Història de Tunísia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Batalla de Zama, símbol de la decadència de la República cartaginesa.
Amfiteatre d'El Djem, emblema de la cultura romana a Tunísia.
Estàtua d'Ibn Jaldún enfront de la catedral de Sant Vicenç de Paul de Tunísia.

La història de Tunísia està estretament lligada a la història del Magrib, del qual forma part juntament amb el Marroc, Algèria, Líbia i, en cert sentit, Mauritània. La història de Tunísia és la de la nació més petita de l'Àfrica del Nord, independent des de 1956; no obstant això, aquesta història s'estén molt més allà, en abordar l'esdevenir del territori tunisià des del període prehistòric. La regió va ser habitada per tribus berbers i les seves costes van ser ocupades per fenicis a inicis del segle X a.C. La ciutat de Cartago va ser fundada en el segle IX a.C. per colons vinguts de Tir que van expandir la seva influència sobre Sicília, Ibèria i altres importants zones del mar Mediterrani occidental.

En el segle II a.C., Cartago va ser conquerida per l'Imperi romà, en ser derrotada en les Guerres Púniques. Cartago va ser destruïda i la influència cultural asiàtica i africana en l'actual Tunísia va ser minvada per la influència romana. El territori de la Tunísia moderna va ser llavors administrat gairebé íntegrament sota el nom de la província romana d'Àfrica i es va convertir en un dels graners de Roma. En el segle V, va ser conquerida pels vàndals i reconquerida pels bizantins en el segle VI durant el regnat de l'emperador Justinià I.

El segle VII va marcar un gir decisiu en l'itinerari d'una població que es va islamitzar i arabitzar a poc a poc a causa de la conquesta per part d'àrabs musulmans, els qui van fundar la ciutat de Kairuan, la primera ciutat islàmica de l'Àfrica del Nord. Així, es va convertir en part del califat omeia i abbasida sota el nom d'Ifriqiya. Posteriorment, els berbers nadius van aconseguir el poder i van enderrocar a la dinastia àrab aglàbida, col·locant en el seu lloc a la dinastia dels Zírides. El 1045 els fatimites d'Egipte van enviar una confederació de beduïns perquè acabessin amb els Zírides. D'aquesta manera, la regió va ser devastada i la pròspera indústria agrària es va arruïnar.[1]

A inicis del segle XVI, Espanya va aconseguir controlar algunes ciutats costaneres, que van ser perdudes ràpidament davant l'Imperi otomà, que va governar Ifriqiya des de 1574. Els governants turcs, els beis, van obtenir un grau d'independència important respecte de Turquia. Pel seu emplaçament estratègic al centre de la conca mediterrània, Tunísia es va convertir en peça clau de la rivalitat de successives potències: l'Espanya de Carles I, el jove Imperi otomà i, després, França, que va prendre el control de la província otomana a finals del segle XIX per avantatjar a Itàlia, que també comptava amb interessos a la regió.

Marcada per profundes transformacions estructurals i culturals, Tunísia va veure al segle XX el ràpid fiançament d'un moviment nacionalista que va concloure en els acords amb la potència tutelar, els mateixos que van conduir a la independència el 1956. Des de llavors, el país va ser conduït a marxes forçades cap a la modernització i la integració econòmica, sota l'impuls d'un partit polític únic mantingut en el poder. L'actual República de Tunísia (al-Jumhuriyyah at-Tunisiyyah) té més de deu milions d'habitants,[2] la majoria dels quals (98%)[3] s'identifiquen culturalment com àrabs. Tunísia limita amb Algèria a l'oest, amb Líbia al sud-est i amb el mar Mediterrani pel nord i l'est. La seva capital, Tunis, es troba situada a prop de l'antic emplaçament de la ciutat de Cartago, la qual cosa va fer perillar la preservació d'aquesta última, per la qual cosa es va iniciar una campanya que va culminar en el seu nomenament com Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1979.[4]

Prehistòria[modifica | modifica el codi]

Hermaïon d'El Guettar exposat en el Museu del Bardo.
Representació d'una inhumació procedent de la cultura capsiana, del Magreb neolític.

Els descobriments arqueològics en la regió del Magrib daten de fa uns 200.000 anys. Al voltant del 3000 aC, es va establir en aquesta regió el primer assentament humà permanent.

Anteriorment, diversos grups de caçadors-recol·lectors havien ocupat algunes parcel·les de la regió, i deixat al seu pas vestigis tan notables com les pintures sobre roca en les muntanyes d'Hoggar i Tasili, en el Sàhara meridional. Aquestes pintures daten, aproximadament, de l'any 6000 aC, i mostren, sobretot, persones amb casc, vestits, guants (?), persones caçant, animals, molts d'ells ja extints o localitzats bastant més al sud del continent.

Grans extensions de la regió de Tasili van estar cobertes per aigua. Al voltant del segle X aC, una onada d'invasors de pell blanca va arribar procedent de l'Àsia occidental, i cap al segle V aC ja s'havien estès per tot el nord del continent africà. Aquest poble és conegut amb el nom de capsians, pel fet d'haver estat descoberts per unes restes arqueològiques a l'antiga Capsa (l'actual Gafsa, a Tunísia). Les troballes es limiten, bàsicament, a les destrals de pedra i altres instruments bastant més elaborats que els oposats en altres llocs de la regió, i que corresponen a la mateixa època. Es creu que el poble berber en descendeix.

Neolític[modifica | modifica el codi]

El Neolític (del 4500 al 2500 a.C. aprox.) va arribar tard a aquesta regió. La presència humana va estar condicionada per la formació del desert del Sàhara, que va adquirir el seu clima actual. De la mateixa manera, és en aquesta època quan el poblament de Tunísia es va enriquir per la contribució dels berbers,[5] descendents pel que sembla de la migració cap al nord de les poblacions líbies[6] (antic terme grec per designar a les poblacions africanes en general).[7] En resum, la qüestió dels orígens del poble berber segueix estant oberta i se sotmet a debat actualment, però existeixen testimoniatges de la seva presència des del quart mil·lenni a.C. La primera inscripció libio-berber descoberta a Dougga per Thomas d'Arcs el 1631 ha estat objecte d'una multitud d'intents infructuosos per desxifrar-la fins al dia d'avui.[8]

El Neolític va veure igualment l'establiment del contacte entre els fenicis de Tir i els pobles autòctons de l'actual Tunísia, inclosos els berbers que es van convertir, des de llavors, en el component essencial de la població. S'observa la transició de la prehistòria a la història, principalment, en la contribució dels pobles fenicis, encara que l'estil de vida neolític va seguir existint paral·lelament amb el dels nouvinguts. Aquesta aportació va ser matisada, particularment, a Cartago (centre de la civilització púnica a Occident), per la coexistència de diverses poblacions minoritàries, però dinàmiques, com els berbers, els grecs, els italians i els ibers. Els nombrosos matrimonis mixtos van contribuir a la creació de la civilització púnica. En particular, entre els púnics i les poblacions locals.[9]

També es troben rastres d'un poble pacífic del Neolític tunisià a l'Odissea d'Homer, quan Odiseu troba als lotòfags (els que mengen lotus), que semblen haver viscut a l'actual illa de Yerba.[10]

Fenicis[modifica | modifica el codi]

Els fenicis van arribar a la costa nord-africana cap a l'any 1000 aC amb la intenció d'assentar ports per als seus vaixells mercants que efectuaven la travessia des del Mediterrani oriental fins al litoral atlàntic de la península Ibèrica, una important font de metalls bruts. En el seu conjunt, aquests ports no van ser massa utilitzats, i es va fer molt poc per a explotar l'interior del continent.

Al voltant del segle VII aC, es van fundar assentaments a Tamuda (Tetuan), Lixus i Tingis (Tànger), en el Marroc, a Saldae (Bugía), a Algèria, i a Útica, Cartago, Hadrumetum (Susa) i Hippo Diarritus (Bizerta), a Tunísia.

Cartago o el sorgiment i la caiguda d'una potència[modifica | modifica el codi]

Articles principals: Cartago i Imperi cartaginès
Monument que porta el símbol de Tanit.

L'ingrés de Tunísia en la història es va realitzar de forma estrepitosa per l'expansió d'una ciutat sorgida d'una colonització des de l'Orient Pròxim.[11] Encara que d'origen fenici, la ciutat va construir ràpidament una civilització original anomenada civilització púnica.

L'expansionisme púnic en la conca occidental del Mediterrani es va fonamentar en el comerç, tot i que la talassocràcia es va trobar enfrontada per l'expansió romana d'intenció continental i hegemònica. Si bé les seves relacions eren cordials en un primer moment, els dos sistemes no van trigar a enfrontar-se i, encara que podia plantejar-se la pregunta sobre qui prevaldria, els púnics van desaparèixer finalment, no sense haver deixat la seva petjada a l'espai tunisià, la qual no va desaparèixer íntegrament sota el poder de Roma.

Fundació i expansió[modifica | modifica el codi]

Part de les peces trobades en la capella Cintas, exposada en el Museu nacional de Cartago.

Tunísia va albergar progressivament una sèrie de factories fenícies, igual que altres regions mediterrànies des del Marroc i Ibèria fins a Xipre. Segons la tradició, la primera factoria va ser la d'Útica,[12] que data de 1101 a.C.[13] És aquí on va tirar les seves arrels una potència fonamental en la història de l'Antiguitat en la conca del Mediterrani. El 814 a.C. els colons fenicis vinguts de Tir[14] van fundar la ciutat de Cartago.[15] Segons la llegenda, va ser la reina Elisa (Dido per als romans), germana del rei Pigmalió de Tir, qui va fundar la ciutat.[16] No obstant això, existeixen dubtes sobre l'exactitud de la data donada per la tradició literària,[17] sent alimentat el debat pels descobriments arqueològics. En efecte, els objectes més antics descoberts són unes ceràmiques proto-corínties datades a principis del segle VIII a.C., provinents del dipòsit de fundació de la capella de Cintas, situada en el tofet de Cartago per Pierre Cintas el 1947; no obstant això, en vista de la incertesa en la datació de les ceràmiques antigues, no permet descartar la data proveïda per la tradició literària. Pierre Cintas va canviar la interpretació del seu descobriment. Inicialment, en el seu article "Un sanctuaire précarthaginois sud la grève de Salammbô" (Revue tunisienne, 1948) va datar el dipòsit a finals del segon mil·lenni a.C.; però, el 1970, en el primer volum "Histoire et archéologie comparées - Chronologie des temps archaïques de Carthage et des villes phéniciennes de l'ouest" del seu Manuel d'archéologie punique (París: A. et J. Picard et Cie., 1970) ho va datar en la primera meitat del segle VIII a.C. (pàg. 315-324).

La població original de l'espai tunisià era líbia-berber i, quan va veure la proximitat de les factories, va adoptar en certa mesura la cultura púnica. Això és evidenciat, per exemple, pels descobriments arqueològics, com monuments amb motius simbòlics de Tanit, gravats de manera maldestra, especialment en un lloc com aquell de l'antiga Clupea, la Kélibia actual. Aquests errors evoquen una apropiació del simbolisme púnic per part de les poblacions autòctones en contacte amb els ciutadans de les factories.

Per a finals del segle VII a.C., les cultures de les colònies fenícies havien adquirit un caràcter "púnic" distintiu, la qual cosa indicaria el sorgiment d'una cultura diferent en el Mediterrani Occidental.[18] El 650 a.C., Cartago va fundar la seva pròpia colònia[19] i, el 600 a.C., estava lluitant pel seu compte amb els grecs. Per quan el rei Nabucodonosor II de Babilònia dirigia un setge de 13 anys a la ciutat de Tir iniciat el 585 a.C., Cartago ja era probablement independent de la seva metròpoli en termes polítics; no obstant això, va mantenir vincles propers amb Tir. Quan el monopoli comercial fenici va ser desafiat pels etruscs i pels grecs en el Mediterrani Occidental i la seva independència política i econòmica va ser amenaçada per successius imperis orientals, la influència fenícia va disminuir a Occident; pel que Cartago va emergir finalment com el cap de l'imperi comercial. Una teoria que explica a què es va deure l'ascens de Cartago (i no d'una altra colònia fenícia) suggereix que la seva població va augmentar a causa de l'arribada de refugiats de Fenícia, la qual cosa va realçar la seva cultura durant el temps en què Fenícia va estar atacada per Babilònia i Pèrsia, transferint la tradició comercial de Tir a Cartago.[20]

La ciutat estat de Cartago i els territoris sota la seva influència política o comercial, al voltant de 264 a.C.

Oberta cap al mar, Cartago també estava estructuralment oberta cap a l'exterior. Aquest creixement pacífic —en tant se sap per les fonts existents— va deixar espai per a una lluita de poder que va conduir a diversos cicles de conflictes. Un segle i mig després de la fundació de la ciutat, els cartaginesos o púnics van estendre la seva influència a la conca occidental del Mediterrani: es van assentar a Sicília, Sardenya, les illes Balears i Còrsega,[21] així com a l'Àfrica del Nord —des del Marroc fins a Líbia. Aquesta presència va prendre formes diferents, incloent la colonització, però va seguir sent fonamentalment comercial (amb factories comercials, signatures de tractats, etc.). A més, els cartaginesos es van recolzar en aquestes regions sobre una presència fenícia anterior a la creació de Cartago, excepte potser en la costa atlàntica. La nova potència de Cartago va suplantar el poder declinant de les antigues ciutats fenícies en aquest espai del Mediterrani. De la mateixa manera, els cartaginesos van establir una aliança amb els etruscs i les seves flotes en conjunt van sortir victorioses de la batalla naval d'Alèria, a l'altura de Còrsega, contra els grecs de Massàlia (actual Marsella). Aquests últims, vinguts de les costes de l'actual Turquia (Jònia), van intentar instal·lar-se a Còrsega, illa situada enfront d'Etrúria i al nord de Sardenya, zona d'influència i de colonització púnica. Aquesta última illa es troba igualment en el trajecte més curt entre les ciutats massaliotes i les altres ciutats gregues del sud d'Itàlia i del Mediterrani oriental. Amb el declivi etrusc, Còrsega va entrar en l'òrbita d'influència cartaginesa, que va formar un nou imperi marítim.

