Història de l'Exèrcit del Brasil

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquarela d'un militar brasiler del període colonial, probablement del segle XVIII.

La història de l'Exèrcit Brasiler comença oficialment amb la creació de l'estat brasiler després de la Independència del Brasil, tanmateix mobilitzacions de brasilers per a fer la guerra ja existien des de la colonització del Brasil, sent les primeres les efectuades contra les temptatives de colonització francesa, a les dècades de 1550 i de 1610. En el període colonial, a la Batalla de Guararapes, durant la invasió holandesa del Brasil, els efectius portuguesos eren formats majoritàriament per brasilers.

Període colonial[modifica]

Durant el període colonial, el rei D. Manuel I va manar organitzar expedicions militars amb la finalitat de protegir els dominis portuguesos a Amèrica. A mesura que la colonització avançava a Pernambuco i Saõ Vicente, les autoritats militars colonials i les bases de l'organització defensiva de les colònies van començar a ser construïdes per a fer front a les ambiciones dels francesos, anglesos i holandesos. El 1548 el rei João III va resoldre crear un govern general amb seu a Bahia. Les primeres intervencions militars van ser l'expulsió dels francesos de l'Estat de Rio de Janeiro, i de Maranhão, el 1615. A mesura que s'avançava cap a l'interior del país, a través d'un ampli moviment d'expansió territorial, en el segle xvii, i en el segle xviii, es va fer imperativa la defensa del territori conquerit. Les forces expedicionàries de caràcter militar van iniciar la utilització de la població local, particularment a l'Estat de São Paulo, per part dels capitans, en recerca de riqueses o de l'esclavització dels natius indis.

La Batalla dels Guararapes, fou un episodi decisiu de la Insurrecció Pernambucana.

La guerra contra els holandesos, en el segle xvii, per primera vegada va mobilitzar grans efectius, i particularment va començar a haver-hi un sentiment de defensa nacional, independentment de la influència de la corona. La primera Batalla de Guararapes (19 d'abril de 1648) marca l'inici de l'organització de l'exèrcit colonial com força genuïnament brasilera formada per blancs locals, liderats per André Vidal de Negreiros, indis, liderats per Felipe Camarão, negres i mulats, liderats per Henrique Dies.

En aquesta època, seguint el model d'organització de l'Exèrcit Portuguès implementat en la Restauració de la Independència de Portugal l'any 1640, les forces terrestres del Brasil colonial adopten l'organització en tres línies que es mantindrà fins ben entrat el segle xix. Al llarg del segle xviii el Brasil colonial va tenir seriosos problemes fronterers principalment a l'extrem sud del país. En aquella època, eren freqüents els xocs entre els portuguesos-brasilers i els hispano-parlants, a més la força terrestre va haver d'afrontar l'amenaça de les revoltes dels indis i dels esclaus negres.

A l'inici de l'anomenada Guerra Fantàstica, el marquès de Pombal va intentar organitzar de forma més professional l'Exèrcit Portuguès, que havia estat abandonat després d'un llarg període de pau. Amb aquesta objectiu, contracta el comte Guilherme de Schaumburg-Lippe, un militar alemany, que va venir per ajudar-lo amb diversos oficials estrangers. Entre aquests, es trobava el general João Henrique Böhm que immediatament és enviat al Brasil, amb l'objectiu de reorganitzar les forces locals i comandar-les en la defensa de les fronteres del Sud. Des de la metròpoli portuguesa, Böhm porta fins a tres regiments d'infanteria (Estremoz, Moura, i Bragança), que després de combatre en les guerres del Sud, acabaran per quedar-se permanentment a Brasil. En la reorganització promoguda per Böhm es van construir casernes, cases d'armes, fortificacions i hospitals. La guarnició de Rio de Janeiro va passar a ser un centre de preparació per a les tropes que havien de lluitar al sud.

