Història del Mozilla Firefox

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El Mozilla Firefox és un navegador lliure mantingut per la Fundació Mozilla.

Gràfic cronològic[modifica]


Història general[modifica]

Inicis[modifica]

Dave Hyatt i Blake Ross varen començar a treballar en el projecte que es va convertir en el Firefox com una branca experimental del projecte Mozilla, així el 9 de novembre del 2004 va sortir la primera versió del Firefox.

Tenien la impressió que les exigències derivades del patrocini per part de Netscape i desenvolupament del projecte més enfocat als propis desenvolupadors que als usuaris restava utilitat al navegador Mozilla. A més pensaven que el programari Mozilla era excessivament gran i complex, pel que van crear una versió simplificada del component navegador de la Suite Mozilla, conegut inicialment com a Phoenix, amb la intenció de poder rellevar en algun moment a la Suite.

El Firefox va rebre una gran acollida per part dels usuaris i va acabar assolint l'objectiu de reemplaçar la suite Mozilla, i ara la Fundació Mozilla considera el Firefox el seu navegador oficial. La fundació va anunciar el 10 de març de 2005 que deixaria de publicar noves versions de la Suite Mozilla i la versió 1.7.x es convertiria en la darrera, tot i això fins al 12 d'abril del 2006 va seguir publicant-ne actualitzacions per la gran quantitat d'usuaris que tenia. La comunitat Mozilla (no confondre amb la Fundació) va seguir publicant actualitzacions de la Suite sota el nom de Sea Monkey.

El Mozilla Firefox manté la naturalesa multiplataforma del navegador Mozilla original mitjançant l'ús del llenguatge de marcatge per interfícies d'usuari XUL. Gràcies a aquest llenguatge la interfície i la funcionalitat del navegador es poden modificar mitjançant temes i extensions. La lliure instal·lació d'extensions i temes era un problema seriós per a la seguretat, i amb la versió 0.9 Mozilla va publicar el lloc web Mozilla Update on hi havia extensions i temes "aprovats". Les extensions permetien que el programari "oficial" només contingués les funcions mínimes exigibles, ocupant així molt poca memòria.

Versió 1.5[modifica]

El 23 de juny del 2005 Mozilla va dir que la versió 1.1 del Firefox (que posteriorment seria la 1.5) no estaria suportada pel Mac OS X v10.1. El 30 de novembre del 2005 Mozilla va alliberar la versió 1.5 que portava millor compatibilitat amb SVG, CSS 2, CSS 3 i JavaScript 1.6; actualitzacions de programari progressives; reordenament de les pestanyes utilitzant arrossegar i deixar anar; millor seguretat i usabilitat. Després de dues versions alpha de la versió 1.1 va decidir fusionar aquesta branca amb la branca del desenvolupament de la versió 1.5.

Versió 2.0[modifica]

El 22 de març del 2006 es va publicar la primera alpha del Firefox 2 sota el sobrenom Bon Echo Alpha 1, amb la inclusió del motor de renderitzat Gecko 1.8.1. El 24 d'octubre del 2006 Mozilla va publicar la versió final del Firefox 2.0, aquesta va ser la darrera versió del Firefox suportada pels sistemes operatius Windows NT 4.0 i Windows 98.

Versió 3.0[modifica]

Article principal: Mozilla Firefox 3

El nom de desenvolupament del Mozilla Firefox 3 era Gran Paradiso,[1][2][3][4] en referència al parc natural Gran Paradiso, que té les muntanyes més altes dels Graian Alps, Itàlia. La versió final es va publicar el 17 de juny del 2008.[5]

Les novetats més importants són la implementació de la característica "Biblioteca" (en anglès Places) que integra l'Historial i les Adreces d'interès en una mateixa finestra; un nou aspecte visual adaptat a cada sistema operatiu: Windows XP, Windows Vista, Linux i MacOS; protecció contra el programari maliciós; ús del motor Gecko 1.9 i millores generals en el rendiment, la velocitat de navegació i correcció d'errors.