La transformació a un imperi més terrestre va xocar amb els grecs de Sicília i amb el poder creixent de Roma i dels seus aliats de Massàlia, Campània o els italiotes. Poc abans de les guerres púniques, el centre cartaginès que és Tunísia posseïa una capacitat de producció agrícola superior a la de Roma i dels seus aliats en conjunt, i la seva explotació va ser admirada pels romans. Els avantatges geogràfics, en particular, les riques terres de cultiu de cereals de la vall de Medjerda, es van unir al talent agrònom d'un poble, del com un tractat agrícola (aquell de Magon) va ser admirat per llarg temps.

Paral·lelament a aquesta expansió —Sardenya estava en vies de colonització i els assentaments ibèrics es van consolidar—, la superpotència comercial, marítima, terrestre i agrícola es va preparar per conquerir Sicília als grecs.

Cartago i Roma: dels tractats a les guerres púniques[modifica | modifica el codi]

Article principal: Guerres Púniques
Recreació de l'equip d'un soldat de la cavalleria Númida de l'exèrcit d'Aníbal, durant la Segona Guerra Púnica.[22]

Les relacions entre Roma i la talassocràcia púnica van ser en principi cordials, com ho demostra el primer tractat signat l'any 509 a.C.[23] No obstant això, les relacions es van deteriorar i van donar pas a la desconfiança, a mesura que es van desenvolupar les dues ciutats estat, per la qual cosa l'enfrontament es va tornar inevitable. La lluita entre Roma i Cartago va augmentar amb l'auge de les dues ciutats: van ser tres les guerres púniques que van fracassar en la conquesta de Roma, però que, per contra, van concloure en la destrucció de Cartago l'any 146 a.C., després d'un setge de tres anys.

La Primera Guerra Púnica que va transcórrer del 264 al 241 a.C. va ser un conflicte naval i terrestre que es va dur a terme a Sicília i Tunísia. Va tenir com a causa les lluites d'influència a Sicília, territori situat a mig camí entre Roma i Cartago, sent el punt principal de conflicte la possessió de l'estret de Messina. Els cartaginesos van prendre la ciutat de Messina, la qual cosa va inquietar als romans, doncs aquesta ciutat es trobava a les proximitats de les ciutats gregues d'Itàlia que acabaven de quedar sota la seva protecció. Api Claudi Censorí va creuar llavors l'estret i va prendre per sorpresa la guarnició púnica de Messina, esdeveniment que va desencadenar la guerra. Com a resposta a aquest revés, el govern de Cartago va reunir les seves tropes a Agrigent, però els romans, comandats per Claudi i Manius Valerius Maximus Corvinus Messala, es van apoderar de les ciutats de Segesta i Agrigent després d'un setge de set mesos. Després de la signatura de la pau amb els romans, Cartago va haver de retirar-se de Sicília i es va desgastar encara més en haver de reprimir una revolta dels seus mercenaris.

Batalles de la Segona Guerra Púnica.

La Segona Guerra Púnica, que va transcórrer entre el 218 i el 202 a.C., va tenir com a punt culminant la campanya d'Itàlia: el general Aníbal, originari de la família dels bàrcides, va aconseguir travessar els Pirineus i els Alps amb els seus elefants de guerra; no obstant això, va renunciar a entrar a Roma. El pretext de la guerra havia estat el setge de Sagunt, aliada de Roma, per part dels cartaginesos.

La política d'espera d'Aníbal va permetre finalment als romans, aliats de Masinisa, primer rei de la Numídia unificada, contraatacar, aconseguint que el conflicte acabés al seu favor en la Batalla de Zama el 202 a.C., després de la qual cosa van prendre la totalitat de les possessions hispàniques de Cartago, van destruir la seva flota i li van impedir tota remilitarització. Després de la Segona Guerra Púnica, Cartago va trobar lentament certa prosperitat econòmica entre el 200 i 149 a.C., encara que sense aconseguir reconstituir una flota de guerra o un exèrcit important.

Malgrat la victòria final, aquesta guerra no va satisfer als romans. Empesos per la por d'haver d'enfrontar-se novament a Cartago, van decidir segons la famosa frase de Cató el Vell (Carthago delenda est, és a dir, "Cartago ha de ser destruïda") que la destrucció total de la ciutat enemiga era l'únic mitjà d'assegurar la República romana. En conseqüència, es va engegar la Tercera Guerra Púnica (149-146 a.C.) per mitjà d'una ofensiva romana a l'Àfrica que va conduir a la derrota i a la destrucció de Cartago, després d'un setge de tres anys.

Així, a diferència de Cartago, el restabliment de Roma després de la Segona Guerra Púnica va permetre al Senat romà decidir emprendre una curta campanya destinada a enviar a peu a les tropes romanes per al setge de Cartago, conduït per Publi Corneli Escipió Emilià, qui des de llavors va ser anomenat "Escipió Africà Menor". El setge va acabar amb la destrucció total de la ciutat: els romans van portar els navilis fenicis al port i els van incendiar al peu de la ciutat. Després, van anar de casa a casa i van executar o van esclavitzar a la població. La ciutat, que va ser cremada durant disset dies, va ser esborrada del mapa i deixada en ruïnes.

Al segle XX, una teoria indicava que els romans van escampar sal sobre les terres agrícoles de Cartago per impedir el cultiu de la terra, una teoria fortament posada en dubte, doncs Àfrica es va convertir després en el "graner de blat" de Roma;[24] no obstant això, el territori de l'antiga ciutat va ser declarat sacer, és a dir, maleït.

Part integrant de l'Àfrica romana[modifica | modifica el codi]

Continuïtat o ruptura de la civilització púnica?[modifica | modifica el codi]

Teatre de Dougga, que domina una rica plana de cereals.

Al final de la Tercera Guerra Púnica, Roma va aixafar definitivament Cartago i es va instal·lar en les ruïnes de la ciutat el 146 a.C. La fi de les guerres púniques va marcar l'establiment de la província romana d'Àfrica, de la qual Útica va ser la primera capital.[25] Una primera temptativa de colonització per part dels Gracs amb la creació d'una Colonia Junonia Carthago va avortar el 122 a.C.[26] i va provocar la caiguda i mort del seu promotor, Gai Semproni Grac. El 44 a.C., Juli Cèsar va decidir fundar una colònia romana, la Colonia Julia Carthago, però van haver de passar algunes dècades perquè Cèsar August iniciés els treballs de la ciutat,[27] la qual va ser més tard capital de la província. L'ornamentació monumental de la ciutat va exercir un rol important en la romanització de la regió,[28] aquesta "Roma africana" es va difondre en el ric teixit urbà del territori de l'actual Tunísia.

La regió va tenir llavors un període de prosperitat, en el qual la província romana d'Àfrica es va convertir per a Roma en el proveïdor fonamental de productes agrícoles, tals com el blat o l'oli d'oliva, gràcies a les plantacions d'oliveres fetes pels cartaginesos. El famós port de Cartago es va convertir en un port d'amarratge monumental d'una flota de cereals, esperada cada any impacientment pels romans, amb la institució del Praefectus annonae (Prefecte de les provisions), encarregat de la distribució del blat als plebeus.[29] A Chemtou, s'explotava un marbre groc i rosa que era exportat al llarg de l'imperi, mentre que a El Haouaria s'extreia l'arenisca necessària per reconstruir Cartago. Entre les altres produccions figuren les ceràmiques i els productes derivats del peix.

Mosaic d'Anfítrite a Bulla Regia.

La província estava coberta per una densa xarxa de ciutats romanitzades, els vestigis de les quals, encara visibles avui dia, són impressionants: n'hi ha prou amb esmentar els llocs de Dougga (antic Thugga), Sbeitla (Sufetula), Bulla Regia, El Djem (Thysdrus) o Thuburbo Majus. Entre els símbols de la riquesa provincial, es troba l'amfiteatre de Thysdrus, un dels més grans del món romà i el teatre de Dougga. Al costat de les restes d'edificis públics, avui dia ressorgeixen rics habitatges, viles amb pisos coberts de mosaics que segueixen sent descoberts pels arqueòlegs.

Part integrant de la República romana i després de l'Imperi romà juntament amb Numídia, Tunísia es va convertir durant sis segles en la seu d'una civilització romana-africana d'una riquesa excepcional, fidel a la seva vocació de "cruïlla del món antic". Tunísia era llavors el gresol de l'art del mosaic que es distingia per la seva originalitat i les seves innovacions. Sobre els monuments de caràcter religiós es distingien símbols antics, tals com la mitja lluna o el signe de Tanit. Competidors dels déus romans, els déus indígenes van aparèixer sobre els frisos de l'època imperial i el culte de certes divinitats, com Saturn i Caelestis, es van inscriure en la continuïtat del culte consagrat pels púnics a Baal Hammon i a la seva paredra Tanit.[30] La "cruïlla del món antic" va presenciar també la instal·lació primerenca de les comunitats jueves i, després dels seus passos, de les primeres comunitats cristianes. L'idioma púnic va seguir estant en ús per llarg temps, de manera important fins al segle I, i existeixen testimoniatges d'un ús menor del mateix fins a l'època de Sant Agustí d'Hipona.[31]

L'apogeu del segle II i inicis del segle III no va a donar-se sense enfrontaments, doncs la província va tenir greus crisis al segle III: va ser saquejada i va sofrir els enfrontaments entre usurpadors al tron imperial a inicis del segle IV. En el curs d'aquest primer segle de cristianisme oficial, convertit en religió d'Estat el 313, la província va tenir certa prosperitat revelada per les restes arqueològiques, provinents tant d'edificis públics com d'habitatges privats.

Centre d'expansió del cristianisme[modifica | modifica el codi]

Agustí d'Hipona, figura del cristianisme d'Àfrica.

En un espai obert a l'exterior com ho era llavors la província d'Àfrica —Cartago estava especialment vinculada amb les principals ciutats d'Alexandria i Antioquia, que constituïen dos grans centres d'evangelització—,[32] el cristianisme es va desenvolupar de forma precoç,[33] gràcies als colons, comerciants i soldats, i la regió es va convertir en un dels focus principals de difusió de la nova fe, fins i tot quan els enfrontaments religiosos van ser violents amb els pagans. Així, la nova religió es va enfrontar en un inici amb l'oposició popular perquè el cristianisme va estripar un teixit social molt fort, doncs el paganisme impregnava tota la vida i els seus seguidors es van veure obligats a viure apartats de la vida domèstica i de la vida pública. La cohesió social va semblar llavors estar en perill, la qual cosa va portar a respostes tals com el saqueig de tombes cristianes. A partir del segon segle, la província també va aplicar sancions imperials, sent certificats els primers màrtirs el 17 de juliol de 180: els màrtirs escilitans, els qui es van negar a renegar de la seva fe davant del procònsol d'Àfrica.[34] Així, tots aquells que es van negar a adherir-se al culte oficial van ser torturats, abandonats en illes, decapitats, lliurats a les bèsties feroces, cremats o crucificats.

Malgrat la seva situació difícil, la nova religió va progressar a la província i es va implantar molt més ràpidament que a Europa,[35] a causa de, especialment, al rol social exercit per l'Església de Cartago que va aparèixer en la segona meitat del segle III i al fet de la gran densitat urbana. En aquest sentit, Tertulià va ser un dels primers autors cristians de llengua llatina i Sant Ciprià, primer bisbe de Cartago, va ser martiritzat el 14 de setembre de 258, en una època en la qual la nova religió ja es trobava àmpliament estesa en la societat.

Antiguitat tardana i Alta Edat Mitjana[modifica | modifica el codi]

L'assentament romà a l'Àfrica no obeeix tant a un desig d'expandir-se com a una necessitat de supervivència provocada per les guerres contra l'Imperi cartaginès. La zona va ser sotmesa al domini d'un governador durant gairebé un segle. Al terme del mateix, l'emperador August va refundar Cartago en l'any 44 aC i hi va instal·lar un procònsol perquè governés la nova colònia, el que indica la puixant importància de la regió. Les àrees situades a l'oest seguien controlades pels governadors númides. Durant un període d'uns cinquanta anys, es va registrar un intens tràfic de colonitzadors romans a la recerca de les seves pròpies terres. L'expansió estatal va efectuar grans progressos quan l'últim dels reis númides, Juba I, es va replegar amb les seves tropes en una direcció errònia, durant la Segona guerra civil romana, i va ser derrotat per Juli Cèsar l'any 46 aC a Thapsus (prop de Mahdia). La nova província d'Àfrica Nova va ser refosa amb l'antiga Província romana d'Àfrica i rebatejada com Africa Proconsularis (Àfrica Proconsular). Successivament fou presa pels vàndals, els Bizantins, que hi fundaren l'Exarcat d'Àfrica, i transitòriament els berbers (vegeu Kosayla i Kàhina).

Dominació vàndala[modifica | modifica el codi]

Posició de Tunísia en les invasions bàrbares.