Imperi[modifica]

Regnat de do Pere I (1822-31)[modifica]

L'Exèrcit Nacional (o Imperial com costumeiramente era cridat) durant la monarquia era dividit en dos rams: el de 1a Línia, que era l'Exèrcit de fet; i el de 2a Línia, format per les antigues milícias i ordenanças heretades dels temps coloniais. Amb a rebutja de les tropes portugueses en les províncias de la Bahia, Maranhão, Pará i Cisplatina en adherir a la independència, l'Emperador Pere I reorganizou les tropes la seva disposició per al conflicte imminent. La major part dels militars acollits en el país - inclusivament els naturals de Portugal - van romandre leais a l'Emperador, que pot disposar de tropes, equipament i bases per a les operacions de guerra. Així, durant la Guerra de la independència, la força terrestre va combatre eficaçment en el nord/nordeste i en el llavors extrem sud del Brasil (avui Uruguai), derrotant les tropes leais a Portugal. En 1824 l'efectiu de l'Exèrcit de 1a Línia era de 24.000 homes disciplinados, entrenats i equipats tan bé quant els seus equivalents europeus. Amb el terme de la guerra d'Independència, les Forces Armades Brasileres ja estaven efectivament bé organitzades i equipades. Això va ocórrer gràcies principalment a do Pere I que sempre va admirar i va respectar la carrera d'armes. Un batalló va ser enviat la Pernambuco a la fi de 1824 on debelou amb èxit la revolta de la Confederação del Equador.

Tercer batalló de l'Exèrcit brasiler en entrenament en São Cristóvão, Riu de Gener.

La formació dels oficials de l'Exèrcit era realitzada en l'única escola d'enginyeria en el país fins a 1874, malgrat de no haver estat obligatòria per a evolucionar en la carrera durant el segle xix. Els militars que formaven part de les armes d'infantaria i cavalaria necessitavam realitzar solament ho 1º any (aritmètica, àlgebra, geometria, trigonometria i dibuix) i 5º any (tàctica, estratègia, castramentação, fortificação de campanya, reconeixement de terreny i química) de la reixa curricular de la institució d'ensenyament. Mentre els enginyers i artilheiros eren obligats a realitzar el curs complet, el que va fer les seves armes més prestigiadas que les massa. Però, era permès als infants i cavalarianos estudiïn les disciplines del 2º (àlgebra, geometria, geometria analítica, càlcul diferencial i integral, geometria descritiva i dibuix), 3º (mecànica, balística i dibuix), 4º (trigonometria esférica, física, astronomia, geodésia, geografia general i dibuix), 6º (fortificació regular i irregular, atac i defensa de places, arquitectura civil, carreteres, ports, canals, mineralogia i dibuix) i 7º any (artilharia, mines i història natural) si així ho desitgessin.

L'Imperi va declarar guerra a la Províncias Unides del Riu de la Plata (actual Argentina) en 1825 per haver col·laborat i finançat la revolta separatista en la província Cisplatina. Dos anys després, amb un Exèrcit de 1a Línia de 27,242 homes i de 2a Línia de 95.000 homes, Brasil no va ser capaç de desferir un cop avassalador sobre les forces argentines i rebels que realitzaven tàctiques d'escamot. Al terme del conflicte l'Imperi havia perdut més de 8.000 homes que va resultar en el desprestígio de la carrera militar en el país. Els militars culpaven l'Emperador per no haver obtingut equipaments i mantimentos junt al Parlament. Els polítics, per un altre costat, van responsabilitzar el monarca pels alts costos que el conflicte va causar als cofres públics. Do Pere I va fer el millor que va poder, però els polítics liberals van dificultar el quant van poder les operacions militars perquè el país no obtingués èxit en la guerra.

Regnat de do Pere II (1831-89)[modifica]

Oficials brasilers al costat d'un canó, 1886.

La victòria dels liberals amb l'abdicació de do Pere I va resultar en la disminució de l'efectiu de l'Exèrcit. Els liberals eren contra l'exèrcit per raons ideològiques i econòmiques. Tot el que desitjaven era "dispersá-lo, dissoldre-ho, deportar-ho per als confins". L'objectiu era eliminar qualsevol possibilitat de retorno de Pere a Brasil, eliminant, per tant, una de les institucions més connectades a l'antic Emperador. Diversos batallons van ser dissolts i altres transferits per a les província més distants. La major part dels soldats va ser dispensada, l'allistament va ser suspès i va ser prohibida la promoció de qualsevol oficial. En 30 d'agost de 1831, la regència liberal va reduir l'efectiu de l'Exèrcit per a menys de 10.000 homes i poc temps després per a només 6.000. Els batallons formats per mercenaris també van ser desmobilitzats.

