Història del Vietnam

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Història

del Vietnam
Dien Thai Hoa.jpg
2879–258 Dinastia Hồng Bàng
257–207 Dinastia Thục
207–111 Dinastia Triệu
11140 1a dominació xinesa
40–43 Germanes Trung
43–544 2a dominació xinesa
544–602 Dinastia Lý anterior
602–938 3a dominació xinesa
939–967 Dinastia Ngô
968–980 Dinastia Đinh
980–1009 Dinastia Lê anterior
1009–1225 Dinastia Lý posterior
1225–1400 Dinastia Trần
1400–1407 Dinastia Hồ
1407–1427 4a dominació xinesa
1428–1788 Dinastia Lê posterior
1527–1592 Dinastia Mạc
1545–1787 Senyors Trịnh
1558–1777 Senyors Nguyễn
1778–1802 Dinastia Tây Sơn
1802–1945 Dinastia Nguyễn
1858–1945 Imperialisme francès
1945-1976 República del Vietnam /
República Democràtica del Vietnam
1976-act. República Socialista del Vietnam

Encara que la presència humana es remunta al Vietnam a uns cinc-cents mil anys enrere, les cultures neolítiques van campar per la zona fa deu mil anys. Segons les llegendes vietnamites, la història del Vietnam data de fa més de 4.000 anys. Les úniques fonts fiables, però, indicaven que els vietnamites o la història del seu estat data de fa no més de 2.700 anys. L'any de 258 aC, Thuc Phan va formar un regne anomenat Au Lac (format per la unió d'Au Viet i Lac Viet - Van Lang), al nord del Vietnam.

Thuc Phan es va proclamar rei amb el nom d'An Duong Vuong. Després d'una llarga guerra contra la dinastia xinesa Qin, An Duong Vuong va ser derrotat pel general Qin. Trieu Da en el 208 aC es va proclamar rei quan l'Imperi Qin va caure davant la dinastia Han. Va anomenar el seu regne Nanyue, i hi combinà Au Lac amb territoris del sud de la Xina.

Època precolonial[modifica]

La dinastia Trieu és una era controvertida en la història vietnamita. Alguns la consideren una dominació xinesa perquè Trieu era un general de la dinastia Qin que va vèncer a An Duong Vuong per establir el seu domini. D'altres la consideren una era d'independència, doncs la família de Trieu Da hi regnà en oposició a la dinastia Han de la Xina fins a l'any 111 aC, quan les tropes de la dinastia Han van envair el país i el van incorporar a l'imperi com la prefectura Giao Chi.

Malgrat la influència xinesa, els vietnamites van refusar assimilar-s'hi i s'hi van rebel·lar contínuament. L'any 40 dC una dona anomenada Trung Trac i la seva germana Trung Nhi es van rebel·lar contra els Han. Van aconseguir que els xinesos abandonessin el país, i van establir la capital a Me Linh. L'any següent l'emperador Han Guangwu va enviar un exèrcit al comandament del general Ma Vien per aixafar la rebel·lió de les germanes Trung. Després de dos anys de lluita les germanes Trung van ser derrotades i es van suïcidar llançant-se al riu Hat. Les germanes Trung són considerades les primeres patriotes vietnamites.

Per a la major part del període del 207 aC al segle x, Vietnam va estar sota el domini directe de les successives dinasties de la Xina. Vietnam va recuperar l'autonomia al 939 dC, i la completa independència, un segle després. Durant gran part de la seva història, Vietnam va seguir sent un estat vassall per la molt més gran Xina, i va derrotar els tres intents mongols d'invasió durant la dinastia Yuan, quan la Xina estava sota domini mongol.

Colonització francesa[modifica]

Article principal: Annam
Per les seves grans produccions d'arròs i els seus recursos naturals, Vietnam va ser la Joia de l'imperi colonialfrancès[1]

El període independent va acabar en la segona meitat del segle xix, quan el país va ser colonitzat per la Tercera República Francesa. Aquest estat, emprant com a pretext l'execució de diversos missioners europeus, va decidir envair tota la península d'Indoxina.

Tota aquesta regió, i especialment Vietnam, era rica en arròs i opi, i quan van poder portar-se llavors de l'Amazones, també en cautxú. Tant és així que va arribar a contribuir decisivament a la crisi de les explotacions de cautxú d'Amèrica del Sud.[2] A més, era rica en metalls d'importància estratègica com l'estany. Finalment, tota la península resultava una posició estratègica important d'Àsia, i en la ruta de França cap a la Xina. Per això París esperava obtenir del sud-est asiàtic importants beneficis.[3]

Els francesos es van assentar en els tres països, aixecaren i transformaren ciutats a l'estil occidental, i Saigon en fou un dels principals exemples.

