Història Compostel·lana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula documentHistòria Compostel·lana
Tipus manuscrit
Estat Espanya
Llengua original llatí medieval
Gènere artístic crònica
Autor Enrique Flórez
Sèrie
Part de España sagrada Tradueix
Modifica les dades a Wikidata

La Història Compostel·lana és una crònica del segle XII (cap a 1139) escrita en llatí que recull les empreses de Diego Gelmírez, arquebisbe de Santiago de Compostel·la des del 1120. L'obra va ser coneguda com a De rebus gestis D. Didaci Gelmirez, primi Compostellani Archiepiscopi, fins que el 1766, després de l'edició d'Enrique Flórez a la seva Història sagrada, comença a ser conegut per Història Compostel·lana.

La crònica està composta per divuit manuscrits organitzats en tres llibres i va ser empresa per iniciativa del mateix Diego Gelmírez com un registre de l'església de Santiago de Compostel·la el fi del qual era exaltar la vida i obres del bisbe i després arquebisbe de la seu compostel·lana entre 1100 i 1140 per fonamentar els drets i dominis de l'arxidiòcesi.

Tanmateix l'obra conté una crònica del regne de Castella i de Galícia que comprèn els regnats d'Alfons VI, Urraca i Alfons VII i inclou transcripcions de documents pertinents als fets que narra, el que la converteix en un document historiogràfic de primer ordre per abordar l'estudi de la primera meitat del segle XII.

Edicions[modifica]

  • Flórez, Enrique, Historia Sagrada, vol. XX: Historia Compostelana, Madrid, 1766, págs. 1-598. OCLC 46247736
  • Falque Rey, Emma, Historia compostelana, Madrid, Akal, 1994 (Clásicos latinos medievales, 3) ISBN 978-84-460-0417-2

Enllaços externs[modifica]

La Historia Compostelana (castellà)