Història de Polònia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Història de Polònia
Escut de Polònia
Cronologia
Prehistòria i protohistòria

Edat de pedra
Edats de bronze i ferro
Edat antiga

Edat mitjana

Alta edat mitjana
Regne de Polònia (1025-1385)
Regne de Polònia (1385-1569)

Edat moderna

Edat d'or
Confederació de Polònia i Lituània
Repartiments de Polònia
Gran Ducat de Varsòvia

Edat moderna

Tsarat de Polònia
Primera Guerra Mundial
Segona República
Segona Guerra Mundial
República Popular de Polònia
Tercera República

Caps d'estat
Reis

Presidents

Olla de Bronocice, la imatge més antiga d'un vehicle de rodes al món
Polònia durant el regnat de Boleslau el Valent

La història de Polònia es caracteritza per grans variacions en la seva extensió territorial, així com un encadenament de períodes de divisió interna, una època de puixança, invasions i ocupacions per altres potències i el ressorgiment de la nació i l'estat polonesos.

Polònia fou cristianitzada el 966, en un període que estigué marcat per la dinastia Piast i durant el qual ocupava un territori similar al d'avui en dia. En quedar-se la dinastia Piast sense hereu masculí, el país s'associà al Gran Ducat de Lituània en una unió dinàstica plasmada en el casament de la reina polonesa Eduvigis, que tenia dotze anys, i Ladislau II Jagelló. Ladislau posà les bases perquè Polònia creixés fins a convertir-se en una gran potència. A partir de l'extinció de la dinastia Jagelló el 1572, la Confederació de Polònia i Lituània començà a elegir els seus reis, que sovint provenien de famílies nobles estrangeres. La consolidació del poder de la noblesa conduí a l'establiment de la Rzeczpospolita,[1] un sistema que aspirava a emular el Senat de l'antiga Roma.

Un període de guerres —alçaments dels cosacs amb el suport de Rússia, atacs dels reis suecs Gustau II Adolf, Carles X Gustau i Carles XIII, la Guerra de Successió de Polònia i la creixent interferència de Rússia i Prússia— desembocà en el repartiment del territori polonès entre Prússia, Àustria i Rússia en tres etapes entre el 1772 i el 1795. Polònia romangué subjecta a altres estats i fou sotmesa a processos de germanització i russificació fins després de la Primera Guerra mundial, quan l'estat polonès ressorgí fruit d'esforços militars i polítics. Józef Piłsudski insistí a restaurar la frontera oriental de Polònia anterior al repartiment del 1772, de manera que Vílnius i la seva regió (pertanyents a Lituània, que s'havia independitzat pocs mesos abans) foren ocupades el 1920 i annexades el 1922. El triomf polonès en la Guerra polonesosoviètica (1919–1921) feu que s'hi afegís territori que actualment forma part de l'oest de Bielorússia i Ucraïna.

En esclatar la Segona Guerra mundial, Alemanya i la Unió Soviètica envaïren Polònia i se'n repartiren les terres conformement al pacte Mólotov-Ribbentrop. Quan Alemanya caigué el 1945, Polònia entrà al domini soviètic i, després d'un cop d'estat, el 1948 s'establí la República Popular de Polònia. El 1956 es produí una revolta contra el règim establert pels soviètics, que fou sufocada pel govern proestalinista. El març del 1968 hi hagué manifestacions «antisionistes» que obligaren molts jueus a abandonar l'estat. El període entre el 1970 i el col·lapse del comunisme es caracteritzà per una sèrie de vagues i manifestacions contra el govern, polítiques econòmiques i violacions dels drets dels ciutadans. El sindicat lliure Solidarność, fundat el 1980, tingué un paper capdavanter en l'organització de la resistència. La República Popular de Polònia es dissolgué el 29 de desembre del 1989 i fou substituïda per un estat democràtic, la tercera Rzeczpospolita.

Prehistòria i edat antiga[modifica]

Els polonesos són un poble eslau occidental. L'etimologia de la paraula «eslau» deriva de słowianie i, en última instància, de słowo ('paraula') i es refereix a aquella gent que coneix la llengua i es pot entendre, en contrast amb Niemcy ('alemanys'), que deriva de nie mówjący ('incapaços de parlar') i es refereix a aquella gent que no parla una llengua comprensible per als eslaus.[2]

La presència d'assentaments prehistòrics a la regió on s'ha desenvolupat la història de Polònia queda evidenciada pel descobriment d'eines del paleolític inferior (fa 105.000–230.000 anys). Aquestes poblacions es trobaven prop dels Carpats, car la resta del país estava cobert de gel. Els jaciments arqueològics de períodes posteriors (mesolític, neolític, edat del bronze i edat de ferro), en canvi, s'han trobat arreu de la regió.[3]

A partir de l'edat del bronze, el territori estigué dominat pels wends (oest), els bàltics (nord-est) i els eslaus (centre i sud-est). La immigració de tribus germàniques i celtes, iniciada cap al 350 aC, feu que es barregessin les cultures wenda, bàltica, eslava, cèltica i germànica a la zona que avui en dia correspon a l'oest i el sud de Polònia.