El 429,[36] al comandament de Genseric, els vàndals i els alans van franquejar l'estret de Gibraltar.[37] El 19 d'octubre de 439, després d'haver conquerit Hipona,[38] van arribar a Cartago, on van instal·lar el seu regne durant gairebé un segle. Els vàndals professaven l'arrianisme,[39] declarat heretgia en el concili de Nicea, la qual cosa va dificultar les seves relacions amb els nobles locals, majoritàriament catòlics. De fet, el clergat africà es va oposar al que representava als seus ulls un doble perjudici: la dominació dels bàrbars i la dels heretges.[40] Ara bé, els vàndals exigien a la població una fidelitat total al seu poder i a la seva fe. En conseqüència, quan van intentar oposar-se als vàndals, els cristians van ser perseguits: molts homes d'Església van ser martiritzats, empresonats o bandejats[41] als camps al sud de Gafsa. En l'àmbit econòmic, els vàndals van aplicar a l'Església la política de confiscació, que van haver de patir els grans terratinents. Les propietats i els seus esclaus van ser transferits al clergat arrià. Aquesta política es va endurir quan Huneric va succeir al seu pare. En primer lloc, va començar una sagnant persecució contra els maniqueus i després va prohibir que els qui no s'adherissin a l'Església oficial ocupessin un càrrec en l'administració pública. A la mort d'Huneric, el van succeir els seus nebots Guntamund i, després, Trasamund, els qui van prosseguir amb la política d'"arrianització". Es va sobrecarregar al clergat catòlic amb impostos i multes i Trasamon va condemnar a 120 bisbes a l'exili.

Extensió aproximada del regne vàndal al voltant de l'any 455.

Els testimoniatges literaris sobre el període vàndal, en particular de Víctor de Vita, són molt severs quan es refereixen a la seva manera de governar.[42] L'arqueologia demostra igualment destruccions importants durant l'època del regne vàndal, com ho mostra el teatre i l'odèon de Cartago; no obstant això, "la major part d'historiadors moderns [consideren aquest període] com un curt pas, un esdeveniment de curta durada"[43] o "un episodi".[44]

No obstant això, la cultura llatina va ser àmpliament preservada[45] i el catolicisme va prosperar sempre que no es va oposar al sobirà del lloc. Els mateixos vàndals, convertits en caps de l'antiga província més rica de l'Imperi romà, denominada el "graner de l'Imperi" (Àfrica del Nord produïa un milió de tones de cereals per any, sent exportada una quarta part de la seva producció a la resta de l'Imperi),[46] es van deixar portar per la dolçor de viure a Tunísia. El reclutament del seu exèrcit va decréixer en tal mesura que van preferir enrolar a autòctons berbers, romanitzats en la seva major part.[47] El seu territori, envoltat per principats berbers, va ser atacat per les tribus nòmades de camellers. Finalment, la seva derrota enfront de les tropes de l'Imperi romà d'Orient, al desembre de 533, en la Batalla de Tricamarum, va confirmar l'anihilament del poder militar vàndal.

Període bizantí[modifica | modifica el codi]

Article principal: Exarcat d'Àfrica

Cartago va ser presa fàcilment pels bizantins dirigits pel general Belisari, enviat per Justinià I.Ephrem-Isa Yousif, Els chroniqueurs syriaques. París: L'Harmattan, 2002, p. 75, ISBN 2-7475-2709-3 El primer objectiu de l'Emperador es va centrar a controlar el Mediterrani occidental amb la intenció de reconstituir l'Imperi romà. L'exèrcit bizantí, compost per mercenaris hérulos i hunos,Jean Castrillo, Constantinople: la perle du Bosphore. París: L'Harmattan, 2006, p. 191, ISBN 2-296-00174-2 va derrotar a la cavalleria vàndala, tan temuda en un altre temps, i l'últim rei dels vàndals, Gelimer, es va rendir en 534. Malgrat la resistència dels berbers, els bizantins van restablir l'esclavitud i van instituir forts impostos.Yves Lacoste i Camille Lacoste-Dujardin, op. cit., p. 42 La majoria dels vàndals va ser deportada a l'Orienti com a esclaus, mentre que uns altres van ser enrolats, per la seva voluntat o per la força, en l'exèrcit bizantí com a soldats auxiliars. D'altra banda, el sistema d'administració romà va ser restablit.

Territoris de l'Imperi bizantí en el segle VII:
 •  Territoris originals de l'Imperi
 •  Territoris conquerits durant el regnat de Justinià I
 • .

En ocasió del concili de 534, el bisbe de Cartago va reunir a 220 bisbes amb el propòsit d'examinar el problema que suposava la intenció dels bizantins de transformar als bisbes en simples executors de les seves ordres. En aquest sentit, el concili va sostenir que l'Emperador havia de fer complir els cànons eclesiàstics, però no tenia per què determinar-los. Justiniano va reaccionar enèrgicament contra aquesta declaració: els rebels eren mereixedors de càstigs corporals i l'exili, mentre que els més recalcitrantes van ser substituïts per homes al servei de l'Imperi. L'Església d'Àfrica va ser, d'aquesta manera, reprendida. Justiniano va convertir llavors a Cartago a la seu de la seva diòcesi d'Àfrica. A finalitats del segle VI, la regió va ser posada sota l'autoritat d'un exarca que acumulava els poders civils i militars, i disposava d'una gran autonomia pel que fa a l'emperador. Pretenent imposar el cristianisme d'Estat, els bizantins van perseguir el paganisme, el judaisme i les herejías cristianes com el monofisismo; no obstant això, arran de la crisi monotelista, els emperadors bizantins, oposats a l'Església local, es van apartar de la ciutat. Ara bé, amb una Àfrica bizantina arrossegada al marasme, un estat d'ànim insurreccional va sacsejar a les confederacions de tribus sedentarizadas i constituïdes en principats. Aquestes tribus berbers eren encara més hostils a l'Imperi bizantí, en tant eren conscients de la seva pròpia força. Quant al poble, subordinat a l'administració, pressionat pel fisc i exposat a les exaccions dels governadors, va venir a trobar a faltar els temps dels vàndals.

Fins i tot abans de la seva presa en 698, la capital i en certa mesura —menys fàcil d'entendre— la província d'Àfrica van ser desallotjades pels seus habitants bizantins. La decadència va ser significativa després de la reconquesta duta a terme per Justiniano. Abdelmajid Ennabli evoca a Cartago com una ciutat "oblidada pel poder central, preocupat per la seva pròpia supervivència".Abdelmajid Ennabli, "Carthage", Encyclopædia Universalis, París, 2002, p. 1041, ISBN 2-85229-550-4 Des d'inicis del segle VII, l'arqueologia atesta en efecte un replegament.Est va ser particularment evident en Cartago, com s'indica en Liliane Ennabli, "Carthage chrétienne", Encyclopædia Universalis, París, 2002, p. 1041 et seq.

Edat Mitjana: conquesta àrab, islamització i arabització del territori[modifica | modifica el codi]

Minaret de la Gran mesquita de Kairuan, fundada el 670 per Uqba ibn Nafi.

Van ser necessàries tres expedicions perquè els àrabs aconseguissin conquerir Tunísia. En aquest context, la conversió a l'Islam de les tribus no va tenir lloc de manera uniforme, sinó que va trobar resistències amb apostasies puntuals o l'adopció de sincretismes. L'arabització es va dur a terme de manera més lenta encara. Aquesta era va estar marcada pel desenvolupament urbanístic del país i per l'aparició de grans pensadors, com Ibn Jaldún, historiador i pare de la sociologia.

Durant l'expansió de l'islam el califa Úmar ibn Abd-al-Aziz es va oposar a l'expansió cap a l'exarcat d'Àfrica, que els àrabs traduïen per Ifríqiya. Però Uthman ibn Affan va encarregar la conquesta a Abd-Al·lah ibn Abi-Sarh que el 647 va derrotar, a Sufetula, al patrici Gregori, governador bizantí que s'havia fet independent, i que va morir a la batalla. Es va fixar un tribut als bizantins de 300 talents d'or. Però a l'interior del país la resistència berber als àrabs els va aconsellar de retirar-se a la Tripolitània. Es van fer diverses expedicions però totes efímeres.

El 665 Muàwiya ibn Hudayj va sortir d'Egipte amb 20.000 homes, es va reunir amb les forces de Tripolitània dirigides per Uqba ibn Nafi i van ocupar Djalla a la part central del país i van fer victorioses expedicions a Hadrumetum (Sussa), Hippo Dyarrithus (Bizerta) i Gerba, però no van romandre al país.

El 670 Uqba va fer una nova expedició i va fundar Kairuan (Al-Qayrawan), però cridat a Orient, l'expansió es va aturar un temps. El 681 Uqba fou de nou encarregat de continuar la conquesta, i aquesta vegada va fer un passeig triomfal fins a la costa atlàntica. Però en tornar fou atacat i mort a Tahuda (prop de Biskra, Algèria) el 683, a mans del rei berber Kusayla (Kasila) cap de la tribu berber dels Awraba de la confederació dels Baranis.

El 686 Kusayla fou derrotat i mor per un exèrcit dirigit per Zubayr ibn Kays al-Balawi. La successió de Kusayla fou assolida per una dona excepcional, Dahia (Dihya), coneguda a les fonts àrabs com la Kàhina (la Poetessa), de la tribu dels Jarawa, al front de la confederació de tribus berbers de Butr (o Botr o Buitr) de la regió de l'Aures oriental. Tota Ifríqiya es va revoltar i es va posar al seu costat. La Kàhina és un personatge misteriós, que per uns era pagana (segons Sad Zaghul Abd al-Hamid), per altres jueva (tesí de H. Z. Hirschberg, P. Sebag i altres), i per altres cristiana (M. Talbi, que la fa berber romanitzada). La crisis del califat en aquesta època va retardar la reacció àrab.

Hassan ibn Numan fou enviat finalment contra la Kàhina i els bizantins que restaven encara a la costa. El 698 la Kàhina i els bizantins foren derrotats. Després d'això els berbers es van convertir a l'islam. Hassan es va establir a Tunis, una ciutat númida propera a Cartago, en lloc de fer-ho a la que havia estat la capital bizantina, Cartago; tanmateix, la capital oficial d'Ifríqiya va restar a Kairuan.

Vint-i-dos governadors titulars (valís) van dirigir la província entre el 698 i el 800, entre els quals Mussa ibn Nussayr, conqueridor d'Hispània (per mitjà del seu lloctinent Tàriq ibn Ziyad), que va acabar la conquesta del Magrib. Kairuan era la quarta ciutat fundada pels àrabs després de Bàssora i Kufa, a l'Iraq, i Fustat (el Caire) a Egipte, sobre el model del Profeta quan es va instal·lar a Medina. Aquestes fundacions fetes pels companys el Profeta (sahaba) o pels seus successors (tabiun) significaven que havien trobat una "casa de l'hègira" (Dar al-Hidjra), un lloc on podien observar l'islam. Les terres conquerides foren repartides en khitta (zones) per les diferents tribus, on s'establiren els amsar (campaments-ciutats). Kairuan, quarta ciutat fundada, fou també la quarta ciutat santa, després de la Meca, Medina i Jerusalem, pel gran nombre de companys o successors del Profeta que s'hi van establir. Una part de l'impost recaptat s'enviava a Damasc, juntament amb part dels esclaus.

Els berbers van mostrar aviat la seva diferència, i es van adherir a les doctrines kharigites, doctrines que van arribar des de la Tripolitània i el Djebel Nafusa. Revoltes kharigites importants es van produir el 740 i el 771. Expulsats de Kairuan, que van arribar a dominar, van establir estats més duradors al Magrib central i oriental. Els ibadites es van mantenir a Gerba.

Valís d'Ifríqiya[modifica | modifica el codi]

 • Muàwiya ibn Hudayj al-Saquní 665-670
 • Uqba ibn Nafi al-Fihrí 670-675
 • Abu-l-Muhàjir Dinar al-Makhzumí 675-681
 • Uqba ibn Nafi (segona vegada) 681-682
 • Zubayr ibn Kais al-Balawí 682-688
 • Hassan ibn Numan al-Ghassaní 688-698
 • Mussa ibn Nussayr al-Lakhmí 698-715
 • Muhàmmad ibn Yazid 715-718
 • Ismaïl ibn Abd-Al·lah 718-719
 • Yazid ibn Dinar 719-720
 • Muhàmmad ibn Aws al-Ansarí 720
 • Bixr ibn Safwan al-Kalbí 720-728
 • Ubayda ibn Abd-ar-Rahman al-Salamí 728-732
 • Ubayd-Al·lah ibn Habhab al-Mawsilí 734-741
 • Kulthum ibn Iyadh al-Kuixayrí 741-742
 • Handhala ibn Safwan al-Kalbí 742-745

Dinastia úqbida (valís no independents)[modifica | modifica el codi]

 • Abd-ar-Rahman ibn Habib 745-755
 • Ilyas ibn Habib 755-755
 • Habib ibn Abd-ar-Rahman 755-757
 • Àssim ibn Jamil al-Warfajumí 757-758
 • Abd-al-Màlik ibn Abu-l-Jad 758
 • Abu-l-Khattab Abd-Al·lah ibn Assam al-Maafirí 758-761
 • Muhàmmad ibn Aixath al-Khuzaí 761-765
 • Issa ibn Yússuf al-Khurassaní 765
 • Al-Aghlab ibn Sàlim al-Tamimí 765-766
 • Al-Hassan ibn Harb al-Kindí 766-767
 • Al-Aghlab ibn Sàlim al-Tamimí (segona vegada) 767-768

Dinastia muhàl·lida (valís no independents)[modifica | modifica el codi]

 • Umar ibn Hafs 768-771
 • Yazid ibn Hàtim 771-787
 • Dawud ibn Yazid 787
 • Rawuh ibn Hàtim 787-791
 • Nasr ibn Habib 791-793
 • Fadhl ibn Rawuh 793-795
 • Harthama ibn Ayun 795-797
 • Muhàmmad ibn Muqàtil al-Aqqí 797-799
 • Tammam ibn Tamim at-Tamimí 799-800
 • Muhàmmad ibn Muqàtil (segona vegada) 800

Dinastia aglàbida[modifica | modifica el codi]

Estanys dels aglàbides a Kairuan.

