Vés al contingut

Homenet de colzada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeHomenet de colzada
Tipusfollet Modifica el valor a Wikidata
OrigenMallorca i Menorca Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part demitologia catalana Modifica el valor a Wikidata
Personatges relacionatsBoiet

Els homenets de colzada[1] (o homes de la colzada)[2] i les donetes de colzada[1] són uns éssers mitològics propis de Mallorca i Menorca, que deuen el seu nom al fet que mesuren un colze (uns 30-40 cm). Són éssers imaginaris que figuren en les rondalles populars i que tenen per característica una gran laboriositat.[3] Duen barba blanca, cabells llargs i igualment blancs, vestits virolats de seda i, a diferència d'altres éssers diminuts, no porten gorra.[4]

Són d'un lloc que es troba sota terra, d'on surten per mitjà dels pous i les coves. També apareixen com per art de màgia quan hom els crida. Sempre van en grup, no apareixeran mai sols. Són treballadors i fan feines impossibles per als humans.[5] Quan les han fet, els humans els han de pagar honestament, i llavors se’n tornen contents cap als seus dominis subterranis.[6]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 «Homenet de colzada». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Casanova Coll, Joan; Creus Saumell, Joan. «3.3. Homo de sa colzada». A: Més ràpids que el llamp, més vius que el foc. Petits éssers fantàstics en l'àmbit lingüístic català. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2000, p. 227. ISBN 8484151824. «Sinònims: home de sa colzada, homenets o homenets de colzada, homo o homenet de mitja colzada» 
  3. Alcover, Antoni M.; Moll, Francesc de B. «Colzada». A: Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 1930-1962. ISBN 8427300255. 
  4. Casanova Coll, Joan; Creus Saumell, Joan. «3.3. Homo de sa colzada». A: Més ràpids que el llamp, més vius que el foc. Petits éssers fantàstics en l'àmbit lingüístic català. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2000, p. 228. ISBN 8484151824. «[...]amb la peculiaritat de portar el cap descobert, sense gorra» 
  5. Espinal, M. Teresa. «Diccionari de sinònims de frases fetes. Universitat Autònoma de Barcelona». [Consulta: 6 juliol 2022].
  6. Caldentey Salvà, Maria. Éssers fantàstics a les Illes Balears: descripció i catalogació (tesi). Palma: Universitat Illes Balears, 2019.