En 18 d'agost de 1831 va ser creada a Guàrdia Nacional amb el propòsit d'auxiliar el reduït exèrcit en la defensa nacional. La nova institució substituiria les antigues milícies i ordenances que van ser extintes. La nova força militar era formada teòricament per tots els brasilers que tinguessin una rendeixi anual superior a Rs 200$000 (el mateix valor per a ser elector). La gran major part de la població masculina tenia condicions de formar part de la Guàrdia Nacional: encara algú treballant com artesà o balconista aconseguia el valor mínim exigit. Fins i tot ingenus (fills lliures de pares esclaus o libertos) podrien fer-se nacionals. Seus membres no eren remunerats i deurien arcar per si només amb les despeses relacionades la uniformes i equipaments, amb l'excepció dels armaments que eren subministrats per l'Estat. Els nacionals, no obstant això, eren una força amb poca o cap instrucció militar completament inadequada per a les batalles modernes de l'època. No havia tropes permanents, i ni si més no fortes per as alojarem. En temps de guerra a Guàrdia Nacional era incorporada a la tropa de 1a Línia. Era, per a tots els efectes, una força reserva de l'Exèrcit Imperial, encara que en la pràctica, fos depenent de les ganes dels seus comandants regionals, grans latifundistes i propietaris d'esclaus, els cridats Coronels.

El resultat de la desmobilização de l'Exèrcit i de l'opció per una força armada sense preparo militar algun immediatament es van fer sentir, constituint-se en un dels diversos motius del govern cèntric en el Riu de Gener, ser incapaç de sufocar d'aviat les diverses rebeliões, moltes de caràcter republicà i anti-esclavista, que van ocórrer pel país durant el període de regència. D'aquestes, es destaquen la Balaiada, la Cabanada, Cabanagem, la Guerra dels Farrapos, l'aixequi Malê i la Sabinada.

L'elecció del conservador Pedro de Araújo Lima per al càrrec de regente en 1837 va canviar la situació completament. El Partit Conservador va restaurar l'Exèrcit, reorganizando-l'i reequipando-l'i va augmentar el seu efectiu per a 18.000 homes. L'Exèrcit Imperial angariou seguides victòries aniquilant les revoltas provincials. En el començament de la dècada de 1840, una nova reestructuració en l'Exèrcit ho va fer més coeso i combativo. En 1845 l'Escola Militar (antiga Academia Militar) va ser dividida en dues: una va romandre amb l'antic nom, mentre l'altra es va fer l'Escola Cèntrica. Una nova reforma (Decret nº 585) ocorreguda en 6 de setembre de 1850 va millorar considerablement la qualitat dels oficials de l'Exèrcit Imperial. La progressió en la carrera militar a partir de llavors ocorreria a través de l'antiguitat, mèrit i currículo acadèmic, a més de preferència pels militars que haguessin conclòs l'Escola Militar. El gabinet conservador va crear en 20 de setembre de 1851 el Curs d'Infantaria i Cavalaria, que tindria les disciplines del 1º i 5º any de l'Escola Militar. A Guàrdia Nacional va ser reformada en el mateix mes, quedaria a partir de llavors subordinada només als jutges de pau triats localment, però directament al ministre de la Justícia. L'Exèrcit Imperial tenia en 1851 més de 37.000 homes i va participar de la Guerra del Plata, on va derrotar la Confederação Argentina amb la col·laboració de tropes uruguaianes i de rebels argentins.