El 800, el califa abasida Harún al-Rashid va delegar el seu poder en Ifriqiya al emir Ibrahim I ibn AglabMichel Quitout, Parlons l’arabe tunisien: langue et culture, p. 12 i li va atorgar el dret de transmetre les seves funcions per via hereditària.Jacques Thiry, Li Sahara libyen dans l’Afrique du nord médiévale. Lovaina: Peeters Publishers, 1995, p. 166, ISBN 978-90-6831-739-8 Al-Aghlab va establir la dinastia dels aglabíes que va regnar durant un segle sobre el Magrib central i oriental. El territori va gaudir d'una independència formal, encara que sense deixar de reconèixer la sobirania abasida. Després, els emirs aglabíes van continuar prestant jurament de lleialtat al califa abasida, de manera que sota el regnat de Mamun (813-833), els aglabíes van pagar anualment els seus impostos.Union académique internationale, Encyclopédie de l’Islam. Leiden: Brill, 1980, p. 144, ISBN 90-04-06381-1

Tunísia es va convertir en un focus cultural important amb la influència de Kairuán, dotada d'una Casa de la saviesa oberta als intel·lectuals i del seu Gran Mesquita, un centre cultural de gran renom.Saïd, Rafik. «La Politique culturelle en Tunisie» (pdf) (en francès) p. 14. París: Unesco, 1970. [Consulta: 27 de febrer de 2009]. La mesquita de Zaytuna de Tunísia, segona mesquita més gran de Tunísia després de la de Kairuán, va ser reconstruïda íntegrament. Kairuán, descrita per Uqba ibn Nafi com "un bastió de l'Islam fins a la fi dels temps",Rafik Saïd, op. cit., p. 12 va ser triada com a capital abans de ser remplazada per Raqqada i El Abbasiyya, considerats els seus "satèl·lits".

L'auge econòmic d'Ifriqiya va ser el més significatiu del Magrib gràcies a les exportacions de or de la regió de Sudan.Yves Lacoste i Camille Lacoste-Dujardin, op. cit., p. 44 Es va idear una bona política hídrica que va tenir com resultat el desenvolupament de l'agricultura:Pierre Teisserenc [sota la dir. de], La mobilisation donis acteurs dans l’action publiqui locale: au Brésil, en France et en Tunisie. París: L'Harmattan, 2006, p. 132, ISBN 9782296008895 nombroses obres hidràuliques romanes van ser renovades —especialment, la cisterna de Sofreixi de Susa—Alexandre Lézine, Deux villes d’Ifriqiya: études d’archéologie, d’urbanisme, de démographie: Sousse, Tunis. París: Geuthner, 1971, pàg. 77-82 i es va construir una bona quantitat de noves obres; tal és el cas dels estanys de Kairuán. Des d'un punt de vista militar, els aglabiés van erigir fortificacions, en particular, les muralles de Sfax i les rábidas de Susa i de Monastir.

Es van dotar d'una potent flota de combat per descartar el perill xiïta que provenia del mar, mantenint bones relacions amb Egipte i amb el regne de Tahert. Aquesta flota i les seves defenses els van permetre no solament prendre Malta,«Dynastie donis Aghlabides» (en francès). Encarta. [Consulta: 27 de febrer de 2009]. sinó sobretot atacar Sicília en 827, sota el regnat de Abu Ishak Ibrahim II (875-902). A la fi del regnat d'aquest últim, Tunísia es va convertir a la capital de l'emirat fins a 909.Paul Sebag, Tunis. Histoire d’uneix ville. París: L'Harmattan, 2000, p. 87, ISBN 2-7384-6610-9

Dinastia fatimita[modifica | modifica el codi]

Gran mesquita de Mahdia construïda pels fatimites xiïtes.

Abu Abd Allah ach-Chi'i, qui va declarar descendir de Fatima az-Zahra —filla del profeta Mahoma i esposa de Ali ibn Abi Tálib, venerada pels chiítas—, ajudat pels berbers que s'oposaven al domini dels aglabíés, es va dirigir al seu regne. Recolzat per les tribus kutama que van formar un exèrcit fanàtic, l'acció del prosélito ismaelista va tenir com resultat la desaparició de l'emirat en una quinzena d'anys (893-909).François Decret. «Els invasions hilaliennes en Ifrîqiya» (en francès). Clio, setembre 2003. [Consulta: 27 de febrer de 2009]. Al desembre de 909, Ubayd Allah al-Mahdi es va proclamar califa i va fundar la dinastia dels fatimíes que va declarar usurpadors als califes omeyas i abasidas, adeptes al sunismo. Vetllant per una política fiscal rigorosa i determinat a imposar el chiismo, es va enfrontar a una forta oposició mostrada per un frustrat complot en 911. Malgrat això, l'Estat fatimí es va imposar progressivament sobre tota l'Àfrica del Nord, controlant les rutes de les caravanes i el comerç amb el Àfrica subsahariana. En 921, es va fundar la ciutat de Mahdia, sent proclamada capital del califat. Va ser la primera capital establerta pels àrabs en el litoral. En 945, Abū Yazīd, de la tribu dels Banū Ifrēn, va organitzar sense èxit una gran regirada berber per expulsar als fatimíes. El tercer califa fatimí, Isma'il al-Mansur Bi-Nasrillah, va traslladar la capital a Kairuán i es va apoderar de Sicília en 948. Quan la dinastia fatimí va traslladar la seva base cap a l'est en 972, tres anys després de la conquesta final de la regió, i sense abandonar la seva sobirania sobre Ifriqiya, el califa Dt.'ad al-Muizz Li-Dinillah va confiar a Bologhine ibn Ziri —fundador de la dinastia dels ziríes— la tasca de governar la província en el seu nom. Paral·lelament, va llançar una expedició cap a Orient, on va fundar el Caire en 973. Els ziríes van assumir gradualment la seva independència pel que fa al califa fatimí, la qual cosa va acabar amb la ruptura amb aquest sobirà llavors llunyà.

En conseqüència, es va iniciar l'era de l'emancipació berber. L'enviament des d'Egipte de tribus àrabs nòmades (els hilalianos) sobri Ifriqiya va marcar la resposta dels fatimíes a aquesta traïció; no obstant això, l'arribada d'aquestes tribus que es remuntaria a 1048 podria ser encara més antiga. Els hilalianos seguits pels Banu Sulaym —dels quals s'estima un nombre total de 50.000 guerrers i 200.000 beduïns— es van posar en ruta després que els anessin distribuïts títols de propietat en nom del califa fatimí. Muizz ibn Badis va sofrir un primer desastre prop de Gabès, mentre que Kairuán va resistir per cinc anys abans de ser ocupada i saquejada. El sobirà es va refugiar llavors en Mahdia en 1057, mentre que els nòmades van continuar expandint-se en direcció a Algèria, quedant la vall de Medjerda com l'única ruta freqüentada pels mercaders. En 1087, sota el regnat de Tamin ibn Muizz (1062-1108), fill de Muizz ibn Badis, els trepitjaens i els genoveses, estimulats pel papa Víctor III, van ingressar breument a la ciutat i la van saquejar. Havent fracassat en la seva temptativa d'establir-se en la Sicília represa pels normandos, la dinastia zirí es va esforçar sense èxit durant 90 anys a recuperar una part del seu territori per organitzar expedicions de pirateria i enriquir-se gràcies al comerç marítim. Els normandos van prendre Mahdia en 1148 i es van mantenir en ella durant una dotzena d'anys. Ifriqiya va ser llavors repartida entre els hamadidas a Tunísia, els últims ziríes, els normandos de Sicília i els prínceps hilalianos que es van imposar al seu torn.

L'Alcorà blau (pergamí del segle IX-X).

En el plànol econòmic, els hilalianos van devastar els cultius i van saquejar els pobles, obligant a la població rural a refugiar-se a les ciutats. Vasts dominis agrícoles que vivien en simbiosis amb les aglomeracions urbanes, es van convertir en estepas, la qual cosa va tenir com resultat un marasme general; no obstant això, les ramats dels hilalianos, composts per cabres, carners i ases, es van adaptar millor a la vegetació i la multiplicació dels dromedaris va permetre als pastors emigrar cap al sud. En el plànol polític, la caiguda de Kairuán va significar el col·lapse del poder central zirí i la instauració de feus, els caps dels quals pagaven tributs als dirigents hilalianos que controlaven les seves zones. La ciutat de Tunísia va fer fins i tot un anomenat als hamadidas els qui van nomenar un governador; d'aquesta manera, es va crear un principat independent sota la dinastia dels Khurasanidas.

Els historiadors àrabs són unànimes a considerar aquesta migració com l'esdeveniment més decisiu de l'Edat Mitjana magrebina, caracteritzada per un avanç difús de famílies senceres que van trencar l'equilibri tradicional entre nòmades i sedentaris berbers. Les conseqüències socials i ètniques van marcar així definitivament la història del Magrib amb el mestissatge de la població. Des de la segona meitat del segle VII, el idioma àrab es va convertir en la llengua utilitzada per les elits urbanes i les corts. Amb la invasió hilaliana, les llengües berbers van ser més o menys influenciades per la arabització, començant per aquelles de Ifriqiya oriental.

Dinastia zírida[modifica | modifica el codi]

Invasió hilàlida[modifica | modifica el codi]

Dinasties menors[modifica | modifica el codi]

Vegeu: Banu Khurassan (a Tunis), Banu-l-Ward (a Bizerta), Banu-r-Rand (a Gafsa), Banu Malil (a Sfax) Banu Jami (a Gabès)

Dominació dels almohades[modifica | modifica el codi]

El conjunto del territorio de Ifriqiya terminó por ser ocupado por el ejército del sultán almohade Abd Al-Mumin con ocasión de su expedición desde el norte de Marruecos.[48]

A partir del primer tercio del siglo XII, Túnez fue regularmente atacada por los normandos de Sicilia y del sur de Italia, desde su base en el Reino de Sicilia. En 1135, el rey normando Rogelio II se apoderó de Yerba y, en 1148, fueron Mahdia, Susa y Sfax las que cayeron en manos de los normandos; no obstante, en el curso de los años siguientes, estos fueron progresivamente expulsados por una flota almohade con 200.000 hombres.[49] En siete meses, los normandos fueron repelidos hasta Sicilia[49] y Mahdia, su última plaza fuerte, fue retomada por los almohades marroquíes en 1160.[50] Por la misma época, tuvo lugar por primera vez la unificación política del Magreb[51] y, de hecho, la constitución del Estado norteafricano musulmán más poderoso de la Edad Media: el Imperio almohade.[52] La economía entró en apogeo[51] y se establecieron relaciones comerciales con las principales ciudades del entorno Mediterráneo (Pisa, Génova, Marsella, Venecia y ciertas ciudades de España). El auge incluyó también el ámbito cultural,[51] con las obras del gran historiador y padre de la sociología, Ibn Jaldún; el siglo almohade es considerado como la «edad de oro» del Magreb.[51] Se desarrollaron grandes ciudades y se erigieron las más bellas mezquitas en esta época.[53]

Dinastia hàfsida[modifica | modifica el codi]

Els almohades van confiar Tunísia a Abû Muhammad 'Abd al-Wâhid ben Abî Hafs, però el seu fill Abû Zakariyâ Yahyâ es va separar d'ells en 1228 i va fundar la nova dinastia berber dels hafsidas. Va adquirir la seva independència en 1236 i va governar Tunísia fins a 1574, la qual cosa la converteix en la primera dinastia tunecina per la seva durada.Noura Borsali, «Tricentenaire de la dynastie husseinite (15 juillet 1705 - 25 juillet 1957): els beys de Tunis à l’épreuve du temps et de l’Histoire», Réalités, 27 de maig de 2008 Es va establir la capital del país en Tunísia i aquesta es va desenvolupar gràcies al comerç amb venecians, genoveses, aragonesos i sicilians.

Monedes hàfsides en el Museu del Bard a Tunísia.

El successor de Abû Zakariyâ Yahyâ, Abû 'Abd Allah Muhammad al-Mustansir, es va proclamar califa en 1255 i va prosseguir la política del seu pare. Va ser durant el seu regnat quan va tenir lloc la Vuitena Croada, liderada per Luis IX de França i que va resultar un fracàs. Havent desembarcat en Cartago, el rei va morir per la pesta enmig d'un exèrcit delmat per aquesta malaltia en 1270.Alia Mabrouk, L’émir et els croisés. Tunísia: Clairefontaine, 2005 En 1319, sota el regnat de Abu Yahya Abu Bakr al-Mutawakkil (1318-1346), els hafsidas van ampliar el seu territori cap a l'oest fins a Constantina i Bugía, i cap a l'est fins a la Tripolitania.Pierre Pinta, La Libye. París: Karthala, p. 196, ISBN 2-84586-716-6 A la seva mort, en 1346, el regne va caure en la anarquia.