Actualment els principals desenvolupadors del Firefox són Ben Goodger (que recentment l'ha contractat Google però segueix treballant a temps complet en el projecte) i Blake Ross. David Hyatt, per la seva part, se'n va anar a Apple i ara s'ocupa del navegador Safari, basat no en el motor de renderitzat Gecko (de Firefox), sinó en el KHTML de Konqueror.

Versió 3.5[modifica]

Enumerada en un principi com a versió 3.1 i canviada posteriorment a 3.5 aquesta versió del Firefox tenia com a nom en clau Shiretoko.[6] Com a novetats portava millores a la barra d'ubicació intel·ligent, la possibilitat d'accedir a pestanyes obertes a partir de la barra d'ubicació,[7] un mode de navegació privada,[7] suport per les etiquetes <video> i <audio>[8] definides en l'HTML 5. També va millorar la compatibilitat amb l'XMLHttpRequest i les CSS 3.[9][10] Es basava en el motor de renderització Gecko 1.9.1[11] i tenia un nou motor de JavaScript que millorava el rendiment.[12]

Es va aprofitar aquesta versió per redissenyar el logotip del Firefox, fent-lo tenir una aparença més tridimensional.[13] Es va publicar el 30 de juny del 2009.

Versió 3.6[modifica]

Firefox 3.6 mostrant la Viquipèdia en català.

El desenvolupament del Firefox 3.6 va començar l'1 de desembre del 2008[14] (llavors s'anomenava 3.2) i en principi estava previst per publicar-se el novembre del 2009,[15] però finalment el desenvolupament es va allargar fins al 21 de gener del 2010.[16] Les novetats principals eren el motor de renderitzar Gecko 1.9.2, que oferia més velocitat i un millor comportament amb els estàndards web; la possibilitat de canviar la interfície sense haver de reiniciar (mitjans la inclusió per defecte de l'extensió Personas); un sistema d'avís quan els connectors no estaven actualitzats; un nou sistema per omplir els formularis que recordava els usos més freqüents, etc.

Versió 4.0[modifica]

Article principal: Mozilla Firefox 4

El Firefox 4.0 va veure la llum, després de constants ajornaments, el 22 de març de 2011.[17] Entre les novetats més destacables hi havia una nova interfície, compatibilitat amb algunes característiques d'HTML 5 i CSS 3 i millores en el rendiment i la velocitat.

Versió 5.0[modifica]

Article principal: Mozilla Firefox 5

Només tres mesos després del llançament del Firefox 4, Mozilla va publicar el Firefox 5. L'objectiu era canviar la política de llançament de versions de manera que cada sis mesos n'hi hagués una al mercat i així, poder fer que els usuaris gaudissin de les novetats al més aviat possible.[18]

Noms[modifica]

El projecte va començar com una branca experimental de la Suite Mozilla anomenada inicialment m/b (o mozilla/browser, en anglès mozilla/navegador). Quan el seu desenvolupament va avançar prou, el setembre del 2002, es van fer públiques les primeres versions de prova sota el nom Phoenix.

Aquest nom es mantindria fins al 14 d'abril del 2003, quan va haver de ser canviat per problemes legals deguts a la tinença del nom per part del fabricant de BIOS Phoenix Technologies (qui també produeix un navegador web per a BIOS anomenat Phoenix FirstWare Connect). El nou nom triat fou Firebird.

El nom Firebird, però, va provocar un conflicte a la comunitat de programari lliure, ja que la base de dades lliure Firebird[19] feia servir el mateix nom. Per evitar problemes la Fundació va anunciar que faria servir sempre el nom precedit de Mozilla (és a dir Mozilla Firebird), però la pressió va continuar fins que el 9 de febrer del 2004, a partir de la versió 0.7, el nom va ser canviat de nou després que la Fundació dediqués un temps a buscar noms utilitzables sense problemes. El nou nom és l'actual "Mozilla Firefox" (generalment escurçat a simplement Firefox). Malauradament, i malgrat que en anglès firefox vol dir panda vermell, l'artista que va fer-ne el logo hi va dibuixar una guineu (fox) amb la cua de foc (fire).

La Fundació Mozilla va triar el nou nom tant per la seva semblança a Firebird com pel fet que no estava en ús a la indústria informàtica. Per evitar futurs canvis de noms la Fundació Mozilla va començar el procés per registrar el nom com una marca registrada a l'oficina de patents dels EUA el desembre de 2003.

