Histoire Naturelle des Îles Canaries

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Hist. Nat. Iles Canaries)
Infotaula de publicacions periòdiquesHistoire Naturelle des Îles Canaries

Bosc de pins, una de les il·lustracions de l'obra
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorPhilip Barker Webb i Sabin Berthelot Modifica el valor a Wikidata
LlenguaFrancès
Data d'iniciPublicat entre 1836 i 1850
Dades i xifres
TemaBotànica
El gran drago de Franchy a La Orotava, a diferents edats, és una altra de les il·lustracions d'aquesta obra

Histoire Naturelle des Îles Canaries, (abreujat Hist. Nat. Îles Canaries), és una obra amb il·lustracions i descripcions botàniques escrita, en col·laboració, per Philip Barker Webb i Sabino Berthelot.[1] Va ser publicada a París en 4 sect. (71 parts), entre els anys 1836 i 1850 i és l'obra més important escrita sobre Canàries al segle xix en l'àmbit de les Ciències Naturals.[2]

Va ser escrita originalment en francès, excepte la major part de la Phytographia Canariensis, redactada en llatí. A més dels dos autors principals, van col·laborar en la seva composició importants científics, que es van encarregar de les parts dedicades a la zoologia i la botànica de les illes. Aquesta obra inclou més de quatre-centes trenta làmines, entre gravats i litografies realitzades pels dibuixants i gravadors més prestigiosos de l'època (entre ells l'anglès J.J. Williams) i que constitueixen uns dels seus majors atractius, ja que contribueixen al fet que uns textos de ciència de la primera meitat del segle xix segueixin tenint interès, i fins i tot vigència, en àrees com la cartografia, la botànica sistemàtica i la geobotànica, així com en certes branques de la zoologia canària. La temàtica que abasta aquesta obra és molt àmplia i desborda el que s'entenia tradicionalment per Història Natural -una denominació que ja llavors es començava a substituir per la de Ciències Naturals-, perquè, a més d'abordar els tres regnes de la Naturalesa (és a dir, l'àmbit geològic, la botànica i la zoologia), dedica part de l'obra a la geografia física i botànica, econòmica i humana, i a qüestions d'història i etnografia de les Illes Canàries.

Philip Barker Webb, en un dels seus viatges a l'expedició de Brasil, va planejar fer una breu visita a les Illes Canàries, però aquesta escala s'allargaria finalment per un temps considerable. Durant aquest temps a les illes (entre 1828 i 1830), va recol·lectar espècimens del lloc i va col·laborar amb Sabin Berthelot en l'elaboració d'aquesta obra enciclopèdica, que va portar 20 anys i va comptar amb la col·laboració d'altres especialistes, com Justin Pierre Marie Macquart i Alfred Moquin-Tandon.

Referències[modifica]

  1. a Tropicos
  2. Historia natural de las Islas Canarias de Philip Barker Webb y Sabino Berthelot: una introducción. La Orotava: Fundación Canaria Orotava, 2006. ISBN 978-84-611-0807-7 [Consulta: 30 març 2016]. 

Enllaços externs[modifica]