Fora de la labor pionera de Ibn Jaldún, la vida intel·lectual va acusar una forta reculada durant l'era hafsida que "dubta entre les influències andaluses una mica decadents i les influències orientals sense lluentor".Charles-André Julien, Histoire de l’Afrique du Nord. París: Payot & Rivages, 1968, tom I, p. 509 D'altra banda, el mateix Ibn Jaldún va seguir sent per molt temps poc conegut, a pesar que, en el segle XVIII, "Ali I Bey [hagués copiat] un exemplar en Fes perquè les lletres tunecinas puguin disposar d'una còpia de l'obra del seu il·lustre compatriota".Ahmed Abdessalem, Els historiens tunisiens donis XVIIe, XVIIIe et XIXe siècles. Essai d’histoire culturelle. Tunísia: Universitat de Tunísia, 1973, vol. 11, p. 464, ISBN 978-2-252-01575-9 Per la seva banda, Charles-André Julien ha qualificat als hafsidas de "conservadors d'una civilització a la qual no van aportar gran cosa original".Charles-André Julien, Histoire de l’Afrique du Nord, 1968, p. 511

Dominació otomana[modifica | modifica el codi]

Rivalitats en el Mediterrani[modifica | modifica el codi]

Retrat del corsari Bava Aruj.

Els hàfsides de Tunísia es van afeblir a poc a poc i després de la batalla de Kairuán en 1348 van perdre el control dels seus territoris a favor dels meriníes d'Abu Inan Faris, mentre que Ifriqiya, copejada directament per la pesta de 1384,Pierre Pinta (La Libye, p. 115) resumeix així aquesta situació: "Aquests últims [els meriníes] van fer la seva entrada a Tunísia al mateix temps que la pesta". va continuar sofrint una desertificació demogràfica que s'havia iniciat amb les invasions hilalianas.Jean-Paul Roux. «L'Afrique du Nord ottomane» (en francès). 'Clio', novembre 2002. [Consulta: 28 de febrer de 2009]. Va ser llavors quan van començar a arribar els moros musulmans i els jueus andalusíes, els qui fugien de la pèrdua del Regno de Granada en 1492 i van ocasionar problemes d'assimilació.

A continuació, els sobirans espanyols Fernando II d'Aragó i Isabel I de Castella van decidir prosseguir la Reconquesta fins a les costes magrebines amb la finalitat de protegir les seves pròpies costes.Yves Lacoste i Camille Lacoste-Dujardin, op. cit., p. 46 En una dècada, van prendre les ciutats de Mers-el-Kebir, Orà, Bugía, Trípoli i l'illot situat enfront de Alger. Per alliberar-se, les autoritats de la ciutat van sol·licitar l'ajuda de dues corsarios famosos d'origen grec: els germans Bava Aruj i Jeireddín Barbarroja.William Spencer, Algiers in the Age of the Corsairs. Oklahoma: University of Oklahoma Press, 1976, p. 18, ISBN 978-0-8061-1334-0 Això es va deure al fet que la pirateria en el Mediterrani era para llavors "una institució antiga i generalitzada", segons Fernand Braudel. Aquesta intervenció va ser un esdeveniment important que va donar inici a un període de confrontació entre Espanya i l'Imperi otomà pel domini dels territoris del Magrib, amb excepció de el Marroc, i de la conca occidental del Meditteráneo.

Tunísia oferia un entorn propici i els germans Barbarroja ho van il·lustrar particularment. En efecte, Aruj va rebre de l'assetjat sobirà hafsida l'autorització per utilitzar el port de La Goleta i, després, l'illa de Yerba, com a base. Envoltats de marins turcs, com Turgut Reis, calabresos, siciliaens, corsos o danesos, es van fer coneguts a Europa sota el nom de pirates berberiscos, jugant amb els noms "bàrbars" i "berbers". Després de la mort de Aruj, el seu germà Jeireddín Barbarroja es va convertir en vassall del sultà de Istanbul. Nomenat gran almirall de l'Imperi otomà, es va apoderar de Tunísia en 1534, però va haver de retirar-se després de la pren de la ciutat per l'armada espanyola, composta per 400 vaixells, que Carlos I d'Espanya va enviar en 1535. El sultà hafsida va ser llavors restablit en els seus drets sota la protecció de Carlos I i el país va passar a estar sota tutela del regne d'Espanya.

Durant aquest temps, el govern otomà es va dotar de la flota que li feia falta. En 1560, Turgut Reis va arribar a Yerba i, en 1574, Tunísia va ser represa pels otomans que la van convertir en una província del seu imperi en 1575, encara que els governadors turcs es van arrelar en els ports mentre els beduís van mantenir el seu propi govern. En 1581, Felipe II d'Espanya va reconèixer com a possessió turca la regència de Tunísia, així com la de Alger, la Cirenaica i la Tripolitania, convertint-se per als cristians en les "regències berberiscas". Des de llavors, Anglaterra i França van prendre el relleu a Espanya en el Mediterrani occidental: la primera va atacar les bases berberiscas en 1622, 1635 i 1672; la segona ho va fer en 1661, 1665, 1682 i 1683.

Emancipació gradual[modifica | modifica el codi]

Monedes tunisianes de 1761.

Per tant, malgrat les seves victòries, els otomans amb prou feines van aconseguir establir-se a Tunísia i la conquesta de l'interior del territori no va ser culminada fins als regnats de Ali II Bey (1759-1782) i de Hammuda ibn Ali (1782-1814). Durant el segle XVII, el seu rol no va deixar de decréixer en favor dels dirigents locals que es van emancipar progressivament de la tutela del sultà d'Istanbul,Yves Lacoste i Camille Lacoste-Dujardin, op. cit., p. 51 mentre que solament 4.000 jenízaros estaven apostats a Tunísia. Al cap d'alguns anys d'administració turca, més precisament en 1590, aquests jenízaros es van rebel·lar i van atorgar al comandament de l'Estat a un dey i, sota les seves ordres, a un bey, encarregat del control del territori i de la recol·lecció dels impostos. Aquest últim no va trigar a convertir-se en el personatge principal de la regència, juntament amb el pachá, qui va quedar confinat al paper honorífic de representant del sultà otomà, al punt que una dinastia beylical va acabar per ser fundada per Emmuralleu Bey en 1612. Durant el mateix període, les activitats dels corsarios van arribar al seu paroxisme, a causa que l'autonomia creixent pel que fa al sultà va portar a un menor suport financer i, en conseqüència, la regència va haver d'incrementar el nombre de captures en el mar per poder sobreviure.

El 15 de juliol de 1705, Al-Husayn I ibn Ali al-Turki va fundar la dinastia dels husseinitas. Va posar fi a les funcions de bey, dey i pachá i "va disposar sobre tots els objectes de dret de justícia alta i baixa; els seus decrets i les seves decisions tenien força de llei".Ali Mahjoubi, L’établissement du protectorat français en Tunisie, éd. Université de Tunis, Tunísia, 1977, vol. 18, p. 13 Si bé seguia sent oficialment una província de l'Imperi otomà, Tunísia va adquirir gran autonomia en el segle XIX, especialment amb Ahmad I ibn Mustafa, qui va regnar entre 1837 i 1855 i va engegar un procés de modernització.Yves Lacoste i Camille Lacoste-Dujardin, op. cit., p. 54 En aquesta època, el país va viure profundes reformes, com la abolició de l'esclavitud i l'adopció d'una constitució en 1861«Original de la Constitució de 1861» (pdf) (en àrab). Arxius nacionals de Tunísia. [Consulta: 28 de febrer de 2009]. —la primera del món àrab—, al país solament li faltava convertir-se en un estat independent. Tunísia, llavors dotada d'una moneda pròpia i d'un exèrcit independent, va adoptar en 1831«Bandera de la república de Tunísia» (en francès). Govern tunecino. [Consulta: 28 de febrer de 2009]. el seu bandera.Jean Ganiage, Histoire contemporaine du Maghreb. De 1830 à ens jours. París: Fayard, 1994, p. 46, ISBN 978-2-213-59191-9

És difícil mesurar la importància de la influència turca que es troba a Tunísia. Alguns monuments mostren la seva filiació otomana: minaretés poligonals i cilíndrics o mesquitas sota una gran cúpula central, com les de Sidi Mahrez a Tunísia. En un altre àmbit, l'art de les catifas (que hauria existit abans de l'arribada dels otomans) presenta motius purament anatólicos en les produccions de Kairuán del segle XVIII. Malgrat aquestes influències perceptibles en l'aspecte dels objectes manufacturats, la petjada de la veïna Itàlia es va fer més palesa en el curs del segle XVIII, tant en l'arquitectura com en la decoració, marcant així una obertura del país a Europa.

Apogeu de l'activitat corsària[modifica | modifica el codi]

A inicis del segle XVI, Àfrica del Nord (que els otomans denominaven Magrib) es trobava en plena decadència i travessava una crisi política profunda. Aquests trastorns van afavorir el sorgiment de principats i ciutats portuàries independents que van reiniciar l'activitat corsaria. Aquesta activitat va tenir el seu major auge sota el regnat de Hammuda ibn Ali (1782-1814), quan els navilis que partien dels ports de Bizerta, La Goleta, Ghar El Melh, Sfax o Els Gelves (Yerba) s'apoderaven dels vaixells espanyols, corsos, napolitans, venecians, etc.Maria Ghazali. «"La régence de Tunis et l’esclavage en Méditerranée à la fi du s. XVIIIe d’après els sources consulaires espagnoles"» (en francès). Cahiers de la Méditerranée (65), 25 de juliol de 2005. [Consulta: 28 de febrer de 2009]. El govern va mantenir en aquest període de 15 a 20 corsarios, mateixa quantitat dels quals van estar vinculats amb companyies o particulars —entre els quals es trobava, de vegades, a personatges en alts càrrecs, com el guàrdia del segell Sidi Mustapha Khodja o els cadís de Bizerta, Sfax o Ghar El Melh— i que lliuraven al govern un percentatge de totes les seves captures, les quals incloïen esclaus cristians.

Els tractats de pau que es van multiplicar al segle XVIII — amb Àustria en 1748 i 1784, Venècia en 1764-1766 i 1792, Espanya en 1791 o els Estats Units en 1797— van reglamentar l'activitat corsaria i van limitar els seus efectes. En primer lloc, van imposar certes exigències (possessió de passaports, tant per als navilis com per a les persones) i van precisar igualment les condicions de captures en el mar (distància respecte a les costes), per evitar possibles abusos. Quant a la sort dels esclaus cristians detinguts, va caldre esperar al Congrés de Viena de 1814-1815 i al Congrés d'Aquisgrà de 1818 perquè les potències europees obliguessin als estats berberiscos a posar fi a les activitats corsarias, la qual cosa solament es va fer efectiu i definitiu després de la presa de Algèria pels francesos en 1830 i la seva intervenció a Tunísia en 1836.

Valís de Tunis[modifica | modifica el codi]

 • Haidar Pasha 1574-1575
 • Rejeb Pasha 1575- ?
 • Haidar Pasha (segona vegada)
 • Ramdhan Pasha ? -1579
 • Jaafar Pasha 1579-1581
 • Mustapha Pasha 1581-1585
 • Hasan Pasha 1585-1587
 • Muhammad Pasha 1587-1590
 • Ja'afar Pasha 1590-1591
 • Hussein Pasha 1591-1594
 • Ahmed Pasha 1594-1596
 • Mustapha Pasha ?-? (governava vers 1604)
 • Sulaiman Pasha ?-? (governava vers 1609)
 • Abu Bakr Pasha ?
 • Fadhli Pasha, governava abans del 1611

A partir del 1591 els deis de Tunis van predominar sobre els valís.

Deis de Tunis[modifica | modifica el codi]

 • Ibrahim Rhodesli 1591-1593
 • Musa Pasha 1593-1594
 • Karh Othman Pasha 1594-1610
 • Yusuf Pasha 1610-1637
 • Asta Mourad Pasha 1637-1640
 • Ahmed Ali Khoudja 1640-1647
 • Hadj Muhammad Lez 1647-1653
 • Hadj Mustapha Lez 1653-1665
 • Mustapha Karh Kouch 1665-1666
 • Hadj Muhammad Oughlou 1666-1670
 • Chaaban Khoudja 1670-1672
 • Muhammad Mintcheli 1672-1673
 • Hadj Ali Lez 1673
 • Mammi Jemel 1673-1677
 • Muhammad Tabak 1677-1682
 • Ahmed Chilbi 1682-1686
 • Hadj Mohammed Biktech 1686-1688
 • Ali Raïes 1688-1694
 • Ibrahim Khoudja 1694
 • Mahmud Khoudja 1694-1694
 • Muhammad Tatar 1694-1695
 • Yakub Pasha 1695
 • Muhammad Khoudja 1695-1699
 • Deli Muhammad Pasha 1699-1701
 • Karh Mustapha Pasha 1701-1702
 • Ibrahim ash-Sharif 1702-1705

A partir de 1628 l'autoritat del dei fou suplantada per la del bei (dinastia muràdita), però el càrrec va subsistir fins al 1705.

Dinastia de beis muradites[modifica | modifica el codi]

Protectorat francès[modifica | modifica el codi]

A causa de la desastrosa política dels beys, a l'alça d'impostos i a les interferències estrangeres en l'economia, el país va haver d'enfrontar a poc a poc greus dificultats financeres. Tots aquests factors van obligar el govern a declarar la fallida en 1869 i a crear una comissió financera internacional anglo-franc-italiana.Collectif, L’encyclopédie nomade 2006, p. 708 La constitució va arribar a ser fins i tot suspesa l'1 de maig de 1864. Va ser l'ocasió perquè tres de les grans potències europees (França, Regne d'Itàlia i el Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda) ingressessin al país. Tunísia es dirigia recentment a una independència real en 1873 amb Kheireddine Pacha, quan va caure sota el domini d'una potència estrangera.