Identitat visual[modifica]

L'octubre del 2003 el dissenyador gràfic Steven Garrity va escriure un article[20] en el qual considerava equivocada la identitat visual de Mozilla. L'article va provocar molta expectació i va generar moltes visites. Tot i això va rebre crítiques justificant que si no li agradava el disseny, se n'encarregués ell, ja que era programari lliure.

La versió 0.8, del febrer del 2004 incloïa nous icones fets per Jon Hicks, que havia treballat prèviament amb Camino. També es va fer un logotip molt semblant a l'actual, que es va revisar amb el llançament de la versió 1.5 per solucionar alguns problemes a l'hora d'ampliar-lo. Es va escollir aquest perquè causava una forta impressió, era fàcil de recordar però no per això representava una distracció entre altres icones. Amb el llançament de la versió 3.5 és possible que es facin més retocs al logotip.[21]

L'animal que hi ha dibuixat al logotip no és un panda vermell, sinó una guineu estilitzada. Aquest logotip és una imatge registrada.

Alex Faaborg va publicar al seu bloc un article en el qual esmentava que possiblement amb la versió 3 del Firefox es redissenyaria la seva icona,[22] malgrat això, el canvi no es va fer fins al llançament de la versió 3.5.

Properes versions[modifica]

Current event marker Aquest article conté informació d'una versió beta actualment en desenvolupament.
El contingut tal volta canviï substancialment segons el programa vaja desenvolupant-se.
Software Development

Versió 3.7[modifica]

Posterior a la versió 3.6 es publicaria la 3.7. Encara no se sap quines novetats portarà, però s'espera un redisseny de la interfície[23] i el motor Gecko 1.9.3. Sortiria a principis del 2010.[24]

Versió 4.0[modifica]

El 31 d'octubre del 2006, Brendan Eich, el CTP de Mozilla, va escriure sobre els plans de Mozilla 2.0 la tecnologia en la qual segurament es basarà el Firefox 4.0. Els canvis seran millores a XPCOM APIs, canviar-se als estàndards C++, suport amb JavaScript 2 (conegut com el projecte Tamarin) i millors eines de seguretat.[25][26]

Taula de versions[modifica]

