Història de la televisió en català

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El català es comença a fer sentir per televisió en la dècada dels 60. Les primeres emissions regulars en català de TVE Catalunya comencen a partir del 1964 i consisteixen en obres de teatre (Teatre Català, Lletres Catalanes), programes especials sobre festes i tradicions i divulgatius (Mare Nostrum). Aquests programes s'emetien en desconnexió per a Catalunya i les Illes Balears. Als anys 70 apareixen magazins com Miramar, Mirador i Nova Gent, es creen els centres de producció de TVE al País Valencià i a les Illes Balears i es comença a emetre diàriament en català.

El 3 de març de 1982 Josep Fèlix Pons i Josep Maria Casanovas van tenir l'honor de retransmetre el primer partit de futbol televisat en català de la història.[1] Va ser una anada dels quarts de final de la Recopa d'Europa entre el Lokomotive Leipzig i el FC Barcelona, al Zentralstadion de Leipzig. Fins aquell any la Televisió Espanyola havia considerat políticament incorrecte l'ús del català en retransmissions de futbol. El consentiment per aquest partit es va obtenir com a contrapartida per la discriminació soferta pel Barça en diversos partits retransmesos aquell any al Palau Blaugrana i per la pressió exercida per la premsa de Barcelona. Aquest primer partit televisat en català es va viure com un esdeveniment molt important a Catalunya.[2]

El 1983 s'inaugura, amb una gran acollida de públic, Televisió de Catalunya, que arriba tan sols a un 70% d'habitants del Principat de Catalunya. El 1985, un grup de radioaficionats de Sueca munta un petit repetidor i aconsegueix recollir el senyal de TV3. És precintat pel Delegat del Govern espanyol, Eugeni Burriel (PSPV-PSOE).[3] El 1986 tot el País Valencià podia rebre TV3 gràcies als repetidors instal·lats per Acció Cultural del País Valencià.[4] TV3 també amplia les seves emissions a les Illes Balears, la Catalunya Nord i la Franja de Ponent.

El 1989 es crea Canal 33, el segon canal de TVC. El mateix any es crea Televisió Valenciana, que neix envoltada en polèmica, entre altres coses perquè començava a emetre per la mateixa freqüència que usava ACPV per al senyal de TVC. D'altra banda, el model lingüístic adoptat decep tothom: una gran part de la programació es fa sempre en castellà, com ara els films o coproduccions amb altres canals.

Als anys 90 apareixen a l'Estat espanyol les televisions privades, Canal +, Tele 5 i Antena 3. Algunes, com Tele 5 i Antena 3, fan desconnexions per al Principat i Antena 3 arriba a emetre el 1997 alguns episodis dels Simpson en català. El 1995 es crea Andorra Televisió, el primer canal estatal d'Andorra. Irrompen les televisions locals i comarcals. El 1997 es crea Notícies 9, que passarà a dir-se Punt 2.

Fins al 2005, quan es crea IB3, no hi va haver televisió autonòmica a les Illes Balears. En un primera fase el model lingüístic adoptat per IB3 era també bilingüe amb una gran part de continguts en castellà, però amb el temps evolucionà cap a un model predominantment en català i amb alguns doblatges ja fets per TV3.

Al març del 2007 la Generalitat Valenciana, governada pel Partit Popular, prohibeix les emissions de TV3 al País Valencià. ACPV refusa de tancar els repetidors i al novembre del mateix any la Generalitat n'executa el tancament forçós.

Crisi en el sistema audiovisual català[modifica]

A partir de la creació de la nova llei de mitjans audiovisuals de Catalunya, l'any 2010, la televisió pública catalana va començar una davallada notable en termes d'audiència, i, en conseqüència el català va perdre un gran aspectre del públic televisiu en relació al castellà, per exemple.[5]

Programes destacats[modifica]

Cronologia[modifica]

