Hipertèrmia

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Termòmetre clínic mostrant una temperatura superior a 38 °C

La hipertèrmia, el cop de calor o (en cas de ser originat per radiació solar) la insolació, és un trastorn greu que es presenta quan un organisme homeoterm no arriba a dissipar més calor de la que genera o absorbeix, i generalment passa per estar exposat a una font de calor.

És diferent de la febre, que és una reacció de l'organisme en la qual aquest eleva temporalment la temperatura homeostàtica a un nivell més alt com a resposta immunològica a algun agent extern.

La hipertèrmia pot ser creada artificialment amb drogues o aparells mèdics. En aquestes instàncies pot tractar càncer i altres malalties. La hipertèrmia maligna és una rara complicació d'alguns tipus d'anestèsia general.

Es considera hipertèrmia quan la temperatura corporal supera els 41 °C. A la hipertèrmia el punt d'ajust hipotalàmic no canvia, però la temperatura corporal puja superant els mecanismes de regulació de temperatura. Com a conseqüència d'això es produeix l'anomenat cop de calor o insolació.

Progressió[modifica]

La temperatura corporal per sobre de 40 °C posa la vida sota amenaça de mort. Comparada amb la temperatura normal corporal humana de 36-36,9 °C. A 41 °C, comença la mort cerebral, a 44 °C el decés és precís[cal aclarir el concepte "decés precís"]. Temperatures internes per sobre de 50 °C causen rigidesa muscular i certament, immediat decés.

El cop de calor pot començar sobtadament, però l'usual és seguir a una condició de menor risc anomenada prostració per calor.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]