marcs, reconvertit en bitllet de mil milions (1.000.000.000) l'any 1923

La hiperinflació alemanya és l'episodi inflacionista ocorregut a la República de Weimar a la dècada dels anys vint. Ni era la primera ni la més cruenta de la sèrie d'hiperinflacions europees d'eixes dates. Tanmateix, com que va ser el cas més destacat des del naixement de l'economia, va rebre atenció com cap altre episodi ho podia haver rebut abans. La majoria de les situacions surrealistes que hui dia associem a les hiperinflacions foren diagnosticades en Alemanya: augments de preus i taxes d'interès, modificacions del tipus de canvi, abandó de la moneda com unitat d'intercanvi.

Causes[modifica]

El papiermark, moneda alemanya de l'època, mantenia un tipus de canvi relativament estable en els 60 marcs per cada dòlar nord-americà durant la primera meitat de 1921.[1] No obstant això, l'ultimàtum de Londres per les Reparacions de guerra de la Primera Guerra Mundial de maig de 1921 va demandar un total de 2.000.000.000 de marcs or anuals, més del 26% del valor de les exportacions alemanyes. El primer pagament es va realitzar a l'agost de 1921.[2]

Desenvolupament de la hiperinflació[modifica]

L'absoluta pèrdua del valor del marc va portar a casos com el d'aquesta imatge: resultava més barat empaperar una paret amb bitllets que amb paper de paret.

Aquest fet marca el començament d'una devaluació exponencial del marc, que va passar al novembre de 1921 a marcar un tipus de canvi de 330 marcs per cada dòlar nord-americà. El muntant total de les reparacions ascendia a 132.000.000.000 marcs or, una xifra molt superior al total de les reserves d'or alemanyes. La República de Weimar va tractar llavors de comprar divises estrangeres, però pagant en bons del tresor i en deutes comercials, un fet que va propiciar l'acceleració de la devaluació del marc.

Durant la primera meitat de 1922, el marc es va estabilitzar en un canvi entorn dels 320 marcs per dòlar nord-americà, un fet acompanyat de conferències internacionals sobre les reparacions de guerra, inclosa una organitzada al juny de 1922 per J. P. Morgan, Jr.,[3] banquer nord-americà. En les trobades no es va arribar cap solució factible i la inflació es va disparar, convertint-se en hiperinflació, i el tipus de canvi del marc va augmentar, fins als 8000 marcs per dòlar nord-americà al desembre de 1922. El cost de vida va passar de 41 a 685, és a dir, es va multiplicar per setze. Al gener de 1923, la situació es va tornar encara més tibant amb l'ocupació del Ruhr per tropes francobelgues per a assegurar el pagament de les reparacions de guerra en béns com el carbó, ja que el marc mancava de valor.

Encara que les reparacions suposaven un terç del dèficit alemany de 1920 a 1923,[4] el govern alemany va trobar en elles un boc expiatori que al costat de banquers i especuladors (principalment estrangers) havien accelerat el procés inflacionista en la seva recerca del benefici. La hiperinflació va arribar al seu màxim el novembre de 1923, però va acabar amb una nova moneda: el Rentenmark. El govern es va recolzar en aquesta nova moneda, de valor fix, finalment acceptada.

Conseqüències[modifica]

Si bé la inflació va acabar amb la introducció del rentenmark i la República de Weimar es va mantenir durant una dècada més, s'assenyala a la hiperinflació com una de les raons de l'ascens del nazisme a Alemanya. Adolf Hitler, en el seu llibre Mein Kampf, realitza nombroses referències al deute alemany i a les conseqüències negatives que va comportar. La inflació va fer créixer els dubtes sobre l'eficàcia de les institucions liberals, especialment entre les classes mitjanes que havien realitzat dipòsits bancaris i adquirit bons. Així mateix, va produir un fort ressentiment cap als banquers alemanys i els especuladores, molts d'ells jueus, als quals el govern i la premsa van culpar de la inflació.[5]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hiperinflació alemanya
  1. Laursen and Pedersen, pàgina 134
  2. The Great Inflation, William Guttmann, Gordon & Cremonesi, Londres, 1975, pàg. 21-26.
  3. Balderston, pàg. 21
  4. Costantino Bresciani-Turroni, pàg. 93
  5. Mein Kampf ("La meva lluita"), Adolph Hitler (originàriament 1925-1926), Reedició (15 setembre 1998), Editor: Mariner Books, Idioma: anglès, paperback, 720 pàgines, ISBN 0-395-92503-7

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]