 • 1926 Primeres proves de televisió al Regne Unit.
 • 1926 El barceloní Vicenç Guiñau compra un televisor anglés i el mostra en una fira d'aparells de ràdio a Barcelona.
 • 1934 Joaquín Sánchez Cordovés fabrica un televisor a la fàbrica Lámparas Z i en fa una demostració a la Sala Werner de Barcelona.
 • 1948 Philips fa una demostració d'aparell de televisió a la Fira Internacional de Mostres de Barcelona.
 • 1959 S'inaugura al juliol el Centre de Producció de Barcelona (Miramar) a la muntanya de Montjuïc.
 • 1962 El 1962, l'actriu Núria Espert va dir unes paraules amb motiu d'unes riuades catastròfiques al Principat. Era la primera vegada que se sentia parlar català en televisió.
 • 1963 La cançó Se'n va anar, de Lleó Borrell i Josep M. Andreu, cantada per Raimon i Salomé, guanya el Festival del Mediterráneo. Davant del resultat del festival organitzat a Barcelona per TVE, que era per votació popular, els estaments franquistes decideixen de canviar el sistema de votació perquè no torni a guanyar una cançó en català.
 • 1964 S'emet en "circuit tancat" un programa especial en català amb motiu de les Festes de la Mercè.
 • 1964 S'emet una emissió de l'adaptació de l'obra de Josep M. de Sagarra, La ferida lluminosa. El territori de rebuda és el Principat i les Illes Balears, menys les Pitiüses. A partir de llavors i esporàdicament s'emetrà el programa Teatre Català. L'horari és de vesprada.[6]
 • 1967 S'estrena Mare Nostrum, un programa divulgatiu amb coordinació de Josep M. Lladó.[7]
 • 1969 Joan Manuel Serrat, després de promocionar per Europa la cançó La, la, la, de cara al Festival d'Eurovisió, importantíssim llavors, es nega a cantar-la si no és en català. El substitueixen per Massiel i es prohibeix la difusió de les cançons de Serrat en les emissores de ràdio i televisió.
 • 1971 S'inaugurara el Centre de Producció de TVE al País Valencià en uns locals del carrer Navarro Reverter, de València. El primer programa del centre és Aitana.
 • 1973 Es fan els primers programes a color a TVE Catalunya. Es tractava d'uns especials dedicats a Lluís Llach i Maria del Mar Bonet.
 • 1974 S'estrena Miramar, Mirador, i Nova Gent.
 • 1975 Apareix Lletres Catalanes, dedicat al teatre televisiu, Taller de Comèdies, Barcelona RTVE i Tot Art.
 • 1976 TVE comença a emetre cada dia en català. Per Lletres Catalanes passen Els Joglars, Núria Espert, Pau Garsaball... Com a escriptors o adaptadors Terenci Moix, Maria Aurèlia Capmany, Salvador Espriu... Com a realitzadors Sergi Shaaff, Mercè Vilaret...[6]
 • 1976 S'estrena Terra d'escudella, el primer programa infantil fet en català. Hi col·laboren Els Joglars, Els Comediants, U de Cuc.[6]
 • 1977 TVE comença a emetre espais informatius en català.
 • 1977 Entre altres programes s'estrena Personatges, amb Montserrat Roig, per on passen Joan Fuster, Ovidi Montllor, Vicent Andrés Estellés, Lluís Llach...
 • 1977 Retransmissió en directe de l'arribada del President Tarradellas a Catalunya.
 • 1978 S'estrenen, entre altres programes, Musical Exprés, d'Àngel Casas i Vostè pregunta, de Joaquim Maria Puyal, el primer programa amb participació en directe de l'audiència a través del telèfon.
 • 1979 Èxit popular de la sèrie Doctor Caparrós, medicina general, de Joan Capri, Joan Pera, Maria Matilde Almendros i Carme Sansa.
 • 1979 Hamlet, primer dramàtic rodat en color amb Enric Majó, Montse Carulla, Marta Angelat i Pau Garsaball. L'adaptació era de Terenci Moix i la realització d'Antoni Chic.
 • 1979 Primera emissió de l'Informatiu Balear per a les Illes.
 • 1980 Primera experiència a l'Estat de televisió local a Cardedeu.
 • 1982 Primer partit de futbol televisat en català de la història, retransmès per Josep Fèlix Pons i Josep Maria Casanovas.
 • 1982 Incendi del Centre de Producció de TVE al País Valencià, trasllat a Torrent i posteriorment al carrer de Lebón de València.
 • 1983 Trasllat del Centre de Producció de TVE al Principat des de Miramar a Sant Cugat del Vallès.
 • 1983 S'inaugura el nou Centre Territorial de Producció de TVE a les Illes.
 • 1983 S'emet Planeta Imaginari per TVE Catalunya.[8]
 • 1983 Gran èxit en l'emissió inaugural de TV3, que podia captar un 70% de la població del Principat. TV3 actuava fora del marc legal, ja que les Corts espanyoles havien anat retardant les lleis de tercers canals. Calviño, director de TVE (nomenat pel PSOE), va posar tota mena de traves a l'existència de la televisió catalana. Era del parer que TV3 havia de ser una televisió folklòrica i no un mitjà modern i competitiu. Els dirigents de TV3, però, no li van fer cap cas. Calviño va imposar el seu vet a l'ingrés de Televisió de Catalunya a la UER, per tant impedia l'accés a la informació internacional. Es van fer servir uns altres recursos per eludir aquesta trava.
 • 1985 Un grup de radioaficionats munta de manera particular un petit repetidor a Sueca que recull el senyal de TV3. El Delegat del Govern, el socialista Eugeni Burriel, va enviar la Guàrdia Civil perquè el precintés.
 • 1986 S'inauguren els locals de Televisió de Catalunya a Sant Joan Despí.