La deflagração de la Guerra del Uruguai, seguida per la Guerra del Paraguai va revelar el complet abandono que l'Exèrcit Imperial va passar des de 1852. No havia equipament, munição, fardamento o mitjans de transport. Amb només 18.000 homes en 1864, va ser necessari buscar una força reserva per a col·laborar amb l'esforç de guerra. A Guàrdia Nacional era composta per 200.000 homes en 1864. Però, malgrat dels nombres impressionants, la falta d'entrenament i equipament, a més de la gran resistència de la major part dels nacionals per a ser enviats al teatre d'operacions, va anul·lar considerablement el potencial bélico de la institució. A partir de llavors la Guàrdia Nacional va ser progressivament sent posada de costat en favor de l'Exèrcit. Es Va crear llavors en 7 de gener de 1865 el cos dels Voluntários de la Pàtria, que va rebre els brasilers que s'allistaren espontàniament i més tard els recrutados. El nomenament del marquês de Caxias com comandant de les tropes brasileres en operació en el Paraguai a mitjan 1866 revolucionou completament l'Exèrcit Imperial. Dels 18 mil homes en el país enemic en 1865, l'Exèrcit va passar a tenir 67.365 en 1866, 71.039 en 1867 i 82.271 en 1869 Caxias reorganizou les tropes que van rebre uniformes, equipatge i equipaments tan bons quant els de l'Exèrcit Prussiano. El servei de Salut prestat les forces armades tenia qualitat poc inferior al que va existir en la Guerra de Secessão dels Estats Units i superior al de la Guerra de la Criméia. El conflicte armat va durar més de cinc anys i va costar la vida de 50.000 brasilers, però l'Imperi va sortir vitorioso i va mantenir la seva supremacia sobre Amèrica Llatina. Van ser mobilitzats 154.996 homes per a l'Exèrcit Imperial durant tota la guerra, dividits de la següent manera: 10.025 militars de l'Exèrcit que estaven a l'Uruguai en 1864, 2.047 que es trobaven en la província del Mato Grosso, 55.985 Voluntários de la Pàtria, 60.009 Guàrdies Nacionals, 8.570 esclaus libertos i uns altres 18.000 Guàrdies Nacionals que van romandre en territori nacional per a defensar-ho.

A Guàrdia Nacional va tenir el seu paper restringit en 1873 al ser impossibilitada de atuar com força policial i partir de llavors efectivament com una força reserva de l'Exèrcit. La seva dissolució definitiva, però, vindria a ocórrer solament en 1918. A partir de l'Escola Militar va ser creada en 1874 la Escola Politécnica del Riu de Gener direcionada al curs d'enginyeria civil. El govern imperial destinava prop del 27% del pressupost per a l'Exèrcit i Armada l'any fiscal de 1873-74.

Campament militar de l'Exèrcit Imperial de Brasil, 1885.

A partir de la dècada de 1880, va sorgir una nova generació de militars turbulentos i indisciplinados. Els antics militars monarquistas, com Luís Alves de Lima i Silva (duc de Caxias), Polidoro de la Fonseca Quintanilha Jordão (visconde de Santa Teresa), Antônio de Sampaio, Manuel Marquis de Sousa (comte de Port Alegri) i Manuel Luís Osório (marquês del Herval) haviam mort. En un Exèrcit amb un efectiu de solament 13.000 homes, 7.526 haviam estat arrestats en 1884. Els cadetes aprenien el Positivismo en l'Escola Militar i ignoraven per complet qualsevol instrucció militar. Tant la generació que va succeir als militars monarquistas com de més nova formada per oficials de baixa palesa defensaven la implantació d'una dictadura militar. Un periodista que vaig haver fet crítiques al comportament dels militars va ser assassinado per oficials de l'Exèrcit la llum del dia en un carrer mogut en 1882. Els ativistas republicans van incentivar el comportament indisciplinado d'una parcela dels militars de l'Exèrcit durant els anys de 1887 i 1888 al·legant falta d'atenció i consideració per part del govern les Forces Armades. En 1888, prop del 19% del pressupost era destinat les Forces Armades. Malgrat del percentual haver disminuït pel que fa a recepta en general, el valor real així i tot va augmentar d'entorn de 27.000:000$000 l'any fiscal de 1873-74 per a prop de 30.400:000$000 en 1888. La inflació en el període monárquico era extremadament baixa (per a efectes de comparança, en 1887 va ocórrer una deflação del 16,1%), el que no ha d'haver perjudicat el pressupost de les Forces Armades. En 1899, ja en el període republicà, el pressupost destinat a l'Exèrcit era només un terç del valor de 1889. Però, solament en el període 1890-1895 la inflació mitjana anual va ser del 50%, de manera que el valor real del pressupost de l'Exèrcit tindria seria encara més baix.