Color Significat
Vermell Versió antiga sense suport
Verd Versió actual
Lila Versió actual no estable
Blau Versió futura
Nom del navegador Motor de renderitzat Versió Nom en clau Data
Phoenix Gecko 1.2 0.1 Pescadero 23 de setembre del 2002
0.2 Santa Cruz 1 d'octubre del 2002
0.3 Lucia 14 d'octubre del 2002
Gecko 1.3 0.4 Oceano 19 d'octubre del 2002
0.5 Naples 9 de desembre del 2002
Mozilla Firebird Gecko 1.5 0.6 Glendale 17 de maig del 2003
0.6.1 28 de juliol del 2003
0.7 Indio 15 d'octubre del 2003
0.7.1 Three Kings 26 d'octubre del 2003
Mozilla Firefox 1.6 0.8 Royal Oak 9 de febrer del 2004
Gecko 1.7 0.9 One Tree Hill 15 de juny del 2004
0.9.1 28 de juny del 2004
0.9.2 8 de juliol del 2004
0.9.3 4 d'agost del 2004
0.10 (1.0 PR) Greenlane 14 de setembre del 2004
0.10.1 1 d'octubre del 2004
1.0 RC1 Mission Bay 27 d'octubre del 2004
1.0 RC2 Whangamata 3 de novembre del 2004
1.0 Phoenix 9 de novembre del 2004
1.0.1 Rose & Crown 24 de febrer del 2005
1.0.2 23 de març del 2005
1.0.3 15 d'abril del 2005
1.0.4 11 de maig del 2005
1.0.5 12 de juliol del 2005
1.0.6 19 de juliol del 2005
1.0.7 23 de setembre del 2005
1.0.8 13 d'abril del 2006
Gecko 1.8 1.1a1 Deer Park Alpha 1
"Strippenkaart"
31 de maig del 2005
1.1a2 Deer Park Alpha 2 12 de juliol del 2005
1.4 Firefox 1.5 Beta 1 9 de setembre del 2005
1.4.1 Firefox 1.5 Beta 2 6 d'octubre del 2005
1.5 RC1 1 de novembre del 2005
1.5 RC2 10 de novembre del 2005
1.5 RC3 17 de novembre del 2005
1.5 Firefox 1.5
"Deer Park"
29 de novembre del 2005
1.5.0.1 RC1 19 de gener del 2006
1.5.0.1 1 de febrer del 2006
1.5.0.2 13 d'abril del 2006
1.5.0.3 2 de maig del 2006
1.5.0.4 1 de juny del 2006
1.5.0.5 26 de juliol del 2006
1.5.0.6 2 d'agost del 2006
1.5.0.7 14 de setembre del 2006
1.5.0.8 7 de novembre del 2006
1.5.0.9 19 de desembre del 2006
1.5.0.10 23 de febrer del 2007
1.5.0.11 20 de març del 2007
1.5.0.12 30 de maig del 2007
Mozilla Firefox 2 Gecko 1.8.1 2.0a1 Bon Echo Alpha 1 22 de març del 2006
2.0a2 Bon Echo Alpha 2 12 de maig del 2006
2.0a3 Bon Echo Alpha 3 26 de maig del 2006
2.0b1 Firefox 2.0 Beta 1 12 de juliol del 2006
2.0b2 Firefox 2.0 Beta 2 31 d'agost del 2006
2.0 RC 1 26 de setembre del 2006
2.0 RC 2 6 d'octubre del 2006
2.0 RC 3 16 d'octubre del 2006
2.0 Firefox 2
"Bon Echo"
24 d'octubre del 2006
2.0.0.1 19 de desembre del 2006
2.0.0.2 23 de febrer del 2007
2.0.0.3 20 de març del 2007
2.0.0.4 30 de maig del 2007
2.0.0.5 17 de juliol del 2007
2.0.0.6 30 de juliol del 2007
2.0.0.7 18 de setembre del 2007
2.0.0.8 18 d'octubre del 2007
2.0.0.9 1 de novembre del 2007
2.0.0.10 26 de novembre del 2007
2.0.0.11 30 de novembre del 2007
2.0.0.12 7 de febrer del 2008
2.0.0.13 25 de març del 2008
2.0.0.14 16 d'abril del 2008
2.0.0.15 1 de juliol del 2008
2.0.0.16 15 de juliol del 2008
2.0.0.17 23 de setembre del 2008
2.0.0.18 12 de novembre del 2008
2.0.0.19 16 de desembre del 2008
2.0.0.20 18 de desembre del 2008
Mozilla Firefox 3 Gecko 1.9 3.0a1 Gran Paradiso Alpha 1 8 de desembre del 2006
