Història de la cartografia

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
la Carta Pisana: El més antic artefacte cartogràfic (Mar Mediterrani del segle XIII)
Una carta nàutica del Mar Mediterrani del segle XIV

La història de la cartografia té els seus orígens en el Neolític. .

Anteriorment, durant el Paleolític (entre els anys -600.000 i -12.000) ja s'era conscient que alguns fenòmens es repetien en l'espai i en el temps (els dies, les estacions, les formes del paisatge ...). Tenint en compte la necessitat de recordar les rutes relacionades amb la ubicació de l'aigua i la caça, els primers esbossos es van crear referits l'espai. S'han trobat enigmàtiques línies de ruta a les coves, que podrien ser la representació d'aquestes .

La datació del primer mapa conegut és un tema controvertit, ja que la definició de mapa no és inequívoca, tenint en compte que en la creació de mapes s'hi van utilitzar materials molt diversos . Hi ha un mural, que pot representar l'antiga ciutat de Çatalhöyük a Anatòlia (anteriorment coneguda com Hüyük Huyuk), datat del VII mil·lenni a.C. [1]

La casa de l'almirall és una pintura mural en perspectiva obliqua, datada l'any 1600  a.C., pertanyent a una comunitat costanera .

Durant les primeres civilitzacions hi havia la necessitat de dirigir i dissenyar l'espai. L'antic Egipte vivia condicionat per les crescudes del Nil i necessitava saber els límits de les propietats, puix que les marques s'esborraven en cada crescuda.

Es conserva un mapa gravat de la ciutat santa de Nippur (Babilònia) realitzat en la dinastia caseta (XVI a. C. al XII  a. C.).[2]

Els primers mapes mostren la Terra com un continent envoltat d'aigua. En aquestes representacions es pren com a referència al Mar Mediterrani, que era el punt d'embarqui de les expedicions.

Antiga Grècia[modifica]

Moderna reproducció de 1921 segons un mapamundi de Crates (al voltant de 150 a. C.)

En l'antiga Grècia i en l'Imperi Romano es van crear mapes, com el de Anaximandro (VI a. C.).

Fa 2500 anys solament s'havia realitzat el 8% de l'exploració de la zona coneguda. En l'antiga Grècia es dividia el món en dues seccions principals: a l'est, el Mar Egeo i Àsia, i a l'oest, Europa, des de l'espai basat en l'esquema dels punts cardinals.

El marí grec Piteas, que va viure en l'IV a. C., va anar el primer a usar el sol per determinar la latitud (la distància al nord o al sud de l'equador) dels llocs que visitava. L'any 310 a. C., va navegar al llarg de la costa europea des de Cadis, Espanya, fins a Gran Bretanya.

Piteas va establir la latitud de la seva nadiua Massilia (l'actual Marsella, que era llavors una colònia grega), la qual cosa va servir al geògraf i astrònom Claudio Ptolemeu per traçar un mapamundi al segle II d.C. Ptolemeu també es va valer del treball de Marí de Tir, un fenici del segle I al qual se li va ocórrer la idea de traçar una quadrícula en les cartes de navegació.

Aristarc de Samos (III a. C.) va defensar la teoria heliocèntrica, que no va ser acceptada fins al segle XV.

Eratòstenes (272 a. C.-192 a. C.), astrònom grec nascut a Àfrica, va argumentar el 240 a. C., en el seu llibre Geogràfica, que la terra és esfèrica, i va calcular la circumferència en 39.688 quilòmetres (mesurant la distància entre Alexandria i Siena, i el càlcul de la inclinació del sol en ambdues ciutats). Va ser el primer a crear un planisferi amb un sistema de coordenades amb paral·lels i meridians.

Hiparco (190 a. C.-125 a. C.) va proposar la divisió de la Terra en meridians i paral·lels i l'establiment de la durada de l'any solar de 365 dies.

Ptolemeu (100-170) va defensar el sistema geocèntric. Va fer un mapamundi amb més de 8.000 topònims. Va fer ús de l'experiència feta per Piteas i l'obra de Marí de Tir, un fenici del segle I, que havia dibuixat una carta de navegació amb una quadrícula. El mapamundi de Ptolemeu inclou tothom conegut (el ' Ecumene ) per la societat occidental del moment.

Així que es van començar a fer mapes de rutes ( periples ), amb els noms dels ports, rius i muntanyes., Van ser utilitzats pels comerciants. Els van usar en les conquestes militars romanes per planificar i organitzar els territoris ocupats.

Civilització xinesa[modifica]

Els més primerencs mapes coneguts que han sobreviscut a la Xina daten del segle IV a. C..