En 15 de novembre de 1889 la monarquia va ser esfondrada per tropes de l'Exèrcit liderades pel marechal Deodoro de la Fonseca, que es va fer el líder de la primera dictadura brasilera. U dels líders dels militars revoltosos, marechal Càmera (visconde de Pilotes) va afirmar que prop del 20% de l'efectiu de l'Exèrcit Imperial va recolzar el cop d'Estat. Els dies següents diversos batallons de l'Exèrcit espalhados per les províncias del país van participar d'enfrontaments armats amb el intuito d'impedir el cop. Un exemple va ser el del 25º Batalló d'Infantaria que es trobava en Bandejo (actual Florianópolis) i va atacar el Club Republicà en 17 de novembre de 1889. Un mes després en 18 de desembre en el Riu de Gener va ser la vegada del 2º Regimento d'Artilharia. Militars monarquistas van participar de la Revolució Federalista ocorreguda en 1893 amb el intuito de restaurar l'Imperi. Els que no van morir en les batalles, van ser arrestats, deportats o afusellats.

República[modifica]

República Vella (1889-1930)[modifica]

Após el cop d'Estat que va instaurar la forma de govern republicà al país, es va ser promès als militars l'augment en els seus salaris, així com la institució de la reforma compulsória, alteració dels plans d'organització de l'Exèrcit, la reforma de l'ensenyament militar i la reglamentació de promocions pretenent aperfeiçoar la institució. No obstant això, la reorganização de l'Exèrcit es va limitar a augmentar el nombre de batallons i regimentos, sense que fos modificat la quantitat de militars. Les promocions que van ser concedides pel nou govern desrespeitaram la jerarquia, antiguidade i qualificació, havent-se com criteri només interessos polítics. Van ser extingits tres arsenals de guerra, la fàbrica de pólvora fóra arruïnada, no houvera la creació d'oficia per a armaments moderns i els armaments comprats en general eren completament sobrepassats. Les despeses amb l'Exèrcit en 1889 van aconseguir el muntant d'1.666.000 libras, mentre més de deu anys després, el valor despesa en el manteniment de la institució era de només un terç d'aquest valor, o sigui, 555.333 libras. Només en els cinc primers anys de la República, la inflació corroera la moneda nacional, aconseguint una mitjana del 50% per any, el que revela la greu situació de la força armada en aquest període, que deuria mantenir-se amb menys recursos (amb un valor extremadament reduït gràcies a inflació descontrolada) que en el període imperial.

Ancorado en la filosofia positivista, durant els anys 1889-94, va ocórrer el primer període en la història brasilera en el qual l'exèrcit va dirigir el país, intentant imposar les seves directrius polítiques i projectes de desenvolupament nacional al restante de la societat. La inestabilitat generada pel entrelaçamento de la crisi sucessória que desaguou en la revolta de l'armada, agreujada per una greu crisi econòmica, va avortar aquesta primera temptativa de regir el país sense oposició.

L'any següent a la Proclamação de la República, en 1890, l'ensenyament militar en Brasil va ser reformat. Això va ocórrer per inspiració pels ideals positivistas dels líders republicans. En les escolas militars i en les casernas es predicava la idea d'una pau universal duradora. El marechal Hermes Rodrigues da Fonseca, a l'assumir la carpeta de la Guerra el 1906, va donar vigoroso impuls a la reforma de l'estructura militar del país. Va establir el servei militar obligatori, per sorteig, i reorganizou l'exèrcit en bases modernes, reequipando-el. La llei del sorteig va tenir moltes protestes, no obstant això, va ser efectivament aplicada el 1916, após la Guerra del Contestat, per la contingência de l'entrada del país en la Primera Guerra Mundial.