La destinació de la Regència de Tunísia (nom atorgat a la regió sota la dominació otomana) es va presentar ràpidament com un desafiament estratègic d'importància cabdal a causa de la situació geogràfica del país, en l'encreuament de les conques occidental i oriental del Mediterrani.Philippe Conrad. «"Li Maghreb sous domination française (1830-1962)"» (en francès). 'Clio', gener 2003. [Consulta: 28 de febrer de 2009]. Tunísia es va convertir, per tant, en objecte de cobdícies rivals de França i Itàlia: la primera volia assegurar les fronteres de la Algèria francesa i evitar que la segona pertorbés les seves ambicions en Egipte i el Llevant mediterrani per mitjà del control de l'accés al Mediterrani oriental. Itàlia, que va haver d'afrontar una sobrepoblación, anhelava una política colonial i el territori tunecino, la minoria europea del qual estava composta principalment d'italians. Els cònsols francesos i italians van procurar aprofitar les dificultats financeres del bey; a més, França comptava amb la neutralitat del Regne Unit (poc desitjosa de veure a Itàlia prendre el control de la ruta del Canal de Suez) i es va beneficiar dels càlculs de Bismarck, que desitjava desviar la seva atenció de la qüestió de Alsàcia i Lorena. Després del Congrés de Berlín dut a terme del 13 de juny al 13 de juliol de 1878, Alemanya i el Regne Unit van permetre a França annexionar-se Tunísia, en detriment d'Itàlia, que considerava a aquest país com el seu domini reservat.«Tunisia» (en anglès). The Columbia Encyclopedia, 2007. [Consulta: 28 de febrer de 2009].

Representació de la presa de Sfax el 1881.

Les incursions de "saquejadors" khroumires en territori algerià van proveir d'un pretext a Jules Ferri, recolzat per Léon Gambetta enfront d'un parlament hostil, per subratllar la necessitat de capturar Tunísia. A l'abril de 1881, les tropes franceses incursionaron sense major resistència i van aconseguir ocupar Tunísia en tres setmanes, sense necessitat de combatre.Jean-François Martin, Histoire de la Tunisie contemporaine. De Ferri à Bourguiba. 1881-1956. París: L’Harmattan, 2003, pàg. 41-43, ISBN 978-2-7475-4626-3 El 12 de maig de 1881 es va oficialitzar el protectorat, mentre que Muhammad III as-Sadiq, governant de Tunísia, va signar baix pena de mortMichel Camau et Vincent Geisser, Habib Bourguiba. La traci et l’héritage. París: Karthala, 2004, p. 227, ISBN 9782845865066 el tractat del Bard,«Text original del tractat de Bard» (pdf) (en francès). Arxius nacionals de Tunísia, 22 de maig de 1881. [Consulta: 28 de febrer de 2009]. en el palau de Ksar Said.Hédi Saïdi i Janine Ponty, Mémoire de l’immigration et histoire coloniale. París: L’Harmattan, 2007, p. 117, ISBN 978-2-296-02419-9 Això no va ser impediment perquè alguns mesos més tard les tropes franceses fessin front a diverses revoltes a les regions de Kairuán i Sfax, mateixes que van anar ràpidament sufocades.

El règim del protectorat va ser confirmat per les Convencions de la Marsa del 8 de juny de 1883, les quals van atorgar a França el dret a intervenir en la política exterior, la defensa i els assumptes interns de Tunísia:Yves Lacoste i Camille Lacoste-Dujardin, op. cit., p. 56Michel Quitout, Parlons l’arabe tunisien: langue et culture, p. 13 el país va mantenir el seu govern i administració, des de llavors, sota control francès. Així, els diferents serveis administratius van ser dirigits per alts funcionaris francesos i per un resident general que es van encarregar d'aprovar els assumptes de govern.

Després, França va passar a representar a Tunísia en l'escena internacional i no va trigar a abusar dels seus drets i prerrogatives per explotar el país com una colònia, obligant al bey a abandonar la gairebé totalitat dels seus poders en favor del resident general.Frédéric Angleviel [sota la dir. de], Chants pour l’au-delà donis mers: mélanges en l’honneur du professeur Jean Martin. París: L'Harmattan, 2008, p. 13, ISBN 978-2-296-05408-0 Malgrat això, es van aconseguir progressos econòmics, especialment gràcies als bancs i a les companyies. Així mateix, es va desenvolupar una xarxa ferroviària. La colonització va fer possible l'expansió dels cultius de cereals i la producció de oli d'oliva, així com l'explotació de les mines de fosfat i de ferro. Es va habilitar un important port militar en Bizerta. A més, en el camp de l'educació, els francesos van establir un sistema bilingüe àrab i francès que va donar a la elite tunecina la possibilitat de formar-se en els dos idiomes.Michel Camau i Vincent Geisser, op. cit., pàg. 227-228

Del qüestionament del protectorat a la independència[modifica | modifica el codi]

Article principal: Moviment nacional tunisià

Embrió del moviment nacional[modifica | modifica el codi]

Judici pel Cas Djellaz en 1911.

La lluita contra l'ocupació francesa va començar a inicis del segle XX. Tunísia va ser el primer Estat del món àrab influenciat pel nacionalisme modern,Michel Camau i Vincent Geisser, op. cit., p. 228 per mitjà del moviment reformista i intel·lectual dels Joves Tunecinos, fundat en 1907Yves Lacoste i Camille Lacoste-Dujardin, op. cit., p. 57 per Béchir Sfar, Ali Bach Hamba i Abdeljelil Zaouche. Aquest corrent nacionalista es va fer manifesta amb el Cas Djellaz en 1911 i amb el boicot dels tramvies tunecinos en 1912. Aquests esdeveniments van marcar la transformació dels Joves Tunecinos en militants que actuaven en moviments de carrer.Frédéric Angleviel, op. cit., p. 14 El resident general va manar al exili als seus principals dirigents. De 1914 a 1921, el país va viure en estat d'emergència i la premsa anticolonialista va ser prohibida.

Malgrat tot això, el moviment nacional no va deixar d'existir. Des de la fi de la Primera Guerra Mundial, una nova generació organitzada entorn de Abdelaziz Thâalbi va preparar el naixement del partit polític Destour. Entrant en conflicte amb el règim del protectorat, el partit va exposar, des de la proclamació oficial de la seva creació el 4 de juny de 1920, un programa de vuit punts. A partir de novembre de 1925, l'afeblit Destour va passar a la clandestinitat i va renunciar a l'acció política directa. Després d'haver fustigat al règim del protectorat en periòdics com La Voix du Tunisien i L’Étendard tunisien,Frédéric Angleviel, op. cit., p. 15 l'advocat Habib Burguiba va fundar en 1932, juntament amb Tahar Sfar, Mahmoud Materi i Bahri Guiga, el periòdic L'Action Tunisienne,Labidi, Kamel. «"La longue descente aux enfers de la Tunisie"» (en francès) p. 10-11. Le Monde diplomatique, març 2006. [Consulta: 28 de febrer de 2009]. que, a més de la independència, preconitzava el laïcisme.Sophie Chautard, Els dictateurs du s. XXe, éd. Studyrama, Levallois-Perret, 2006, p. 165, ISBN 978-2-84472-785-5

Aquesta posició original va conduir a l'escissió del partit el 2 de març de 1934, en ocasió del congrés de Ksar Hellal. Així doncs, el partit es va dividir en dues branques: una islamista que va conservar el nom Destour; i una altra, modernista i laica, el Neo Destour. Aquesta última va ser una formació política moderna, estructurada sobre la base dels models de partits socialistes i comunistes europeus i determinada a conquistar el poder per transformar la societat. El partit va privilegiar l'acció política, la mobilització dels seus partidaris, la presa de consciència i va estimar que havia de convèncer a l'opinió francesa adaptant la seva estratègia a les necessitats de l'acció.Chater, Khelifa. «Cinquantenaire de l’indépendance. Li ràpel d’uneix épopée spécifique du peuple tunisien» (en francès). Afkar, març-abril 2006. [Consulta: 28 de febrer de 2009].

Després del fracàs de les negociacions dutes a terme pel govern de Léon Blum, van esclatar incidents sagnants en 1937 i les revoltes d'abril de 1938 van ser severament reprimides: el 9 d'abril es va declarar el estat de lloc a Tunísia, es va empresonar durant cinc anys a Habib Burguiba per conspiració contra la seguretat de l'Estat, es va arrestar a Slimane Ben Slimane, a Salah Ben Youssef i a 3.000 membres del Neo Destour.Yves Lacoste i Camille Lacoste-Dujardin, op. cit., p. 60 Aquesta repressió va conduir a la clandestinitat al Neo Destour, la qual cosa va incitar als nous dirigents a no excloure l'eventualitat d'una lluita més activa. Així, a finalitats de 1939, es va formar el sisè buró polític que va ser animat per Habib Thameur, qui va ordenar a les cèl·lules mantenir l'agitació; no obstant això, est va ser dissolt el 13 de gener de 1941 i els seus principals membres van ser detinguts. Al maig de 1940, el règim de Vichy va traslladar a Burguiba a França, on va ser més tard lliurat a Benito Mussolini qui pretenia utilitzar-ho per afeblir a la Resistència francesa en Àfrica del Nord; no obstant això, Burguiba no desitjava avalar als règims feixistes i va fer un anomenat el 8 d'agost de 1942 a favor del suport a les tropes aliades:

Els aliats no frustraran les nostres esperances [d'independència].

Durant aquest temps, Tunísia va ser el teatre d'importants operacions militars conegudes sota el nom de Campanya de Tunísia: tropes alemanyes van prendre posició al país des del llançament de la Operació Torch (desembarcament de tropes aliades en Àfrica del Nord) el 8 de novembre de 1942. El Afrika Korps de Erwin Rommel es va replegar des de Líbia darrere de la Línia Mareth. Al seu retorn a Tunísia, el 8 d'abril de 1943, Burguiba es va assegurar que el seu missatge fos transmès a tota la població i als seus militants. Després de diversos mesos de combats i una contra-ofensiva blindada alemanya a la regió de Kasserine i Sbeitla a inicis de l'any 1943, les tropes del Tercer Reich van ser obligades a capitular l'11 de maig en el Cap Bon, quatre dies després de l'arribada de les forces aliades a Tunísia.«Défilé de la victoire à Tunis li 20 mai 1943» (en francès). Office Français d'Informations Cinématographiques, 1 de gener de 1944. [Consulta: 28 de febrer de 2009]. Burguiba va ser posat en llibertat per les forces de França Lliure el 23 de juny.

El 26 de març de 1945, Burguiba es va encaminar clandestinament cap a Egipte i el 20 de gener de 1946 Farhat Hached va fundar la Unió General Tunecina del Treball (UGTT).«Pàgina web oficial de la UGTT» (en francès). Union Générale Tunisienne du Travail. [Consulta: 28 de febrer de 2009]. Durant aquest període, aquest sindicat va comptar amb 100.000 membres i va exercir un paper important en el moviment nacional a causa que va dotar al Neo Destour d'un aliat en la lluita per l'alliberament i per la construcció d'un nou Estat. Després de la Segona Guerra Mundial, els dirigents nacionalistes van incloure a la resistència armada en l'estratègia d'alliberament nacional. En 1949, un Comitè nacional de la resistència, constituït i dirigit per Ahmed Tlili, va designar a deu responsables regionals encarregats d'organitzar grups armats estrictament compartimentados.

De la violència a les negociacions[modifica | modifica el codi]

Després de la guerra es van dur a terme negociacions amb el govern francès, per la qual cosa Robert Schuman va evocar en 1950 la independència de Tunísia en diverses etapes. Però disturbis nacionalistes en 1951 van precipitar el seu fracàs: la nota del govern francès del 15 de desembre rebutjava les reivindicacions tunecinas i va interrompre el procés de negociació amb el govern de M'hamed Chenik. Amb l'arribada d'un nou resident general, Jean de Hauteclocque, el 13 de gener de 1952, i amb l'arrest el 18 de gener de 150 membres del Destour, entre els quals es trobava Burguiba de retorn d'Egipte, es va iniciar una revolta armada —amb vagues, manifestacions de carrer i diverses formes de mobilització popular—. Aquesta situació va portar a la repressió militar francesa i a un enduriment de les posicions de cada part.Yves Lacoste i Camille Lacoste-Dujardin, op. cit.,. 61 La repressió va provocar una escalada de violència i va posar a l'ordre del dia el sabotatge, l'execució de col·laboradors, l'atac de granges i, després, les operacions contres les tropes colonials. El Neo Destour va adoptar una estratègia progressiva que els seus equips dirigents van adaptar, van corregir i van reorientar d'acord amb el gir dels esdeveniments. Si bé les operacions individuals eren rares, la complexitat de les situacions i la subtilesa de les reaccions van deixar un gran marge de maniobra als caps locals, encara que sempre en el marc de les directives generals dels òrgans de decisió del Neo Destour.

El 22 de gener, el coronel Durand va ser abatut en el curs d'una manifestació de protesta organitzada pel Neo Destour en Susa. Els enfrontaments entre els manifestants i les forces de l'ordre, el 23 de gener en Moknine, van acabar en un tiroteig i es van produir nombrosos fets similars al llarg del país. L'escombratge de Cap Bon per l'exèrcit francès des del 26 de gener —passant principalment durant sis dies per les localitats de Tazerka, El Maâmoura i Kélibia— va tenir com a resultat gairebé 200 morts.Laurence Decock. «Histoire et mémoire de la décolonisation tunisienne» (en francès). Histoire en réseau donis Méditerranées. París: Universitat de París VII, 2001. [Consulta: 28 de febrer de 2009].