En 1986 es van trobar set antics mapes xinesos en una excavació arqueològica d'una tomba de l'Estat Qin, en les rodalies de la ciutat de Tianshui, província de Gansu. Abans d'aquest descobriment, els primers mapes existents coneguts procedien de l'excavació Mawangdui de 1973, que va trobar tres mapes en seda datats al segle II a. C., a principis de la Dinastia Han. Al segle IV a. C. van ser dibuixats mapes de l'estat Qin amb tinta negra en blocs de fusta. Aquests blocs, afortunadament, van sobreviure en condicions de remullo, degudes a les filtracions d'aigua subterrània en la tomba; la qualitat de la fusta va tenir molt a veure amb la seva supervivència. Després de dos anys de lentes tècniques d'assecat, els mapes van ser restaurats completament.

Primer escrit geogràfic[modifica]

El més antic escrit geogràfic xinès conegut es remunta al segle V a. C., durant el període dels Regnes combatents. Es tracta del Gong Yu (Tribut de Yu el Gran), capítol del llibre Shujing. El llibre descriu les nou províncies tradicionals, els seus tipus de sòl, productes característics, sistemes agrícoles, rius, llacs, béns tributaris, i els col·loca en seqüència.

Primera referència a un mapa[modifica]

La referència més antiga a un mapa a la Xina prové del segle III a. C.. Es tracta de l'esdeveniment ocorregut en 227 a. C., quan Qin Shi Huang, rei de Qin, va rebre la visita de Jing Ke, un mercenari contractat per un príncep rival per assassinar-li. Ëste li va presentar un mapa de la zona pintat sobre un rotllo de seda, on ocultava una daga, amb la qual pretenia dur a terme l'assassinat, cosa que no va aconseguir. A partir de llavors, els mapes són freqüentment esmentats en les fonts xineses.

En el llibre Xin Yi Xiang, publicat el 1092 pel científic El seu Song, apareix una carta astronòmica, mapa en projecció cilíndrica, similar a l'actual projecció Mercator, sens dubte inventada per separat. Pel que sembla, aquest mètode de càlcul existia a la Xina abans de la seva aparició a Occident. La carta astronòmica representada per La seva Song (de creixent importància) és el més antic dels mapes impresos existents.

Cartografia Índia[modifica]

Les tradicions cartogràfiques de l'Índia incloïen la localització de l'estel polar i altres constel·lacions conegudes.[3] Aquestes cartes poden haver-se usat al començament de l'era comuna amb propòsits de navegació.[3] Es van fer també mapes detallats de considerable extensió, amb descripcions detallades de la ubicació d'assentaments, costes, rius i muntanyes.[4] Al segle VIII, l'erudit Bhavabhuti va produir unes pintures que indiquen les regions geogràfiques.[5]

Edat Mitjana[modifica]

En l'edat mitjana, la concepció del món es va veure afectada per la Bíblia, però la cultura àrab va recuperar la imatge de la Terra i els càlculs dels astrònoms grecs.

Mapamundi és el terme generalment utilitzat per descriure els mapes del món europeus de l'Edat Mitjana. Sobre un Mapamundi es poden identificar prop d'1.100 noms de pobles, dels quals 900 estan en les il·lustracions dels manuscrits i uns altres en documents independents.

La Tabula Rogeriana, dibuixat per Muhammad al-Idrisi ​​de Roger II de Sicília el 1154

Als territoris cristians la Terra era considerada un terreny sòlid, envoltat per l'aigua. Els mapes representaven una descripció bíblica, no la geografia. Els mapes eren molt artístics, però amb molts errors. La terra era una superfície circular, amb Jerusalem al centre, una creu simbòlica enmig d'un mar en forma de T, van ser els "mapes T en O". El Paradís estava en l'est. Aquests mapes no confonien a la ciutadania, que va tenir una experiència espacial limitada. Directament conscient solament de la seva ciutat o poble i els seus voltants i la resta era de coneixement indirecte.

A poc a poc es va ser advertint la necessitat de mapes més precisos de la zona que pertanyia a un senyor feudal, però aquests mapes eren de la seva propietat i no arribaven a la gent.

El geògraf àrab Muhammad al-Idrisi ​​va desenvolupar en 1154 la Tabula Rogeriana, un atles (cartografia), que inclou l'Àfrica medieval coneguda, l'Oceà Índic i l'Extrem Orienti conegut. Compilació d'informació dels comerciants àrabs i els exploradors, i el patrimoni dels geògrafs clàssics, va crear el mapa més precís en tres segles.

Al segle XIII les ciutats de Barcelona, Palma i València van ser els focus del comerç en el Mediterrani. Les seves expedicions van arribar a l'el Marroc i Egipte, gràcies a la invenció de la brúixola, la qual cosa va permetre l'orientació en alta mar. Els mapes marítims de l'època o portulanos van ser una col·lecció de dibuixos a manera d'atles detallats, especialment de les zones litorals, la qual cosa representa un sistema de cursos marítims relacionats amb la rosa dels vents.