 • 1986 Les emissions de TV3 arriben a tot el País Valencià, gràcies als repetidors instal·lats per ACPV, després d'esquivar tota mena de dificultats polítiques.
 • 1987 Les emissions de TV3 arriben a les Illes Balears.
 • 1989 Inauguració de Canal 33. Noves traves per part del Govern espanyol en la creació de l'emissora. Canal 33 vol fer una tasca complementària en l'àmbit cultural i esportiu a TV3. Mentrestant, la primera cadena catalana es prepara davant l'entrada en funcionament de les privades per continuar tenint uns bons índexs d'audiència.
 • 1989 Inauguració oficial de Televisió Valenciana el 9 d'octubre de 1989. La notícia, a banda del fet que TVV va ocupar les freqüències d'emissió usades per a emetre TV3, té la contra en el model bilingüe adoptat. Es renuncia a usar doblatges ja fets en català per TV3 i s'opta pel castellà, com ara amb les pel·lícules, o per un doblatge propi, com en els dibuixos animats.
 • 1989 Canal 9 emet la pel·lícula Casablanca en un doblatge propi al valencià. Ovidi Montllor hi va posar la veu a Humphrey Bogart.
 • 1989 Comença El show de Joan Monleon a Canal 9. El programa, que combina elements com el concurs, l'espectacle i la cultura popular valenciana, aconsegueix una gran popularitat al País Valencià.
 • 1990 Triomfa la sèrie d'anime Bola de Drac, emesa per TV3 i Canal 9.
 • 1992 S'inaugura el Canal Olímpic, que funcionarà només durant els Jocs Olímpics de Barcelona 1992. S'utilitza la freqüència de Canal 33. La gestió és compartida per Televisió de Catalunya i per TVE, que és qui té els drets d'emissió sobre els Jocs Olímpics.
 • 1992 S'estrena Carta blanca, dirigit i presentat per Josep R. Lluch, a Canal 9.
 • 1992 Raimon presenta i dirigeix el programa Literal a TVE Catalunya. Hi fa la darrera entrevista televisiva a Joan Fuster.[9]
 • 1994 S'estrena a TV3 la telenovel·la Poblenou, la primera feta en català.
 • 1994 TVE del País Valencià es trasllada al Parc Tecnològic de Paterna.
 • 1994 Canal 9 emet un recital de Raimon per primera vegada. El programa, dividit en dues parts, conté en primer lloc un documental sobre la trajectòria del cantant titulat Música i paraules. Posteriorment es retransmet un recital del cantant de Xàtiva al Teatre Principal de València, on canta 30 cançons davant d'un públic convidat per TVV.
 • 1995 Comencen les emissions d'Andorra Televisió, canal estatal d'Andorra.
 • 1995 Canal 9 emet Herència de sang, la primera telenovel·la de producció pròpia. Posteriorment, el 1998, s'emet per TV3.
 • 1997 El Canal 33 arriba al País Valencià.
 • 1997 Interferències al senyal de TV3 al País Valencià durant els partits de futbol. ACPV acusa i denuncia el President de la Generalitat, Eduardo Zaplana i RTVV per estar darrere les interferències. ACPV va emetre al principi, durant les interferències, alguns programes propis i després només va connectar amb el senyal de Canal 33.
 • 1997 El 9 d'octubre comencen les emissions regulars del segon canal de Televisió Valenciana, Notícies 9. Posteriorment canviarà d'imatge i marca i passarà a dir-se Punt Dos.
 • 1997. Televisió de Catalunya disposa de canal propi tant a Canal Satélite Digital (satèl·lit Astra) com a Vía Digital (Hispasat). Televisió Valenciana opta per Vía Digital.
 • 1999 Comença a emetre's l'informatiu País Català per a la Catalunya Nord, a France 3.
 • 2003 L'11 de setembre s'inaugura el canal 3/24, primer canal en català dedicat íntegrament a la informació.
 • 2004 Andorra TV participa per primera vegada al festival d'Eurovisió. Amb Marta Roure i la cançó Jugarem a estimar-nos el català s'escolta per primera vegada al festival.
 • 2005 Comença a emetre IB3, la televisió pública de les Illes Balears.
 • 2005 Neix Info TV, primera televisió privada en català del País Valencià, amb vocació generalista. El govern valencià, després de denegar-li llicència per a emetre en TDT, va tallar-ne les emissions el 2007.
 • 2006 RTVE redueix la programació dels seus Centres Territorials.
 • 2007 Al març, la Generalitat Valenciana, governada pel Partit Popular, prohibeix les emissions de TV3 al País Valencià. ACPV es nega a tancar els repetidors i al novembre del mateix any la Generalitat n'executa el tancament forçós.[10]
 • 2008 Les emissions de TV3 arriben a L'Alguer gràcies a un conveni entre TVC i Televisió de L'Alguer, que combina el senyal de TVCi amb programació pròpia.[11]
 • 2009 Creació de 24.9 per TVV, canal dedicat íntegrament a la informació.
 • 2010 Televisió Valenciana canvia la seva imatge corporativa. L'ens deixa de dir-se Televisió Valenciana i ara és només Canal 9. Ara Punt 2 passa a dir-se Canal Nou Dos, 24/9 és 9/24 i Televisió Valenciana Internacional és Canal 9 Internacional.
 • 2010 Canal 3XL (TVC) substitueix l'antic Canal 300.
 • 2010 Comença a emetre Esports 3, canal de la CCRTV dedicat als esports.
 • 2013. Tanca Canal 9. El mes de novembre la Generalitat Valenciana precinta les emissions de Canal 9 i el canal de notícies en valencià.
 • 2016. La Generalitat Valenciana comença els tràmits per reobrir Canal 9.[12] i el 10 de juny arrenquen les emissions regulars d'À Punt.[13]