3.0a2 Gran Paradiso Alpha 2 7 de febrer del 2007
3.0a3 Gran Paradiso Alpha 3 23 de març del 2007
3.0a4 Gran Paradiso Alpha 4 27 d'abril del 2007
3.0a5 Gran Paradiso Alpha 5 6 de juny del 2007
3.0a6 Gran Paradiso Alpha 6 3 de juliol del 2007
3.0a7 Gran Paradiso Alpha 7 3 d'agost del 2007
3.0a8 Gran Paradiso Alpha 8 20 de setembre del 2007
3.0b1 Gran Paradiso Beta 1 19 de novembre del 2007
3.0b2 Gran Paradiso Beta 2 18 de desembre del 2007
3.0b3 Gran Paradiso Beta 3 12 de febrer del 2008
3.0b4 Gran Paradiso Beta 4 10 de març del 2008
3.0b5 Gran Paradiso Beta 5 2 d'abril del 2008
3.0RC1 17 de maig del 2008
3.0RC2 4 de juny del 2008
3.0RC3 11 de juny del 2008
3.0 Firefox 3
"Gran Paradiso"
17 de juny del 2008
3.0.1 16 de juliol del 2008
3.0.2 23 de setembre del 2008
3.0.3 26 de setembre del 2008
3.0.4 12 de novembre del 2008
3.0.5 16 de desembre del 2008
3.0.6 3 de febrer del 2009
3.0.7 4 de març del 2009
3.0.8 27 de març del 2009
3.0.9 21 d'abril del 2009
3.0.10 27 d'abril del 2009
3.0.11 11 de juny del 2009
3.0.12 21 de juliol del 2009
3.0.13 3 d'agost del 2009
3.0.14 9 de setembre del 2009
3.0.15 27 d'octubre del 2009
3.0.16 15 de desembre del 2009
3.0.17 5 de gener del 2010
3.0.18 17 de febrer del 2010
3.0.19 30 de març del 2010
Mozilla Firefox 3.5 Gecko 1.9.1 3.1a1 Shiretoko Alpha 1 28 de juliol del 2008
3.1a2 Shiretoko Alpha 2 5 de setembre del 2008
3.1b1 Shiretoko Beta 1 14 d'octubre del 2008
3.1b2 Shiretoko Beta 2 8 de desembre del 2008
3.1b3 Shiretoko Beta 3 12 de març del 2009
3.5b4 Shiretoko Beta 4 27 d'abril del 2009
3.5RC1 Shiretoko Release Candidate 1 16 de juny del 2009
3.5RC2 Shiretoko Release Candidate 2 19 de juny del 2009
3.5RC3 Shiretoko Release Candidate 3 24 de juny del 2009
3.5 Firefox 3.5
"Shiretoko"
30 de juny del 2009
3.5.1 16 de juliol del 2009
3.5.2 3 d'agost del 2009
3.5.3 9 de setembre del 2009
3.5.4 27 d'octubre del 2009
3.5.5 5 de novembre del 2009
3.5.6 15 de desembre del 2009
3.5.7 5 de gener del 2010
3.5.8 17 de febrer del 2010
3.5.9 30 de març del 2010
3.5.10 22 de juny del 2010
3.5.11 20 de juliol del 2010
3.5.12
Mozilla Firefox 3.6 Gecko 1.9.2 3.6a1 Firefox 3.6 Alpha 1 7 d'agost del 2009
3.6b1 Firefox 3.6 Beta 1 30 d'octubre del 2009
3.6b2 Firefox 3.6 Beta 2 10 de novembre del 2009
3.6b3 Firefox 3.6 Beta 3 17 de novembre del 2009
3.6b4 Firefox 3.6 Beta 4 26 de novembre del 2009
3.6RC1 Firefox 3.6 Release Candidate 1 8 de gener del 2010
3.6RC2 Firefox 3.6 Release Candidate 2 17 de gener del 2010
3.6 Firefox 3.6
"Namoroka"
21 de gener del 2010
3.6.2 22 de març del 2010
3.6.3 1 d'abril del 2010
3.6.4 22 de juny del 2010
3.6.6 Firefox 3.6.6
"Lorentz"
26 de juny del 2010
3.6.7 20 de juliol del 2010
3.6.8 23 de juliol del 2010
3.6.9
Mozilla Firefox 4.0 Gecko 1.9.3 3.7a1 10 de febrer del 2010
3.7a2 3 de març del 2010
3.7a3 17 de març del 2010
3.7a4 12 d'abril del 2010
Gecko 2.0 4.0b1 6 de juliol del 2010
4.0b2 juliol del 2010
4.0rc1 octubre del 2010
4.0 novembre del 2010