Diverses vies comercials travessaven la regió durant l'època romana, incloent-hi la ruta de l'Ambre entre Torí i Pomerània i la ruta de la Sal cap al Dnièper i l'actual Wieliczka,[4] a més del comerç víking pels rius Vístula, Noteć i Oder. Aquesta activitat comercial afavorí la consolidació dels assentaments en ciutats fortificades (grody).

Dinastia Piast (966–1385)[modifica]

Als primers segles de la seva existència, la nació polonesa era dirigida per una sèrie de governants durs que convertien els polans al cristianisme, creaven un estat europeu central fort, i integraven Polònia a la cultura europea. Els també poderosos enemics estrangers i la fragmentació interna erosionaven aquesta estructura inicial al segle xiii, però la consolidació durant els anys 1300 posava la base pel domini del Regne polonès que havia de venir.

Dependència alemanya[modifica]

La cristianització de Polònia, de Jan Matejko

El primer esment dels polans és a les cròniques del segle x d'Ibrahim ibn Jakub; fins llavors formaven part dels txecs. Les tribus polans venien a Silèsia, al riu Oder (o Odra), on els reis i emperadors alemanys reconeixen els ducs de Moràvia i Bohèmia. El 966 l'emperador alemany Otó I el Gran reconeixia el títol ducal obtingut pel líder polà Miecislau I de Polònia. Miecislau o Mieszko, nascut als voltants de 930, i posteriorment el seu fill Boleslau I Chrobry, a la vegada s'havien compromès a ser fidels als emperadors des de les seves terres.

Els governants provincials del Sacre Imperi romanogermànic, especialment els saxons, seguien polítiques d'expansió cap a l'est que es coneixien com el Drang nach Osten (impuls cap a l'est). Els veïns eslaus de Polònia, sorbis (dins de Lusàcia) i polabis (al voltant de l'Elbe), eren el primer objectiu. Per derrotar els eslaus, buscaven aliats més a l'est. Per això Polònia en aliança amb el Sacre Imperi romanogermànic tenia temps de preparar-se per a la lluita futura contra uns altres invasors germànics.

Aquest era el cas de Miecislau i el seu fill Boleslau. Una vegada Boleslau s'hagué convertit al cristianisme, va creure que tenia el dret per sortir i conquerir la terra de tots els seus veïns en nom de la nova fe. Un primer intent va ser frustrat quan els soldats de Boleslau anaven cap al nord el 997, al mar Bàltic, per conquerir Prússia. Durant els intents d'expansió dels polans als territoris veïns, empenyien fora la dinastia Popielid.

Boleslau I

Les terres sota el control del duc Miecislau, incloent-hi les terres mantingudes com a vassall de l'emperador, abastaven Gran Polònia, Petita Polònia, Masòvia, Silèsia i Pomerània. Les terres sumaven aproximadament una àrea de 250,000 km², amb una població d'aproximada d'1 milió.

Mieszko es casà amb Dubrawka, filla del duc txec Boleslau I i fou batejat cristià el 966. Aquest esdeveniment començava l'expansió de la conversió al cristianisme dins del regne de Miescislau, i esdevenia també un fet d'importància política. Significava la integració de Polònia en del món occidental cristià. A més, també s'aliava amb els txecs per intentar quedar-se la terra alemanya conquerida. Era batejat per un clergue txec.

Coronació de Boleslau I de Polònia, oli sobre tela de Jan Matejko, 1889, castell Reial de Varsòvia

El 967 el governant polonès derrotava al comte alemany Wichman i els seus aliats. El 972 en la batalla de Cedynia, Miecislau derrotava Hodo de la marca Oriental, per fer-se càrrec de Pomerània occidental, com a vassall de l'emperador. Miecislau moria el 992 i deixava al seu fill i successor Boleslau un ducat fort i creixent.

Boleslau continuà el treball del seu pare. Podia conservar la unió del país expulsant Oda (segona muller de Miecislau) i els seus fills. Al congrés de Gniezno (1000) va aconseguir que l'emperador Otó III li donés el permís per crear el primer arxibisbat polonès.

