Història d'Oceania

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Prehistòria d'Oceania[modifica]

Els primers pobladors d'Oceania van ser Homo sapiens sapiens procedents del sud-est d'Àsia. Els polinesis provenien de les illes indonèsies, poblades al seu torn per emigrants de Taiwan, concretament en una migració que va tenir lloc entre els anys 1400 aC i 900 aC segons l'illa. Les dades dels micronesis es troben amb la manca d'excavacions arqueològiques fiables, pel que a partir de la reconstrucció lingüñistica se suposa un origen similar. Els melanesis provenen d'un encreaument entre homo sapiens i els denisovans asiàtics. Per contra els australians tenen el seu origen en els africans que van migrar a Àsia i posteriorment a l'illa oceànica fa més de 40000 anys (restes del Llac Mungo).

Exploracions europees a Oceania[modifica]

Segle XVI[modifica]

En el primer viatge de circumnavegació del globus, Fernando de Magallanes va albirar les Illes Mariannes i altres illes d'Oceania en 1521, abans de trobar la seva mort en les Filipines. Independentment, el portuguès Cristóvão de Mendonça va arribar a Botany Bay (Austràlia) l'any 1522,[1] costes també visitades tres anys després per Gomes de Sequeira. Poc després altres marins portuguesos es van unir a l'explotació de la regió, el 1525 Diego de Rocha va descobrir les illes Carolines, visitades l'any següent també per Toribio Alonso de Salazar, i el 1526 Jordi de Meneses va arribar a Nova Guinea. Altres exploradors de la regió en aquesta època van ser Luis Váez de Torres, Miguel López de Legazpi, García Jofre de Loaisa, Álvaro de Mendaña i Ruy López de Villalobos.

Segle XVII[modifica]

També els holandesos navegar la regió, i Abel Tasman recórrer el litoral d'Austràlia a 1642, arribant a l'illa que en el seu honor es va anomenar Tasmània i les illes, Tonga, Illes Fiji i Nova Guinea Alemanya. Mentrestant des d'Acapulco (Mèxic) i Callao (Perú) van partir expedicions que van trobar nombroses illes del Pacífic.

Segle XVIII[modifica]

Les rivalitats portugueses, espanyoles i holandeses van ser reemplaçades per la dels anglesos i francesos al segle XVIII. Entre 1764 i 1770 explorar la zona John Byron, Samuel Wallis, Philip Carteret i altres, que van recórrer Tahití, Samoa, Illes Salomó i Noves Hèbrides. Per la seva banda, l'anglès James Cook va realitzar tres viatges per illes de Pacífic entre 1768 i 1779, i va arribar a les Illes de la Societat, Nova Zelanda, Illes Marqueses, Noves Hèbrides i Hawaii.

Els francesos van explorar les illes simultàniament amb els anglesos. Entre 1826 i 1840 ho va fer Jules Dumont D'Urville i després Jean-François de La Pérouse entre 1785 i 1787. Tots aquests viatges van determinar el repartiment d'Oceania entre les potències colonitzadores: Regne Unit, Holanda, França, Espanya, Portugal, Estats Units i Alemanya en menor mesura.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Història d'Oceania Modifica l'enllaç a Wikidata