Compatibilitats de les versions[modifica]

Última versió del Firefox que funciona amb cada sistema operatiu.

Sistema operatiu Darrera versió estable Estat de la compatibilitat
Linux kernel 2.2.14 i posteriors
(amb algunes llibreries[27])
4.0[27] 2004–present
Mac OS X 10.0 - 10.1 1.0.8 2004–2006
10.2 - 10.3 2.0.0.20 2004–2008
10.4 - 10.5 (PPC) 3.6.15[27] 2005–present
10.5 (Intel) - 10.6 4.0[27] 2007–present
Microsoft Windows 95 1.5.0.12 2004–2007
NT 4 / 98 / ME 2.0.0.20 2004–2008
2000 / XP / 2003 / Vista /
2008 / 7 / 2008R2
4.0[27] 2004–present
OS/2 and eComStation 3.6.8[28] No oficial
Sun Java Desktop System 1.0.4 No oficial
Solaris (x86 i SPARC) 8 - 9 2.0.0.20 No oficial
Solaris 10 iOpenSolaris (x86 i SPARC) 4.0[29] -

}

Referències[modifica]

 1. Vukicevic, Vladimir. «Gecko 1.9/Firefox 3 ("Gran Paradiso") Planning Meeting, Wednesday Jun 7, 11:00 am». Google Groups: mozilla.dev.planning, 2 juny del 2006. [Consulta: 17 setembre del 2006].
 2. «Gran Paradiso Alpha 1 available for download». Mozilla Developer Center, 8 desembre del 2006. [Consulta: 24 gener del 2007].
 3. «Gran Paradiso Alpha 2 available for download». Mozilla Developer Center, 10 febrer del 2007. [Consulta: 10 febrer del 2007].
 4. «Gran Paradiso Alpha 3 available for download». Mozilla Developer Center, 23 març del 2007. [Consulta: 23 març del 2007].
 5. «Coming Tuesday, June 17th: Firefox 3». Mozilla Developer Center, 11 juny del 2008. [Consulta: 15 juny del 2008].
 6. «Firefox 3.1 "Shiretoko"», 12-06-2008. [Consulta: 12 juny 2008].
 7. 7,0 7,1 «Firefox 3.1 Proposal: Tabs in the Awesome Bar», 22-08-2008. [Consulta: 1 setembre 2008].
 8. «Don't leave a trace: Private Browsing in Firefox», 04-11-2008. [Consulta: 11 desembre 2008].
 9. «Firefox 3.1 passes selectors test», 05-06-2008. [Consulta: 5 juny 2008].
 10. «Firefox 3.1 New Features», 09-06-2008. [Consulta: 9 juny 2008].
 11. «Very early draft of Firefox 3.1 plan available for comment», 10-06-2008. [Consulta: 16 juny 2008].
 12. «TraceMonkey: JavaScript Lightspeed», 23-08-2008. [Consulta: 1 setembre 2008].
 13. «Creative Brief for the New Firefox Icon» (en anglès). Alex Faaborg, 15 maig del 2009. [Consulta: 30 maig del 2009].
 14. Alfred Kayser. «First step to Firefox 3.2: Alpha 1 is here». Mozilla Links, 01-12-2008. [Consulta: 1 desembre 2008].
 15. «Namoroka» (en anglès). Mozilla, 8 agost del 2009. [Consulta: 14 agost del 2009].
 16. «Softcatalà presenta la traducció al català del navegador Firefox 3.6», 18-01-2010. [Consulta: 24 gener 2010].
 17. «El Firefox 4 ja és aquí». Mozilla.cat, 22-03-2011. [Consulta: 22 març 2011].
 18. «Ja tenim aquí el Firefox 5». Mozilla.cat, 21-06-2011. [Consulta: 21 juny 2011].
 19. «The Firebird Project has Moved».(anglès)
 20. Article de Steven Garrity
 21. «Thinking about Refreshing the Firefox Icon» (en anglès), 6 maig del 2009. [Consulta: 18 maig 2009].
 22. A First Look at Firefox 3’s Icons
 23. «3.7 Windows Theme Mockup Draft» (en anglès), 17-07-2009. [Consulta: 20 juliol 2009].
 24. «WeeklyUpdates/2009-07-20» (en anglès). MozillaWiki, 20-07-2009. [Consulta: 20 juliol 2009].
 25. Eich, Brendan. «Mozilla 2», 13-10-2006. [Consulta: 16 setembre 2006].
 26. Eich, Brendan. «Project Tamarin», 07-11-2006. [Consulta: 14 novembre 2006].
 27. 27,0 27,1 27,2 27,3 27,4 «Mozilla Firefox System Requirements». Mozilla, 22-03-2011. [Consulta: 22 març 2011].
 28. «Warpzilla - Mozilla for OS/2». Mozilla.org, 02-08-2010. [Consulta: 30 gener 2011].
 29. «Mozilla Firefox 4.0 Builds per al Solaris OS». Mozilla.org, 21-03-2011. [Consulta: 22 març 2011].

Vegeu també[modifica]