Després de la mort inoportuna d'Otó III el 1002 a l'edat de 22 anys, Boleslau conquerí la marca imperial de Meissen i també Lusàcia (en llatí Lusatia, en polonès Łużyce), i arrabassà territori imperial durant les disputes sobre el tron -ell i el seu pare havien donat suport al duc Enric II de Baviera contra Otó, i havien acceptat l'accessió del fill del duc Enric com l'emperador Enric II. Boleslau conqueria i es feia duc de Bohèmia el 1003, però el perdé l'any següent. Derrotà els russos i assaltà Kíev el 1018.

Se'l forçava una altra vegada a donar una promesa de fidelitat per l'emperador Enric II, per a les terres que tenia en feu. Enric II mor el 1024. Un any més tard el 1025, Boleslau es corona rei. La seva coronació marca la plena independència política i territorial de l'estat polonès.

Primer Regne de Polònia (1025-1138)[modifica]

Article principal: Regne de Polònia

Miecislau I de Polònia es considera el primer rei de la dinastia Piast (anomenada així pel cognom llegendari de la família), que va durar quatre segles. Entre 967 i 990, Miecislau conquerí un substancial territori al llarg del mar Bàltic i la regió coneguda com la Petita Polònia, al sud. Abans que oficialment se sotmetés a l'autoritat de la Santa Seu de Roma el 990, Mieszko havia transformat el seu país en una de les potències més fortes de l'Europa de l'Est.

El fill i successor de Miecislau, Boleslau I (992-1025), conegut com el Valent, construïa sobre els fonaments de son pare i es convertia en el monarca polonès més reeixit de la primera era medieval. Boleslau continuà la política d'apaivagar els alemanys mentre aprofitava la seva situació política per guanyar territori on fos possible. Frustrat en els seus esforços per formar una societat semblant al Sacre Imperi romà, Boleslau guanyà territori en una sèrie de guerres contra l'emperador alemany el 1003 i el 1004. Més endavant, estenia els límits del seu regne a la Ucraïna actual. Abans de la seva mort el 1025, Boleslau s'havia guanyat el reconeixement internacional com el primer rei d'una plenament sobirana Polònia.

Miecislau II era coronat el 1025 després de la mort del seu pare. Els propietaris, tanmateix, tenien por del govern en solitari del monarca. Aquesta situació portà a conflictes al país, i mentre els germans de Miecislau intentaven sufocar-los, les forces de l'emperador Conrad II atacaven el país, i conqueriren Lusàcia. Seguiren anys de caos i conflictes, durant els quals morí Miecislau (1034) en circumstàncies sospitoses després de la seva abdicació forçada.

Polònia durant el regnat de Ladislau el Breu

El regnat de Casimir I de Polònia (1037-1058) va ser un període curt d'estabilitat: unificà el país, i fou succeït per Boleslau II, que aprofità el conflicte entre l'emperador Enric IV i el papa Gregori VII per fer-se rei el 1076. Els propietaris es rebel·laren encara una altra vegada i els Boleslau II havia d'abdicar el 1079. El seu germà Ladislau I el Sant prengué el tron i també abdicà el 1102, donant el poder als seus fills Zbigniew de Polònia i Boleslau III Wrymouth, que regnaren simultàniament, fins que Boleslau desterrà el seu mig germà del país el 1107.

Va ser Boleslau qui va unir el país el 1106 i el defensava de l'Sacre Imperi romà més tard. Aconseguí conquerir una altra vegada tots els territoris previs, només per un cert temps, incloent-hi Pomerània. Abans de la seva mort el 1138 dividí el poder del país entre els seus fills, en cinc principats Silèsia, Gran Polònia, Masòvia, Sandomir i Cracòvia. Les primeres quatre províncies es dividien entre els seus quatre fills, que es convertien en governants independents. La cinquena província, Cracòvia, se sumava als principats i era la representant de la totalitat de Polònia.

Fragmentació i invasió (1138-1295)[modifica]

En morir Boleslau, el seu fill més gran, Ladislau, concebé la idea de la unió de la restauració de Polònia privant els seus germans de les seves porcions. Es trobava amb l'oposició resoluta de l'Església i els magnats, que clarament reconeixien que un poder centralitzat era perjudicial als seus interessos i influència. L'arquebisbe de Gniezno llançava un anatema a Ladislau i dos forts potentats organitzaren un exèrcit contra ell. El resultat fou una guerra civil que, malgrat l'ajuda rebuda de fora i la interferència de Frederic I Barba-roja, acabà amb la derrota del gran duc de Cracòvia el 1146. Això marca el començament de l'era de desintegració del jove estat polonès i la disminució del poder monàrquic a Polònia. Els principats de Silèsia, Gran Polònia i Masòvia s'havien dividit en unitats més petites. Els interessos separatistes i les gelosies conduïren sovint a la guerra.