Per tant, l'assignació va ser essencial per a la gent de mar. Cresques Abraham, representant de l'escola cartogràfica mallorquina del segle XIV va produir un compendio de cartografia més important del seu temps.

En l'Era dels Descobriments (segle XV - XVII), els cartógrafos europeus van copiar els mapes antics (alguns daten de molts segles enrere) i van dibuixar els seus propis mapes sobre la base de les observacions dels exploradors fins i tot amb noves tècniques. La invenció de la brúixola i el telescopi van conferir major precisió als documents. En 1492 el cartógrafo de Nuremberg Martin Behaim va construir el primer globus terrestre: el Erdapfel.[6]

Al segle XV Europa coneixia aproximadament la meitat de les masses de terra. Llavors van iniciar les grans expedicions per trobar les rutes marítimes en l'Índia, un paradís per a les espècies i les riqueses.

Enrique el navegant, rei de Portugal va començar a descobrir les rutes d'Àfrica, assenyalant que l'Oceà Índic, era un mar obert i que Àfrica era independent d'Àsia.

La cartografia mallorquina[modifica]

Portolá de Angelí Dulcert (1339) - El més antic de l'escola cartogràfica mallorquina La representació de la superfície d'una esfera sobre un plànol requereix sempre d'una certa distorsió segons el tipus de projecció emprada.
Còpia del s. XIX de l'Atles Català de la Corona d'Aragó, de l'any 1375.

La novetat de la cartografia mallorquina són les cartes nàutic-geogràfiques, totes amb estilística comuna en la representació de certs accidents i zones geogràfiques.

El portulano més antic de l'escola mallorquina és el de Angelino Dulcert, està dibuixat en dues peces de pergamí manuscrites i unides en una sola peça que té unes dimensions de 750 × 1.020 mm. Es troba a la Biblioteca Nacional de França a París.[7]

Hi ha un altre portulano molt similar, dibuixat entre els anys 1325 i 1330, que s'atribueix també a Angelino Dulcert. Té el més pur estil de l'escola mallorquina, però encara que Rei Pastor demostra que és mallorquina, encara que hi ha alguns dubten si va ser dibuixat a Catalunya o a Gènova, ja que no està especificat.[8]

El mapa mallorquí més important és l'Atles català (1375), atribuït al jueu mallorquí Cresques Abraham, de 1375, que és una de les joies de la col·lecció de la Biblioteca Nacional de França

Cresques Abraham era un jueu mallorquí que va treballar al servei de Pedro el Cerimoniós. En el seu taller de constructor de brúixoles li ajudava el seu fill Jafuda. El títol de l'Atles és Mapamundi, és a dir, mapa del món i de les regions de la Terra amb els diversos pobles que l'habiten. Va ser confeccionada l'obra a petició de l'infant Juan, fill de Pedro IV, desitjós d'una fidel representació d'Oest a Aquest del món. Formen l'Atles 12 fulles sobre taules, unides les unes a les altres per pergamí, i en disposició de paravent. Cada taula és de 69 per 49 cm. Les quatre primeres s'omplen amb textos geogràfics, taules geogràfiques i astronòmiques i calendaris. El més sensacional del Mapamundi de Cresques és la representació d'Àsia, des del mar Caspi fins a Catay (Xina), en què es té en compte la informació de Marco Polo, Jordanus i uns altres.

Al segle XIV destaca també l'obra de Guillem Soler, que conrea els dos estils, la carta nàutica i la nàutica-geogràfica. Al segle XV correspon la famosa carta nàutica de Gabriel Vallseca, 1439 , conservada en el Museu Marítim de Barcelona, ​​és notable pel seu primordial d'execució i animats detalls pintorescs. La taca negra que pot percebre's en ella és un record viu de la visita de Chopin, amb George Sand, en el palau del comte de Montenegro a Mallorca, es tracta d'un detall animadament relatat per l'escriptora en Un hivern a Mallorca. L'accident va tenir en lloc l'any 1869, quan el propietari del mapa, el comte de Montenegro, l'estava mostrant als seus il·lustres visitants. Al moment menys pensat, va caure un tinter sobre el mapa, causant les taques i una deterioració irreparable en la llegibilitat d'algunes etiquetes, especialment en la pertanyent al descobriment de les illes Açores.

Edat Moderna[modifica]

Cristóbal Colón va proposar la ruta cap a l'oest, coneguda ja als centres acadèmics la esfericidad de la terra, i va morir creient que havia arribat a Àsia, sent així que havia descobert un altre continent. Amb el descobriment d'Amèrica pels europeus i el subsegüent esforç de control i divisió d'aquelles terres va reviure l'interès pels mètodes científics de la cartografia.