Referències[modifica]

 1. racocatala.cat, Leipzig va veure el primer partit televisat en català
 2. Pàgines 215 a 218 del llibre "El Barça vist per dins" (2003). Pagès Editors. Autor: Josep Mussons i Mata. ISBN 84-9779-095-2
 3. 26 anys de traves per impedir a la societat valenciana poder veure TV3, ara.cat, 18 de novembre de 2011
 4. TV3 en territori hostil, El Punt Avui, 21 de febrer de 2011
 5. «El Govern avalua crear un impost específic per apuntalar TV3». Ara.cat.
 6. 6,0 6,1 6,2 Ferran González Monge. El teatre en català a TVE (1964-2005). UOC, 2014. 
 7. Mare Nostrum (1967) a l'arxiu de TVE a Catalunya
 8. «Planeta imaginari». Vol-Ras. [Consulta: 30 desembre 2014].
 9. «Programa Literal: entrevistes de Raimon a Fuster, Porcel i Montcada». El Punt Avui, 1992.
 10. Acció Cultural cesa las emisiones de TV3 en territorio valenciano por las multas, El Mundo, 17 de febrer de 2011
 11. TV3 es podrà veure a l'Alguer a 324
 12. prnoticias, redacción «La reapertura de Canal 9, un paso más cerca tras la formación de su Consejo Rector». Falta indicar la publicació.
 13. «El primer informatiu de la televisió d'À Punt manifesta la seua vocació de vertebració territorial». À Punt, 10-06-2018 [Consulta: 10 juny 2018].

Vegeu també[modifica]