Els registres sobre aquest tema són escassos, però alguns documents reflecteixen la polèmica generada pels abusos comesos a instigació del general Garbay. En resposta a les recerques, la residència va posar com a pretext l'exageració amb finalitats propagandístiques, però els abusos no van ser posats en dubte, encara que encara s'ignorava la proporció exacta dels mateixos. A més, amb l'assassinat del sindicalista Farhat Feu per l'organització colonialista extremistaSophie Chautard, op. cit., p. 166 La Main rouge,Claude Liauzu, L’Europe et l’Afrique méditerranéenne. De Suez (1869) à ens jours. París: Complexe, 1994, p. 156, ISBN 978-2-87027-514-6 el 5 de desembre, es van desencadenar manifestacions, revoltes, vagues, temptatives de sabotatge i llançaments de bombes casolanes. L'augment de la repressió, acompanyat per l'aparició del contraterrorismo, va incitar als nacionalistes a prendre els colons, les granges, les empreses franceses i les estructures governamentals com a objectius més específics. És per això que els anys 1953 i 1954 van estar marcats per la multiplicació dels atacs contra el sistema colonial: el moviment nacionalista va encoratjar la creació de veritables unitats de combat a les diferents regions, encara que els recursos modests van dificultar la seva manutenció. Protegits per la inserció en el seu propi mitjà social i pel coneixement del teatre d'operacions, els maquis van aconseguir organitzar una guerrilla de fustigació.

Com a resposta, van ser mobilitzats prop de 70.000 soldats francesos per detenir a les guerrilles de grups tunecinos.Michel Camau i Vincent Geisser, op. cit., p. 229 Aquesta situació difícil va ser apaivagada pel reconeixement de l'autonomia interna de Tunísia, concedida per Pierre Mendès France el 31 de juliol de 1954:«Voyage du Président Mendès France en Tunisie» (en francès). Els actualités françaises, 5 d'agost de 1954. [Consulta: 28 de febrer de 2009].

L'autonomia interna de l'Estat tunisià és recobrada i proclamada sense reserva pel govern francès.

Finalment, el 3 de juny de 1955 es van signar les convencions franc-tunecinas entre el primer ministre tunecino Tahar Ben Ammar i el seu homòleg francès Edgar Faure. Es va preveure la transferència al govern tunecino de totes les competències, amb excepció de la política exterior i la defensa. Malgrat l'oposició de Salah Ben Youssef, qui va anar després exclòs del partit, les convencions van ser aprovades pel congrés de Neo Destour dut a terme en Sfax el 15 de novembre de 1955. Després de noves negociacions, França va acabar per reconèixer "solemnement la independència de Tunísia" el 20 de març de 1956,«Original de la proclamació de la independència» (en àrab). Arxius nacionals de Tunísia, 1956. [Consulta: 28 de febrer de 2009]. encara que va conservar la base militar de Bizerta.

Període nacional[modifica | modifica el codi]

El 15 de març de 1956 va ser triada la Assemblea Nacional Constituent: el Neo Destour va aconseguir tots els escons i Burguiba va quedar al capdavant de l'Assemblea des del 8 d'abril. L'11 d'abril, es va convertir en el primer ministre de Lamine Bey. L'endemà, Tunísia va fer el seu ingrés en l'Organització de les Nacions Unides. El codi d'estatus personal, de tendència progressista, va ser proclamat el 13 d'agost, «Decreto del 13 d'agost de 1956 amb la promulgació del Codi d'estatus personal» (pdf). Journal officiel tunisien, 28 de desembre de 1956, pàg. 1742. mentre que el 25 de juliol de 1957 va ser abolida la monarquia. Des de llavors, Tunísia es va convertir en una república,«Proclamation de la république en Tunisie» (en francès). Els actualités françaises, 31 de juliol de 1957. [Consulta: 28 de febrer de 2009]. de la qual Habib Burguiba va ser triat presidentYves Lacoste i Camille Lacoste-Dujardin, op. cit., p. 74 el 8 de novembre de 1959.Sophie Chautard, op. cit., p. 167 El seu passat de resistència i les mesures adoptades després de la independència per emancipar a les dones i combatre la pobresa i l'analfabetisme van contribuir a reforçar la seva autoritat. La constitució republicana va ser ratificada de manera definitiva l'1 de juny de 1959.

El 8 de febrer de 1959, en plena Guerra d'Independència d'Algèria, uns avions del exèrcit francès van creuar la frontera entre Algèria i Tunísia i van bombardejar la localitat tunecina de Sakiet Sidi Youssef. En 1961, en un context de previsible conclusió de la guerra, Tunísia va reivindicar la devolució de la base militar de Bizerta: la crisi que va seguir va tenir com resultat un miler de morts, principalment tunecinos, encara que França va acabar per retornar la base a l'Estat tunecino el 15 d'octubre de 1963.

Foto oficial de Habib Burguiba.

En els anys 1960, mentre totes les institucions del país eren ocupades pel partit oficial, des de llavors conegut sota el nom de Partit Socialista Destouriano (PSD), la Universitat de Tunísia va seguir sent un fòrum on eren debatudes les qüestions del desenvolupament i de la democràcia i on es criticaven les polítiques de Burguiba. Això no va impedir, el 12 d'agost de 1961, l'assassinat de Salah Ben Youssef, principal opositor de Burguiba des de 1955, en Frankfurt, o que el Partit Comunista (PCT) fos prohibit el 8 de gener de 1963. La república tunecina es va convertir llavors en un règim de partit únic dirigit pel PSD. Al març de 1963, Ahmed Ben Salah va iniciar una política "socialista" de estatización pràcticament total de la economia, incloent la nacionalització de les terres agrícoles encara en mans d'estrangers el 12 de maig de 1964. França i Itàlia, que els seus nacionals eren la majoria dels afectats, van protestar enèrgicament i van tallar l'ajuda econòmica Les revoltes contra la col·lectivització de les terres a la regió de Sahel que van esclatar el 26 de gener de 1969 van portar a la destitució de Ben Salah el 8 de setembre, la qual cosa va significar la fi de l'experiència socialista. A l'abril de 1972, va ser promulgat un codi d'inversions molt liberal sota l'impuls del primer ministre Hédi Nouira, el qual va canviar la filosofia econòmica del país.

Amb una economia afeblida per la fi del socialisme, es va proposar el panarabismo defensat per Muammar al-Gaddafi com un projecte polític que unificaria Tunísia i Líbia sota el nom de República Àrab Islàmica; no obstant això, el projecte va fracassar ràpidament a causa de les tensions, tant nacionals com a internacionals. Després de la condemna a una llarga pena de presó a Ben Salah, oposat responsable pel fracàs de la política de les cooperativas, li va seguir la depuració de l'ala liberal del PSD, impulsada per Ahmed Mestiri i, després, la proclamació de Burguiba com a president vitalici en 1975.

És sota aquestes condicions, marcades per una lleugera relaxació de la pressió del PSD sota el govern de Hédi Nouira, quan la UGTT va guanyar certa autonomia gràcies al setmanari Echaab (El Poble). Al mateix temps, en 1977, van sorgir la Lliga Tunecina dels Drets Humans i el periòdic independent Errai (Opinió). El cop que va tenir lloc en el "Dijous negre" contra la UGTT al gener de 1978, juntament amb l'atac contra la ciutat minera de Gafsa el 27 de gener de 1980 per 50 a 300 membres del grup opositor Résistance Armeé Tunisienne,Uppsala conflict data expansion. Senar-state actor information. Codebook pàg. 268. L'atac va partir des d'Algèria i va anar ràpidament rebutjat per les forces del govern tunecino que va acusar al seu contraparte libia de finançar als milicians. no van ser suficients per emmordassar a la societat civil emergent. Malgrat la fustigació a periòdics, tals com Errai o Al Maarifa, van sorgir noves publicacions, tals com Li Phare, Démocratie, L’Avenir, Al Mojtama’a o 15-21.

Des d'inicis dels anys 1980, el país va travessar una crisi política i social,Sophie Chautard, op. cit., p. 169 en la qual es van conjugar el desenvolupament del clientelismo i la corrupció. La restauració parcial del pluralisme polític, amb l'aixecament de la prohibició al Partit Comunista, va suscitar esperances que van ser decebudes pel frau en les eleccions legislatives de novembre. En aquestes eleccions, havien van participar el PSD, el PCT i dues noves formacions encara no legalitzades: el Moviment dels demòcrates socialistes i el futur Partit de la unitat popular. Després, la repressió sagnant de les "revoltes del pa" de desembre de 1983, la nova desestabilització de la UGTT i l'arrest del seu dirigent Habib Achour, així com el recurs cada vegada més freqüent a usar la força contra el qüestionament social i islamista, van contribuir a accelerar la caiguda de l'envellit president.

El 1986, el país va passar per una greu crisi financera: llavors, el 8 de juliol, Burguiba va designar al tecnòcrata Rachid Sfar com a primer ministre, a qui se li va encarregar posar en obra un pla de ajust estructural de l'economia, recomanat pel Fons Monetari Internacional i destinat a restablir l'equilibri financer del país. Però la situació va afavorir el creixement del islamisme i el llarg mandat de Burguiba va acabar en una lluita contra aquesta religió. Tal lluita va ser empresa per Zine El Abidine Ben Ali, nomenat ministre de l'interior i, després, primer ministre a l'octubre de 1987.

El 7 de novembre de 1987, Ben Ali va deposar al president Burguiba per senilidad, acció rebuda favorablement per una gran part del món polític. Triat el 2 d'abril de 1989, amb el 99,27 % dels vots,Samir Gharbi, « Radiographie d’uneix élection», Jeune Afrique, 2 de novembre de 1999 el nou president Zine El Abidine Ben Ali va aconseguir reactivar l'economia. Així mateix, gràcies al pla de seguretat, el règim es va enorgullir d'haver posat fi a les convulsions islamistes que ensagnaven a la veïna Algèria, gràcies a la neutralització del partit Ennahda, encara que al preu de l'arrest de desenes de milers de militants i de múltiples judicis a inicis dels anys 1990.

Els opositors laics van signar al costat d'ells el Pacte nacional en 1988, plataforma destinada a la democratització del règim. Per tant, l'oposició i moltes organitzacions no governamentals de defensa dels drets humans van acusar progressivament al règim d'atemptar contres les llibertats públiques, en estendre la repressió més enllà del moviment islamista. En 1994, el president Ben Ali va ser reelegit amb el 99,91 % dels votsEncarta proposa la xifra de 99,80 %.Michel Camau i Vincent Geisser, op. cit., p. 241 i va signar a l'any següent un acord de lliure comerç amb la Unió Europea.

Trobada entre Colin Powell i Ben Ali (17 de febrer de 2004).

Si bé les eleccions presidencials del 24 de novembre de 1999 van ser les primeres eleccions pluralistes amb tres candidats, el resultat va ser el mateix que els escrutinis precedents: la reelecció del president Ben Ali, amb un 99,45%.Encarta proposa la xifra de 99,44 % i Li Canard enchaîné, n.° 4581 (« Carthage de ses artères», 13 d'agost 2008, p. 8) la de 99,40 %. La reforma de la Constitució, aprovada per referèndum el 26 de maig de 2002, va incrementar encara més els poders del president, va ajornar l'edat límit dels candidats, va suprimir el límit de tres mandats reintroducido en 1988 i va permetre al president pretendre nous mandats més enllà del termini de 2004, beneficiant-se d'una immunitat judicial per a tota la vida.

L'11 d'abril de 2002, va tenir lloc un atemptat terrorista a la Sinagoga de la Ghriba, compost per un camió amb explosius que va provocar la mort de 19 persones, de les quals 14 eren turistes alemanys.

Entre 2004 i 2006, la vida política tunecina es va caracteritzar per prosseguir amb la repressió política. Al setembre de 2005, un text de llei aprovat per la Cambra de diputats va acordar concedir beneficis als "presidents de la República des del cessament de les seves funcions" i a les seves famílies en cas de mort. Al novembre de 2005, el país va atreure l'atenció de la comunitat internacional en organitzar la segona fase de la Cim Mundial sobre la Societat de la Informació, sota la égida de l'ONU. En ple cim, les accions empreses per l'oposició van portar al fet que els mitjans de comunicació internacionals se centressin en la llibertat d'expressió. En aquesta ocasió, l'acostament entre islamistes i personalitats laiques, com Ahmed Néjib Chebbi i Hamma Hammami, va suscitar una campanya de difamació de part del poder, però també vives reaccions per part de personalitats independents i de simpatitzants del moviment Ettajdid.

Durant el primer semestre de 2008, greus trastorns van sacsejar la regió minera de Governació de Gafsa, durament copejada pel desocupació i la pobresa, que es van convertir en els disturbis més importants des de l'arribada al poder del president Ben Ali.Plantilla:Cita lliuro Finalment, Ben Ali va ser enderrocat per un moviment popular el 14 de gener de 2011, després de setmanes d'intenses manifestacions, i va ser substituït per Fouad Mebazaa com a president del país.