A causa del afundamento de bucs mercantes Brasilers en la costa europea per submarinos Alemanys durant el primer semestre de 1917, Brasil va declarar guerra als Imperis Cèntrics en 26 d'octubre d'aquell any. L'Exèrcit Brasiler va participar del conflicte en l'envio d'un grup d'oficials i sargentos per al Front Occidental que van ser incorporats la unitats de l'Exèrcit Francès. Un terç dels oficials enviats va ser promogut per actes de bravura en acció. Dentre aquests, es trobava el llavors tinent José Persona Cavalcanti d'Albuquerque, que atuando en el 4º regimento de Dracs, va ser condecorado per francesos i belgas, sent promogut a capità i comandant de esquadrão, per la seva actuació el front dels seus comandados. De volta a Brasil per la seva iniciativa i pioneirismo vindria a fer-se el patrono de la força blindada brasilera.

El 1919, l'Exèrcit Brasiler va ser reorganizado per una missió militar francesa, chefiada pel general Maurice-Gustave Gamelin.

Durant la dècada de 1920, la història de l'exèrcit va ser marcada pel moviment tenentista, una sèrie de rebeliões tot just succeïdes, ocorregudes entre 1922 i 1927, dutes a cap per joves oficials de baixa i mitjana palesa, descontentes amb la situació polític-social del País. Situació aquesta que duria la majoria de la oficialidade i tropa, a recolzar el bé succeït Moviment de 1930.

Era Vargas (1930-1945)[modifica]

Entre 1930 i 1950, l'exèrcit brasiler va tornar a regir el País de forma directa. Primer, fins a 1945, a través de la figura de Getúlio Vargas, neutralitzant l'oposició civil i derrotant les militars en 1932, 1935 i 1938. Després, entre 1946-50, a través del General Dutra.

Durant el primer període Vargas, l'Estat Nou transferiu el 1938 per al ministre de la Guerra les funcions efectives de comandament, passant l'Estat-Major a òrgan assessor, sense les prerrogativas i responsabilitats deferidas per la legislació anterior. Durant aquest període també es va donar el canvi de l'escola de formació d'oficials de l'exèrcit de la Academia Militar del Realengo per a a de les Agulles Negres.

Amb la declaració de guerra al Nazisme el 1942, va acabar per constituir-se per imposição de la política internacional, el alinhamento del Brasil als Estats Units, a través de la Comissió Mixta Brasil-Estats Units. El país va col·laborar en l'esforç de guerra aliat, enviant per al teatre d'operacions d'Itàlia la Força Expedicionária Brasilera (FEB), cuja organització i entrenament obeïen als padrões de les grans unitats nord-americanes. El 1944, el País va enviar per al teatre d'operacions europeu una força expedicionária sota el comandament del General Mascarenhas de Moraes. Designada per a operar en Itàlia, durant el temps en què va estar en combat, junt al V Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica, la Divisió brasilera va sofrir prop de 450 morts en combat, 2.000 morts a causa de ferides de combat i més de 12.000 baixes de campanya, tenint així, dels 25.000 homes enviats, més de 22.000 participat de les accions. Abans que el conflicte acabés, havia fet més de 15.000 presoners de guerra i capturat dues divisions enemigues, una alemanya i una italiana. Durant el conflicte l'Exèrcit va entrar en procés de assimilação de la doctrina militar nord-americana, més moderna que la francesa. Malgrat de l'entrenament deficiente i de la falta de suport i material per part del llavors govern Brasiler, en Itàlia abastida i entrenada pels padrões Americans a FEB va complir les missions a ella delegada pel comandament Aliat combatent tropes experientes calejadas per anys de campanya, tenint al final contribuït per a la ràpida rendição de les tropes alemanyes en Itàlia.

Nova República (1945-64)[modifica]

Vista de la Caserna General de l'Exèrcit, en Brasília.

El període de poder exercit per l'exèrcit iniciat en 1930 es va dividir en 2 parts; la primera que va durar 15 anys, va tenir el front Getúlio Vargas. Els esdeveniments que van dur la participació del Brasil en la II Guerra Mundial i la pressió de la societat civil per la redemocratização del país, van dur els militars a allunyar Getúlio immediatament após el conflicte. En l'elecció que es va seguir, es va iniciar la part final d'aquest període, quan el candidat de l'exèrcit, el general Dutra va vèncer el candidat de la aeronáutica, el brigadeiro Eduardo Gomes.

