Homburg (indumentària)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Hugo Reisinger amb homburg (1907). Quadre d'Anders Zorn

Un homburg, o barret homburg, és un barret de feltre amb ala perimetral rígida i girada amunt, i la copa del qual, lleugerament inclinada, duu una arruga profunda tot al llarg de la part superior i, sovint, un pinçament a cada cosat. La rigidesa de l'ala distingeix l'homburg del similar borsalino. Tipològicament l'homburg ve a ésser una mena de lligadura transicional entre el barret fort i el borsalino,

L'homburg pren el nom de la ciutat balneària de Bad Homburg (Hessen, Alemanya),[1] on aquest tipus de barret fou confeccionat en sèrie per Phillip Moeckel des de 1856. Inicialment només s'usava als països de llengua alemanya. Es popularitzà internacionalment a partir de 1882, dut per l'àrbitre coetani de la moda, el príncep de Gal·les Eduard (futur rei Eduard VII) tornant d'una visita a Bad Homburg. A partir de la dècada de 1920 fou arraconat en l'ús quotidià pel borsalino, d'aspecte similar però més gràcil, que tenia a favor l'aire relativament informal i una ala tova que permet donar-hi formes diferents a plaer.

En llengües romàniques (en francès, per exemple) es dona bastant la confusió d'anomenar "homburg" el barret fort.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Homburg
  1. "Sombrero Homburg". Dins: Rivière, Margarita. Diccionario de la moda: los estilos del siglo XX. Barcelona: Grijalbo, cop. 1996. P. 249.