Segle XV[modifica]

El monjo Nicolas Germanus escriu una pionera Cosmografía que afegeix nous mapes a la Geographia de Claudio Ptolemeu.[9]

 • 1485.El portuguès Pedro Reinel elabora la més antiga carta nàutica portuguesa signada.
 • 1492.El mercader alemany Martin Behaim dissenya el més antic globus terraqüi que hagi sobreviscut.
 • 1492.El cartógrafo portuguès Jorge de Aguiar elabora la més antiga carta nàutica portuguesa signada i datada.

Segle XVI[modifica]

L'explorador i cartógrafo espanyol Juan de la Cosa, embarcat amb Colón, crea les primeres representacions cartogràfiques conegudes que mostren ambdues Américas. El màxim exponent de l'època daurada de la cartografia és el flamenc Gerhard Kramer, conegut com Gerardo Mercator. La seva obra va ser promoguda per Carlos I de les Españas i Felipe II de les Españas (Flandes des de llavors va pertànyer a la corona espanyola) de noves rutes comercials. En aquesta època els mapes eren secrets d'Estat, donada la seva importància geo-estratègica militar.

Segle XVII[modifica]

L'Observatori de París és el centre més actiu de cartografia. Fundat en 1667, el seu principal objectiu és elaborar el mapa topogràfic detallat de França. També en aquest segle expedicions científiques franceses van arribar a Perú i van confirmar la teoria d'Isaac Newton que la Terra era aplatada en els seus pols, ja que un objecte pesa més que en l'equador a causa de la gravetat més elevada.

Segle XVIII[modifica]

 • 1715.Herman Moll publica un dels més famosos mapes antics d'Amèrica del Nord, el Castor Map.
 • 1740.L'editor alemany Matías Seuter és el primer a usar la projecció de perspectiva vertical.
 • 1745.L'astrònom francès Joseph-Nicolas Delisle construeix la fase final de la projecció cònica equidistant[12]

Segle XIX[modifica]

 • 1805. Heinrich Albers inventa la projecció cònica equivalent, coneguda com a projecció de Albers.[12][13]
 • 1845. Domingo Fuentes elabora la primera representació important de São Paulo, la Carta Geomètrica de São Paulo.
 • 1884. El meridià de Greenwich es converteix en la referència internacional pels cartógrafos, o meridià zero.

Segle XX[modifica]

Al segle XX els mapes es van fer més abundants, a causa dels avançaments de la impressió i la fotografia, que van fer la producció més fàcil i barata. Els aeroplanos van fer possible fotografiar grans àrees alhora.

 • 1919.Henry Maurer elabora la projecció equidistant de dos punts[12]
 • 1935.Karl Siemon inventa la projecció loximutal, perfeccionada per Waldo Tobler en 1966[12]

Els canvis tecnològics[modifica]

Mapa d'Amèrica del Sud 1750

La tecnologia dels mapes ha tingut un progrés continu amb la finalitat de satisfer les demandes de les noves generacions d'usuaris i de creadors de mapes. Els primers mapes van ser elaborats a mà amb ploma sobre pergamí, per la qual cosa variaven en qualitat, i la seva distribució va ser molt limitada. D'altra banda, els mapes van ser promoguts per la reialesa per facilitar les conquestes militars i rutes comercials, per la qual cosa no sempre estaven interessats ​​en la seva difusió.

La introducció de dispositius magnètics, com la brúixola va permetre la creació de mapes de diferents escales més precisos i més fàcils de manejar. Els avanços en dispositius mecànics com la impremta, el quadrant, el sextant, el telescopi o el nonio va permetre la creació de mapes més precisos i la possibilitat fer de reproduccions més exactes.

Els avanços en tecnologia fotoquímica, com la litografia o els processos fotoquímics, va facilitar la creació de mapes amb gran detall i més resistents a la humitat i el desgast. Això va eliminar la necessitat de fer-los mitjançant gravat, i així es va escurçar molt el temps necessari per a la creació i reproducció dels mapes.

Els avanços a la tecnologia electrònica al segle XX van comportar una altra revolució en la cartografia, per facilitar la difusió i expansió en la producció de mapes. Específicament, els dispositius de maquinari dels ordinadors, tals com a pantalles, plòters, impressores, escàners, processadors d'imatges, i programari de base de dades. han democratitzat i expandit granment l'elaboració de mapes.

En l'actualitat la majoria dels mapes de qualitat comercial es realitzen mitjançant l'aplicació de tres tipus principals de programari: disseny assistit per ordinador (DAO), a Sistema d'Informació Geogràfica (SIG) i programari d'il·luminació. La informació espacial es pot emmagatzemar en la base de dades, d'on es pot extreure. Aquestes eines permeten fer mapes més dinàmics i interactius, que poden ser modificats digitalment.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]