Honorat Alberich i Corominas

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaHonorat Alberich i Corominas
Biografia
Naixement1786 Modifica el valor a Wikidata
Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) Modifica el valor a Wikidata
Mort1836 Modifica el valor a Wikidata (49/50 anys)
Olot (Garrotxa) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor Modifica el valor a Wikidata

Honorat Alberich i Corominas (Sant Joan de les Abadesses, 1778 - Olot, 1836) fou un compositor català.

Segons consta en el registre dels d'òbits de la parroquial de Sant Esteve d'Olot, Honorat Alberich era «natural de S. Juan de las Abadesas», i el 24 de novembre de 1836 «mu-/rio de edat cinquenta y ocho años».[1] F. Civil feia esment de la seva procedència de Sant Joan de les Abadesses, però donava com a data de naixença el 23 d'abril de 1786, dada que no concorda amb els anys que comptava en el moment del seu traspàs.[2]

El 1807 quedà en primer lloc en les oposicions al magisteri de la col·legiata de la seva vila natal, tanmateix la plaça fou atorgada a Ramon Brunells. Al fons musical olotí –al revers de SEO: Au-898– s'hi conserva el títol diplomàtic del villancet que escriví per a les esmentades oposicions: “Villancico á 8º / Con Violines Oboeses y Trompas / Para las Oposiciones del Magisterio / de San Joan de las A[bades]as / Compuesto por el Licenciado Honorato Alberich”.

Abans de regir el magisteri d'Olot, Alberich va ser cantor tenor a la catedral de Barcelona, organista de la parroquial d'Oliana fins a principis de 1815 i mestre de capella de Santa Maria de Mataró. Efectivament, en alguns títols diplomàtics de les seves obres conservades en el fons olotí, hi consta que abans de 1810 obtenia un benefici a la parroquial de Cervera i que regia l'organistia de la vila d'Oliana. El 1815 fou admès al magisteri de la capella de música de Santa Maria de Mataró, on hi romangué pocs mesos, a ran d'un seguit de desavinences que va mantenir amb el Consell de la Vila.[3]

De fet, el 8 d'agost de 1815, escrivia des de Mataró a Francesc Moragas, protector de la comunitat de preveres d'Olot, a través d'un tal P. Lluís, on deixava palès el seu interès en servir el magisteri d'Olot, bo i expressant la seva impossibilitat de marxar abans a fi de donar temps a la comunitat de Mataró «para buscar otro que reemplazara la Maestria», un gest que l'honorava, malgrat el qual «nunca estarán contentos de mi». Alberich concloïa la missiva confidencial donant les gràcies als comissionats d'Olot «del buen concepto que tienen formado de mi» i prometent servir-los «según mis alcances y talento».

Ignorem qui exercia les funcions del magisteri olotí fins l'arribada d'Alberich. La vacant del magisteri es degué prolongar fins prop de Nadal de 1815. De fet, hi ha constància de les despeses pagades a «al rnt Onorat Alberich mestre de capella per la cantoria de nadal segons consta de [rebut] nº 107». La presència d'Alberich es regularitzà en els rebuts que signà als protectors de la comunitat a partir de 1816, per a les despeses de la capella per Setmana Santa, l'Ascensió i Nadal. Tanmateix, els nous pactes que conferien el magisteri de capella de Sant Esteve a Honorat Alberich no se signaren fins al 17 d'agost de 1816.

Obres[modifica]

Compongué repertori eclesiàstic, bona part del qual s'ha conservat al fons musical SEO (Fons de l'església parroquial de Sant Esteve d'Olot de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa)[4] i a la Biblioteca Nacional de Catalunya.

Referències[modifica]

  1. Gregori i Cifré, Josep Maria; Monells i Laqué, Carme. Inventaris dels fons musicals de Catalunya. Volum 6: Fons de l'església parroquial de Sant Esteve d'Olot i Fons Teodoro Echegoyen de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Barcelona: Universitat Autònoma de Barcelona, 2012. 
  2. Civil i Castellví, Francesc. El fet musical a les comarques gironines en el lapse de temps 1800-1936. Girona: Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros de Cataluña y Baleares, 1970, p. 120. 
  3. Gregori i Cifré, Josep Maria; Cabot i Sagrera, Neus. Inventaris dels fons musicals de Catalunya. Volum 4: Fons del Museu-Arxiu de Santa Maria de Mataró. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura - Universitat Autònoma de Barcelona, 2010. 
  4. «Obres d'Honorat Alberich als fons musicals de Catalunya».