Homenatge al llibre

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Imatge del poema corpori

L'Homenatge al Llibre és un poema corpori[1] o poema urbà de Joan Brossa creat el 1994 i situat a la cruïlla del passeig de Gràcia amb Gran Via de les Corts Catalanes, a Barcelona. Va ser un encàrrec del Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya. La ubicació d'aquesta obra brossiana no és casual; és precisament al passeig de Gràcia on es despleguen anualment els estands de la Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern, organitzada per l'esmentat gremi.

Descripció[modifica]

Inspirat en una joguina, el saltamartí (“tentetieso” en castellà), Joan Brossa situa sota del llibre una semiesfera metàl·lica que originàriament havia d'incloure el moviment oscil·lant impulsat pels vianants. Finalment, però, per problemes tècnics i de pressupost, es va optar per fer l'obra estàtica.

La idea del saltamartí ja havia estat desenvolupada per Brossa en un poema de 1963 dedicat al poble. De la mateixa manera que el saltamartí tendeix a redreçar la seva posició inicial, segons el poeta, també ho fa el llibre, tot superant els obstacles a què ha de fer front.

A banda del poema corpori, el Gremi de Llibreters va encarregar a Brossa el cartell de la 43a Fira. A partir d'aquesta edició, cada any s'ha anat instal·lant al terra del voltant de l'obra rajoles gravades amb els noms dels escriptors homenatjats.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Homenatge al llibre Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. El concepte “poema corpori” va ser proposat per Isidre Vallès a la seva comunicació “L'obra pública de Joan Brossa: Els poemes corporis”, del Simposi Internacional de Joan Brossa el 2001.