Articles relacionats[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. cita llibre | cognoms = Stearns | nom = Peter N. | coautors = William Leonard Langer | editorial = Houghton Mifflin Harcourt | títol = The Encyclopedia of World History: Ancient, Medieval, and Modern, Chronologically Arranged | edició = 6ta. | any = 2001 | isbn = 0395652375 | pàgines = 129-131
 2. cita web |url=http://www.ins.nat.tn/fr/donnee_demografiques0.1.php?code_indicateur=0201060&code_theme=0201 |títol=Repartiment de la població per governació |dataaccés=1 de març de 2009 |data=8 de novembre de 2008 |editorial=Institut National de la Statistique (INS) - Tunisie |pàgines= |idioma=francès
 3. cita web |url=https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ts.html#People |títol=Població de Tunísia |dataaccés=1 de març de 2009 |data=24 de febrer de 2009 |obra=The World Factbook |editorial=CIA |idioma=anglès
 4. cita web |url=http://www.unesco.org/courier/1999_09/fr/signes/intro.htm |títol=Défendre Cartaghe, encore et toujours |dataaccés=1 de març de 2009 |anyaccés= |autor=Sophie Bessis |cognom=Bessis |nom=Sophie |obra=Le Courrier de l'Unesco |editorial=UNESCO |idioma=francès
 5. Lloyd Cabot Briggs, Tribes of the Sahara, Cambridge: Harvard University Press, 1960, pàg. 34-36, ISBN 978-0-674-90870-3
 6. cita web |url=http://fr.encarta.msn.com/encyclopedia_761568505_5/tunisie.html |títol=Tunisie |dataaccés=6 de març de 2009 |obra=Encarta |idioma=francès
 7. Michel Quitout, Les langues orals dans els pays méditerranéens. Situation, enseignement et recherche. París: L'Harmattan, 2001, p. 43, ISBN 2-7475-0750-5
 8. Mebarek Slaouti Taklit, L'alphabet latin serait-il d'origini berbère? París: L'Harmattan, 2004, p. 50, ISBN 2-7475-6535-1
 9. segons Hédi Dridi, Carthage et le monde punique, Els Belles Lettres, Paris, 2006, p. 28
 10. Gerald K. Gresseth, « The Homeric Sirens», Transactions and Proceedings of the American Philological Association, vol. 101, 1970, p. 208
 11. Yves Lacoste i Camille Lacoste-Dujardin, L'état du Maghreb. París: La Découverte, 1991, p. 118, ISBN 2-7071-2014-6
 12. Yves Lacoste i Camille Lacoste-Dujardin, op. cit., p. 39
 13. Véronique Krings: La civilisation phénicienne et punique. Leiden: Brill, p. 112, ISBN 90-04-10068-7
 14. Attilio Gaudio, Les Îles Canaries. París: Karthala, 1995, p. 23, ISBN 2-86537-558-7
 15. Yves Lacoste i Camille Lacoste-Dujardin, op. cit., p. 38
 16. Anne Zali i Annie Berthier, L'aventure des écritures. París: Bibliothèque nationale de France, 1997, p. 100, ISBN 2-7177-2023-5
 17. Serge Lancel, Carthage. París: Fayard, 1992, pàg. 23-25, ISBN 2-213-02838-9
 18. Lancel, Serge. Carthage A History, pp 81-83 ISBN 1-57718-103-4
 19. Diodorus Siculus, 5.15.2-3
 20. Baker, G.P, Hannibal, pp 10-11 ISBN 0-8154-1005-0
 21. Jacques Simon, Algérie: le passé, l'Algérie française, la révolution (1954-1958). París: L'Harmattan, 2007, p. 13, ISBN 2-296-02858-6
 22. A History of the Art of War among the Carthaginians and Romans down to the battle of Pydna, 168 B.C., with a detailed account of the Second Punic War. Houghton Mifflin Company, Boston & New York (1891).
 23. Gilbert-Charles i Colette Picard, Vie et mort de Carthage. París: Hachette, pàg. 72-78
 24. Cita publicació |autor = Ridley, R. T. |títol= To Be Taken with a Pinch of Salt. The Destruction of Carthage |any= 1986 |revista= Classical Philology |volum= 81 |número= 2
 25. Philippe Lemarchand [sota la dir. de], L'Afrique et l'Europe: atles du s. XXe. París: Complexe, 1994, p. 238, ISBN 978-2-87027-518-4
 26. Dominique Arnauld, Histoire du christianisme en Afrique. Els sept premiers siècles. París: Karthala, 2001, p. 58, ISBN 2-84586-190-7
 27. cita web |url=http://www.clio.fr/bibliotheque/la_tunisie_romaine.asp |títol="La Tunisie romaine" |dataaccés=27 de febrer de 2009 |autor=Jean-Paul Morel |cognom=Morel |nom=Jean-Paul |any=1999 |mes=març |format= |obra=Clio |editorial= |pàgines= |idioma=francès
 28. Connaissance des arts, hors-série Carthage, n.º 69, 1995, p. 33
 29. Jean-Claude Golvin, L'Antiquité retrouvée. París: Errance, 2003, p. 98
 30. Sobre aquest tema, vegeu el treball de Marcel Le Glay, Saturne africain. París: éditions de Boccard, 1966, 2 volums
 31. Maria Giulia Amadasi Guzzo, Carthage. París: Presses universitaires de France, 2007, pàg. 123-124
 32. ref-web|url=http://www.clio.fr/bibliotheque/carthage_chretienne.asp |títol="Carthage chrétienne" |consulta=27 de febrer de 2009 |autor=François Decret |cognom=Decret |nom=François |any=2002 |mes=octubre |format= |obra=Clio |editor= |pàgines= |llengua=francès
 33. Fethi Bejaoui, "La Carthage de saint Augustin", Connaissance des arts, hors-série Carthage, n°69, 1995, p. 55
 34. ref-web|url=http://www.fordham.edu/halsall/source/scillitan-mart.html |títol=Acts of the Scillitan Martyrs |consulta=7 de març de 2009 |any=1955 |obra=Ante Nicene Fathers |editor=Alexander Roberts i James Donaldson |pàgines=290-291 |llengua=anglès
 35. ref-web|url=http://www.clio.fr/bibliotheque/le_christianisme_en_afrique_du_nord__les_origines.asp |títol=Le christianisme en Afrique du Nord: les origines |consulta=7 de març de 2009 |autor=François Decret |cognom=Decret |nom=François |any=2002 |mes=febrer |obra=Clio |llengua=francès |cita=Malgré une situation difficile, la nouvelle foi s'est implantée beaucoup plus rapidement sud ces rivages qu'outre-Méditerranée.
 36. Segons les fonts, aquesta data varia de 427 a 429. Charles Clémencet (L'Art de vérifier les dates, volum I, 1750, p. 403) usa maig de 429.
 37. Moncef Ben Moussa, La production de sigillées africaines. Recherches d'histoire et d'archéologie en Tunisie septentrionale et centrale. Barcelona: Universitat de Barcelona, 2007, p. 22, ISBN 84-475-3176-7
 38. Hélène Ménard, Maintenir l'ordre à Rome. s. IIe-IVe ap. J.-C. Seyssel: Champ Vallon, 2004, p. 251, ISBN 2-87673-403-6
 39. Encyclopédie 360, éd. Rombaldi / Paris Match, 1970, vol. 12, p. 161
 40. ref-web|url=http://www.clio.fr/bibliotheque/l_afrique_chretienne_de_l_invasion_vandale_au_maghreb_musulman.asp |títol="L'Afrique chrétienne, de l'invasion vandale au Maghreb musulman" |consulta=27 de febrer de 2009 |autor=François Decret |cognom=Decret |nom=François |any=2002 |mes=febrer |format= |obra=Clio |editor= |pàgines= |llengua=francès
 41. Guillaume Bernard, Introduction à l'histoire du droit et des institutions. Levallois-Perret: Studyrama, 2004, p. 70, ISBN 2-84472-442-6
 42. Dominique Arnauld, op. cit., p. 274
 43. Moncef Ben Moussa, op. cit., p. 23
 44. Pierre Salama, "De Rome à l'islam", Histoire générale de l'Afrique. París: Unesco, 1980, pàg. 539-551, ISBN 92-3-201707-5
 45. Alban Gautier, 100 dates qui ont fait le monde: 3000 ans de mondialisation. París: Studyrama, 2005, p. 105, ISBN 2-84472-657-7
 46. ref-web|url=http://www.unrv.com/provinces/africa.php |títol=Provinces of Roma Africa |consulta=18 de març de 2009 |autor= |cognom= |nom= |obra= |editor= |editor=United Nations of Roma Victrix |llengua=anglès
 47. Collectif, L'encyclopédie nomade 2006. París: Larousse, 2005, p. 707, ISBN 978-2-03-520250-5
 48. Claude Horrut, Ibn Khaldun, un islam des Lumières?. París: Complexe, 2006, p. 208, ISBN 9782870279981
 49. 49,0 49,1 Samuel Pickens, Maroc: les cités impériales. París: ACR, 1995, p. 242, ISBN 2-86770-075-2
 50. Le Tourneau, Roger. The Almohad Movement in North Africa in the Twelfth and Thirteenth Centuries. Princeton: Princeton University Press, 1969, p. 48-57. OCLC 10645. 
 51. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs amb l'etiqueta lacdujardin44
 52. Pierre Bonte, Al-Ansâb, la quête des origines: anthropologie historique de la société tribale arabe. París: Maison des sciences de l’homme, 1991, p. 115, ISBN 978-2-7351-0426-0
 53. Yves Lacoste y Camille Lacoste-Dujardin, op. cit., pp. 44-45

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

 • Mohamed Hédi Chérif, Histoire de la Tunisie. De la préhistoire à l'indépendance. Tunísia: Cérès, 2008.
 • Decret, François. Carthage ou l'empire de la mer. París: du Seuil, 1977, ISBN 2-02-004712-8
 • Dridi, Hédi Carthage et le monde punique. París: Les Belles Lettres, 2006, ISBN 2-251-41033-3
 • Fantar, M'hamed Hassine. Carthage. Approche d'une civilisation. Tunísia: Alif, 1993, ISBN 978-0012452578
 • Hugoniot, Christophe. Rome en Afrique. De la chute de Carthage aux débuts de la conquête arabe. París: Flammarion, 2000, ISBN 2-08-083003-1
 • Lancel, Serge. Carthage. Tunísia: Cérès, 1999, ISBN 9973-19-420-9
 • Le Bohec, Yann. Histoire militaire des guerres puniques. 264-146 avant J.-C. Mónaco: Rocher, 2003, ISBN 978-2-268-02147-8
 • Bachrouch, Taoufik. Les élites tunisiennes du pouvoir et de la dévotion: contribution à l'étude des groupes sociaux dominants. 1782-1881. Tunísia: Faculté des sciences humaines et sociales de Tunis, 1989
 • Brunschvig, Robert. "Ibn Abd al-Hakam et la conquète de l'Afrique du Nord par les arabes", Al-Andalus, 40 (1975), pp. 129-179
 • Benabbès, A. "Les premiers raids arabes en Numidie Byzantine: questions toponymiques." In Identités et Cultures dans l'Algérie Antique. Ruan: Universidad de Ruan, 2005, ISBN 2-87775-391-3
 • Chater, Khelifa. Dépendance et mutations précoloniales. La Régence de Tunis de 1815 à 1857. Tunísia: Faculté des sciences humaines et sociales de Tunis, 1984
 • Cherif, Mohamed-Hédi. Pouvoir et société dans la Tunisie de H'usayn bin Ali (1705-1740). Tunísia: Faculté des lettres et des sciences humaines de Tunis, 1984-1986
 • Doumerc, Bernard. Venise et l'émirat hafside de Tunis. 1231-1535, París: L'Harmattan, 1999, ISBN 2-7384-8045-4
 • Galley, Micheline i Abderrahman Ayoub, Histoire des Beni Hilal, et de ce qui leur advint dans leur marche vers l'ouest: versions tunisiennes de la geste hilalienne, París: éd. Armand Colin, 1983
 • Larguèche, Abdelhamid. L'abolition de l'esclavage en Tunisie à travers les archives. 1841-1846, Tunísia: éd. Alif, 1990, ISBN 9973-716-24-8
 • Modéran, Yves. "Kusayla, l'Afrique et les Arabes." In Identités et Cultures dans l'Algérie Antique, Ruan: Universidad de Ruan, 2005, ISBN 2-87775-391-3.
 • Paul Sebag, Tunis au XVIIe siècle. Une cité barbaresque au temps de la course, París: L'Harmattan, 1989, ISBN 2-7384-0449-9
 • Siraj, Ahmed. L'Image de la Tingitane. L'historiographie arabe medievale et l'Antiquité nord-africaine. École Française de Rome, 1995, ISBN 2-7283-0317-7
 • Bakalti, Souad. La femme tunisienne au temps de la colonisation (1881-1956). París: L'Harmattan, 1996, ISBN 2-7384-4549-7
 • Ben Hamida, Abdesslem. Le syndicalisme tunisien. De la Deuxième Guerre mondiale à l'autonomie interne. Tunísia: Universitat de Tunis I, 1989
 • Bessis, Juliette. La Méditerranée fasciste. L'Italie mussolinienne et la Tunisie. París: Karthala, 1981, ISBN 2-86537-027-5
 • d'Estournelles de Constant, Paul. La conquête de la Tunisie. Récit contemporain couronné par l'Académie française. París: Sfar, 2002, ISBN 978-2-9511936-9-7
 • Ganiage, Jean. Les origines du protectorat français en Tunisie. París: Presses universitaires de France, 1959
 • Chneguir, Abdelaziz. La politique extérieure de la Tunisie. 1956-1987. París: L'Harmattan, 2004, ISBN 978-2-7475-6213-3
 • El Méchat, Samya. Le nationalisme tunisien, scission et conflits. 1934-1944. París: L'Harmattan, 2002, ISBN 978-2-7475-2675-3
 • Martin, Jean-François. Histoire de la Tunisie contemporaine. De Ferry à Bourguiba. 1881-1956. París: L'Harmattan, 2003, ISBN 978-2-7475-4626-3
 • Méléro, Antoine. La Main rouge. L'armée secrète de la république. París: du Rocher, 1997, ISBN 2-268-02699-X
 • Renaud, Patrick-Charles. La bataille de Bizerte (Tunisie). 19 au 23 juillet 1961. París: L'Harmattan, 2000, ISBN 2-7384-4286-2
 • Périllier, Louis. La conquête de l'indépendance tunisienne. Souvenirs et témoignages. París: Robert Laffont, 1979, ISBN 2-221-00337-3

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Història de Tunísia Modifica l'enllaç a Wikidata