Confederació de Polònia i Lituània[modifica]

La Confederació de Polònia i Lituània, actualment coneguda com la República de les Dues Nacions o Confederació de les Dues Nacions, fou una mena de república aristocràtica federal, formada el 1569 pel Regne de Polònia i el Gran Ducat de Lituània; es va formar el 1569 per la Unió de Lublin, que unia al Regne de Polònia i el Gran Ducat de Lituània, i va durar en aquesta forma fins a l'aprovació de la Constitució del 3 maig de 1791. La Confederació no sols abastava els territoris del que avui és Polònia i Lituània, sinó també la totalitat del territori de Bielorússia i Letònia, la major part d'Ucraïna i Estònia, i la part occidental de la Rússia d'avui (Smolensk i Kaliningrad). Originàriament els idiomes oficials de la unió eren el polonès i llatí (al Regne de Polònia) i el rutè i lituà (al Gran Ducat de Lituània).

La Confederació va ser una extensió de les unions polonesolituanes, un aplec entre els dos estats que havien existit des de 1386 (Unió de Krew). El sistema polític de la Confederació, sovint anomenada la "democràcia dels nobles" o la "llibertat daurada", es va caracteritzar per la reducció, per llei, del poder sobirà i el control del Legislatiu (Sejm) per part de la noblesa. Aquest sistema va ser el precursor dels moderns conceptes de democràcia més àmplia i de monarquia constitucional, així com de federació. Els dos estats que componen la Comunitat van ser formalment iguals, encara que, en realitat, Polònia era el soci dominant. L'Església catòlica tenia una gran influència en els assumptes de la República; no obstant això, l'estat era capaç de mantenir una relativa tolerància religiosa, encara que el nivell ha fluctuat en temps. La seva economia es basava principalment en l'agricultura. Si bé la primera meitat del segle va ser una edat d'or, tant per a Polònia com per a Lituània, el segon segle es va caracteritzar per derrotes militars, un retorn a la servitud dels camperols i el creixent del caos en la vida política. Poc abans de la dissolució, la Mancomunitat va aprovar la Constitució nacional codificada, que fou la segona més antiga en el món de la història moderna.

El Gran Ducat de Varsòvia, establert el 1807, tenia els seus orígens en la Confederació. Altres moviments de renovació sorgits durant l'Aixecament de gener (1863-1864) i en la dècada de 1920, l'intent fallit de Józef Piłsudski de crear una federació liderada per Polònia anomenada Międzymorze ('dos mars'), incloïa Lituània i Ucraïna. Avui en dia, la República de Polònia es considera una successora de la Comunitat, mentre que la República de Lituània abans de la Segona Guerra mundial, s'ha distanciat de qualsevol associació amb ells tenint en compte que no es beneficiaren històricament de la seva existència.

Durà fins a la tercera partició de Polònia del 1795. L'estat, a més de cobrir els territoris contemporanis de Polònia i Lituània, ocupava totalment l'actual territori de Bielorússia i una gran part d'Ucraïna i va arribar a estendre's també per Livònia (l'actual Letònia) i l'actual província russa de Smolensk.

Habitualment es considera Polònia l'estat hereu de la Confederació, mentre que a Lituània en general no es considera com un període productiu aquesta unió, que de vegades es qualifica més com una etapa d'imposició que no pas de col·laboració igualitària.

Edat moderna[modifica]

El 1772 la intervenció conjunta de Prússia, Àustria i Rússia va imposar el Primer Repartiment de Polònia: restà la Pomerània oriental per a Prússia, la Galítzia i part de la Petita Polònia per a Àustria i Lituània per a Rússia.

Aprofitant la Guerra russoturca, el congrés polonès va votar una nova constitució monàrquica, però el 1793 novament van intervenir-hi Prússia i Rússia, i dugueren a terme el Segon Repartiment de Polònia, que annexionava Lituània, Ucraïna Occidental, Volínia i Podòlia a Rússia i Posnània, Danzig (Gdańsk) i Toruń a Prússia.

Després del fracàs de la rebel·lió del 1794 es produí el Tercer Repartiment de Polònia el 1795, que fou el darrer i la seva fi com a estat independent.