Els europeus van deixar l'antiga capital imperial Hue com un referent merament moral i el seu emperador amb una precària guàrdia personal, però va aconseguir conservar el seu poder moral.[4]

El Vietnam contemporani[modifica]

La descolonització[modifica]

Article principal: Guerra d'Indoxina

Durant la Segona Guerra mundial el Japó va ocupar Vietnam. Tot i que l'autoritat francesa es va respectar en un primer moment, després de les sospites que els europeus podien estar col·laborant amb els nord-americans en una invasió, l'autoritat francesa va ser anul·lada, molts membres empresonats i la majoria va haver de fugir cap a la Xina en l'anomenada Columna Alessandri.[5]

D'una manera similar al que va passar a l'Índia als britànics o a Indonèsia als holandesos, el final de la Segona Guerra mundial va ferir de mort l'autoritat moral colonial i també les seves expectatives imperials.

França va haver de reconèixer el poder vietnamita representat per Ho Chi Minh i el Viet Minh amb la intenció que els xinesos que havien penetrat des del nord per expulsar als japonesos marxessin. Però es reservava la major part del poder en matèria exterior i de defensa, incloent la Indoxina francesa, dins de la Unió Francesa.

Aviat la Guerra d'Indoxina va esclatar i afavorí en primer lloc als francesos (que van poder prendre i conservar el control de les ciutats) i després als vietnamites, que van aconseguir evitar les grans operacions franceses i posteriorment derrotar-los en la batalla de Dien Bé Phu.

Els acords de Ginebra van dividir el país en dos, amb una promesa d'elecció per a la reunificació o no del país. La promesa elecció mai es va dur a terme per un cop d'estat, cosa que no va agradar a bona part dels vietnamites del sud ni al govern del nord establert a Hanoi.

La Guerra del Vietnam i la reunificació[modifica]

Article principal: Guerra del Vietnam

Durant la Guerra del Vietnam, o la Guerra dels Estats Units com ara s'hi refereixen els vietnamites, el nord estava recolzat per la República Popular de la Xina i l'URSS, mentre que el sud estava recolzat pels Estats Units i una coalició d'estats aliats.

La guerra va tenir quatre fases:

 1. Una d'inicial on el sud perdia territori any rere any a mans del Vietcong, braç armat del Front d'Alliberament Nacional.
 2. Una de segona des del 1965 amb l'entrada de les tropes nord-americanes, la recuperació de terreny per part del govern de Saigon.
 3. Una de tercera després del 1968, quan Estats Units començava a comprendre que no estava guanyant la contesa ni a Àsia ni al seu propi país, i començava a planificar i a aplanar el camí per a la seva retirada el 1973.
 4. Finalment el Vietnam del Sud va lluitar sol contra el nord i el Vietcong i va perdre tot el poder el 30 d'abril del 1975.

No obstant això, el final de la guerra i la reunificació del país no va comportar el final de les tensions, encara que oficialment cada 30 d'abril se celebri la festa nacional del Dia de la Pau.[6] A la veïna Cambodja s'havia implantat un règim de terror per part dels Khmers rojos també comunista, però d'orientació maoista (oposada en molts aspectes al comunisme soviètic des de la Revolució Cultural del 1965[7]). El caràcter paranoic del règim liderat per Pol Pot i la impossibilitat de trobar culpables d'inexistents sabotatges van portar a la Kamputxea Democràtica a llançar ofensives contra Vietnam a l'abril i al setembre del 1978. Hanoi va respondre-hi enviant sis divisions a Kamputxea com a avís del seu poder i va proposar crear una zona desmilitaritzada a la frontera similar en alguns aspectes a la zona desmilitaritzada que hi ha entre tots dos Vietnams abans de la seva reunificació. Pol Pot va decidir ignorar l'advertència i en continuà la fustigació.

El general Giap, una mica apartat de la direcció política des de la caiguda de Saigon aprofità l'oportunitat per a reprendre el seu anterior protagonisme i va incitar i aconseguí realitzar la invasió del seu veí de l'oest amb 100.000 soldats i 20.000 guerrillers del Front Unit de Kamputxea per a la salvació nacional liderat per l'ex-Khemer roig Heng Samrin. El 25 desembre del 1978 començà l'ofensiva,[8] que aviat va ser pràcticament un passeig militar davant un poble que odiava i temia els seus dirigents i uns comandaments militars inexperts, mal formats (molts eren fins i tot nens) i pitjor equipats; alguns dels assassinats de civils havien de fer-se amb armes blanques per la falta de bales. En 12 dies, el 7 de gener del 1979, Vietnam havia aconseguit l'ocupació de gairebé tota Cambodja, havia canviat de nom al país per República Popular de Kamputxea i hi deixà com a president a Samrin, el qual hauria d'afrontar la guerra de guerrilles dels Khmers rojos.

Vietnam amb la Xina i Kamputxea[modifica]

Invasió del Vietnam per la Xina entre 1978 i 1979

Aquest atac a un aliat de la Xina comunista va ser la gota que vessà el got i deu dies després de la invasió de Kamputxea, el 17 de gener de 1979, 86.000 soldats xinesos del Quaranta-un i Quaranta-dos exèrcits van atacar en tres fronts diferents del nord vietnamita.