Quan Vargas va succeir la Dutra, l'exèrcit es va mantenir relativament neutro en la política fins a la crisi que va dur al suïcidi de Vargas. En novembre de 1955, el general Lott va liderar movimentação militi que va garantir possessió al president i vicepresident triats en les eleccions del mes anterior, Juscelino Kubitschek i João Goulart. No obstant això, amb les noves crisis generades após la renúncia de Jânio Quadres, i la inabilidade dels que ho van succeir en geri-las; l'exèrcit va passar, primer a considerar i després a treballar per a concretizar la hipòtesi de tornar a administrar el país sense oposició.

Règim militar a Brasil (1964-1985)[modifica]

Amb els esdeveniments de març de 1964, es va iniciar l'últim període en el qual l'exèrcit va regir les destinacions del País. Entre 1964 i 1974, l'anomenada "línia dura" de l'Exèrcit va extingir a poc a poc les garanties democràtiques, a més de prohibir eleccions per a càrrecs executius estaduais, nacional, i en municipis importants. En l'auge de l'anomenada Guerra Freda, amb l'oposició formal anul·lada, militants d'esquerra van recórrer a l'escamot. El període de major repressió política va ocórrer durant el període Médici, conegut com a "anys de chumbo", en el qual l'oposició armada va ser derrotada. El descontentamento de part de la població causat pel desgaste natural d'anys de poder ditatorial, sumat a la primera Crisi del petroli del 1973, es va reflectir en la derrota del partit de l'exèrcit en les grans cabdals, i principals estats, en les eleccions per al Senat del Brasil en 1974. La crisi de credibilitat generada pels assassinats del periodista Vladimir Herzog i del sindicalista Manuel Fidel Fill, entre altres, en una època en què l'oposició armada ja es trobava hi ha molt eliminada; més la pressió per Democràcia exercida pel president americà Jimmy Carter, van donar a la "ala moderada" de l'exèrcit, liderada pels generals Geisel i Golbery, més força per a vèncer la resistència de l'ala dura en relació a un procés d'obertura, encara que lent i gradual.

La segona ona de vagues obreres en la regió del Gran ABC, sumada a la segona crisi del petroli, van coincidir amb la promulgação de la Llei de l'Amnistia del 1979. Llei aquesta, que va proporcionar el retorno dels exiliats, atenent a anhels de la població. Amb l'inici de la dècada de 1980, el descontentamento popular, agreujat pels efectes de la Hiperinflació i de la crisi del deute extern, només van augmentar les demandes per la volta del Brasil a la Democràcia. Demandes aquestes que van arribar al ápice entre 1983-84. Així, a poc a poc, l'exèrcit es va veure forçat al retorno a la caserna.

Actualitat (1985-)[modifica]

Amb la promulgação de la constitució, el 1988, l'Exèrcit i les massa Forces Armades es van allunyar del nucli polític brasiler, tornant-se per a les seves missions constitucionals.

Amb el nou escenari internacional após la fi de la bipolaridade Estats Units - Unió Soviètica, l'Exèrcit va ser cridat a protegir la política externa brasilera, passant la atuar en diverses missions de pau patrocinades per l'ONU, tais com en Angola, Moçambiq i Timor Oriental, a més d'enviar diversos observadors militars per a diverses regions del món en conflicte. L'any de 2004, l'Exèrcit Brasiler va passar la comandar les forces de pau que es troben en Haití.

En novembre de 2010, a petició del governador de l'Estat del Rio de Janeiro, van ser enviats prop de 800 soldats de la Barallada d'Infanteria Paracaigudista de l'Exèrcit per a participar de l'operació que va acabar amb la invasió del Conjunt de favelas de l'Alemany. Les tropes van arribar en el entorno del moro amb prop de 60 vehicles al voltant de les 15 hores del dia 26 amb la missió específica de cercar i aïllar l'àrea que seria envaïda per la policia. Malgrat de no haver-hi participat de la invasió, els soldats van intercanviar tirs amb els criminals mentre complien la missió de protegir el perímetre. En 2012, l'Exèrcit va acabar la seva participació en aquesta operació, deixant-la a càrrec de la Policia Militar de l'Estat de Rio de Janeiro.