L'aixecament de gener va començar el 22 de gener de 1863 com una protesta espontània de joves polonesos contra el reclutament en l'Exèrcit imperial de Rússia, i aviat s'hi van sumar els oficials d'alt rang de Polònia-Lituània i polítics diversos. La revolta es va escampar pels territoris de l'antiga Confederació de Polònia i Lituània (les actuals Polònia, Lituània, Bielorússia, Letònia, i parts d'Ucraïna, l'oest de Rússia) contra l'Imperi rus i va durar fins que els darrers insurgents van ser capturats el 1865.

Segle XX[modifica]

En finalitzar la Primera Guerra mundial, període durant el qual el territori polonès va ser novament envaït per tropes alemanyes i austríaques, Polònia aconsegueix la independència després de més 120 anys sense haver disposat d'un estat. Això va ser possible gràcies al fet que els aliats van estar d'acord amb la voluntat del president dels Estats Units, Woodrow Wilson, expressada al Congrés dels Estats Units. abans que s'acabés la guerra (punt tretzè dels catorze punts del seu discurs). Es proclamà, doncs, la Segona República Polonesa (1918), que de seguida va patir una nova i greu amenaça: la guerra amb els Soviets, iniciada el 1919 després de l'agressió de les tropes comunistes. Després d'unes línies de front fluctuants, Polònia va aconseguir retenir la seva independència.

L'1 de setembre de 1939 Hitler envaeix Polònia amb una guerra llampec (Blitzkrieg), desencadena així la II Guerra Mundial. En un atac sorpresa l'aviació alemanya va destruir les principals ciutats poloneses i el país va ser envaït pel III Reich; la Unió Soviètica envaeix l'est de Polònia, de manera que en menys d'un mes estava totalment ocupada, segons el pacte Mólotov-Ribbentrop. Durant la guerra Polònia va perdre sis milions de persones, la meitat d'ells jueus, primer concentrats en els guetos de les ciutats i després en camps d'extermini tristament coneguts com el d'Auschwitz, al sud de l'estat.

El 1945 Polònia va ser ocupada per tropes russes que no van respectar al govern en l'exili ni van tornar la independència al país. Es va formar un govern provisional d'alliberament nacional, que va derivar en una democràcia popular, la qual cosa va conduir a les reformes inspirades en el model soviètic. A més, amb la Conferència de Ialta les fronteres poloneses es van desplaçar cap a l'oest, perdent les regions de Galítzia oriental i Brest-Litovsk a favor d'Ucraïna i Bielorússia. Amb Alemanya la frontera es va fixar a la línia Oder-Neisse, per la qual cosa el territori polonès seria més reduït que el de 1939.

L'alçament popular de Poznan el 1956 va obrir una petita esperança d'alliberament. La caiguda de Wladyslaw Gomulka i la seva substitució per Edward Gierek es degué a les protestes de desembre de 1970 per la falta de llibertats i de productes bàsics de supervivència. Però no va haver-hi transformacions radicals i Polònia va seguir sota l'òrbita russa durant les dècades següents.

El 1980 s'hi va produir una gran onada de vagues, dirigides per la central sindical "Solidaritat" i pel seu líder Lech Walesa, que van aconseguir reformes profundes. Gierek va ser substituït per Stanislaw Kania i aquest pel general Wojciech Jaruzelski, el qual el 1981 va donar un cop d'estat amb ajuda de l'exèrcit polonès. El 1985 Jaruzelski cedeix el comandament a Zbigniew Messner i assumeix la secretaria general del Partit Unificat Obrer Polonès. Per les vagues del 1988, el govern va legalitzar Solidarność i va convocar un taula rodona de converses i eleccions parlamentàries per a l'any següent, que van guanyar àmpliament els sindicalistes. El 1990 va ser triat com a president de Polònia Lech Walesa.

Recuperada la independència i la democràcia Polònia va dirigir els seus passos a la Unió Europea, amb què va signar una sèrie d'acords previs a la seva incorporació com a membre, cosa que es va produir el 2004. El 2005 va morir el papa Joan Pau II, l'únic polonès de la història que ha aconseguit el pontificat.

Referències[modifica]

  1. Rzeczpospolita significa 'República' en polonès.
  2. Lukowski, J.; Zawadski, H. A Concise History of Poland (en anglès), p. 4–5. 
  3. Topolski, J. Dzieje Polski (en polonès). PWN. 
  4. Davies, N. Microcosm. Portrait of a Central European City (en anglès), p. 44. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Història de Polònia