Els membres l'Exèrcit Popular d'Alliberament es van dirigir cap a les províncies de Cao Bang, Loa Cai i Lang Son reforçats per altres 200.000 soldats més. Aquell va ser un moment perillós perquè la major part de les forces vietnamites i les més preparades eren a Cambodja; a la zona fronterera amb la Xina només estaven estacionats 60.000 soldats de fronteres i tropes regulars, per tant en relació de cinc a un enfront dels atacants.

Malgrat l'imponent nombre, major encara que el contingent responsable de fer retrocedir els Estats Units durant la Guerra de Corea, els xinesos no havien entrat en combat des de la seva ajuda al règim de Pyongyang.

Els xinesos van aconseguir ocupar Lang Són el 5 de març, però la resistència vietnamita va ser major del que s'esperava i, tot i no reconèixer-ho en un primer moment, van patir unes 20.000 baixes i van haver de retirar-se, però sense assumir la derrota, van al·legar que ja havien castigat bastant a Hanoi.

No obstant això, els xocs es van seguir produint a la frontera, i en foren especialment intensos els anys 1981 i 1984, a la vegada que l'ocupació de Cambodja continuava; bé és veritat que els camps de la mort trobats atorgaven certa justificació per a aquesta ocupació i els vietnamites ho van utilitzar com a excusa.

Els vietnamites van anunciar la seva retirada de Kamputxea al juliol del 1982, abril del 1983 i juny del 1984, però mentre realitzaven operacions contra les diferents organitzacions (Khmers rojos, Front d'Alliberament Popular del Khemer i l'Exèrcit Nacional de Moulinka), les accions més importants les realitzaven els vietnamites en la temporada seca (de l'octubre a l'abril) el 1980/81, 1981/82 i 1984/85.

L'administració Reagan va recolzar l'any 1986 amb ajuda no letal al govern de coalició de la Kamputxea Democràtica que lluitava contra l'ocupació vietnamita. Per la seva banda l'URSS enviava el 1979 uns dos milions de dòlars al dia a canvi d'utilitzar els ports de Cam Ranh i Kompong Son i l'enviament a la Unió Soviètica de 80.000 treballadors.

La repressió política local va continuar i també la unió a l'esfera d'influència soviètica amb la seva entrada al COMECOM, la cessió de ports i bases a l'URSS per a vaixells, avions i consellers militars.[9]

Vietnam després de la Guerra freda[modifica]

A principis del segle xxi visitar alguns escenaris de la guerra era el principal atractiu turístic del Vietnam

L'any 1986 el Partit Comunista del Vietnam va canviar la seva política econòmica i començà a adoptar el capitalisme. Això ha portat a enfortir el creixement econòmic, una creixent classe mitjana i la disminució gradual de la repressió política. Una de les seves principals exportacions ha estat el turisme, emprant la guerra com a reclam. Així, el 2005 els turistes podien visitar els 250 km de túnels que es conserven a Cu Chi i Ben Dinh, o disparar armes com fusells i metralladores.

La importància d'aquest sector es deixa notar en alguns dels seus plans de futur. Així també el 2005 es realitzaven els treballs per reobrir la Ruta Ho Chi Minh.

Malgrat tot, les infraestructures continuaren sent deficients, faltaven productes bàsics i fins i tot aliments. Els visats per a turistes individuals eren escassos i es potenciaven els viatges de grup.[10]

Referències[modifica]

 1. Peter Batty, Visions de la guerra. La batalla de Dien Bé Phu, editora Margaret Harris, Pamplona, IVS (Internacional Video Sistemes), DL, 1990
 2. Alain Gheerbrant, L'Amazones, un gegant ferit, Aguilar Universal, Madrid, 1990, ISBN 84-03-60081-X
 3. Maria Teresa Largo Alonso, La guerra del Vietnam, Edicions Akal, Madrid, 2002, ISBN 84-460-0454-2
 4. David Solar, Ocàs francès a l'Indoxina, número 62 de L'aventura de la història, Madrid, Arlanza Edicions, desembre de 2003, ISSN 1579-427X.
 5. Alfredo Bosc, Lluita o rebenta, un espanyol a Indoxina, número 62 de L'aventura de la història, Madrid, Arlanza Edicions, desembre de 2003, ISSN 1579-427X.
 6. La guerra com a reclam (a la imatge Cu Chi) turístic - Notícies, número 80 de L'aventura de la història, Madrid, Arlanza Edicions, juliol del 2006.
 7. Antonio Elorza, El retorn de Mao, número 99 de L'aventura de la història, Arlanza Edicions, Madrid, gener del 2007, ISSN 1579-427X.
 8. Diversos, Nam, Crònica de la guerra del Vietnam, 1988, Editorial Planeta-Agostini, Barcelona, ISBN 84-395-0766-6
 9. Diversos, 1 de Guerres a la Pau (1945 - 83), Editorial Delta, Barcelona, setembre de 1983, Dipòsit legal B. 25.934-83.
 10. Guies del Món, http://www.guiadelmundo.com/paises/vietnam/turismo.html, Madrid, última visita 15 gener 2007.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Història del Vietnam