Hormona antidiürètica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Arginine vasopressin3d.png
Model tridimensional de la vasopressina
Vasopressina (Hormona antidiürètica)
Identificadors
Símbol AVP, VP, ADH
HUGO 894
Entrez 551
OMIM 192340
RefSeq NM_000490
UniProt P01185
Altres dades

L'hormona antidiürètica (ADH) o arginina vasopressina (AVP), és una hormona alliberada principalment en resposta a canvis en l'osmolaritat sèrica o en el volum sanguini. També coneguda com a argipressina. Fa que els ronyons conservin aigua mitjançant la concentració d'orina i la reducció del seu volum, estimulant la reabsorció d'aigua. Rep el seu nom d'aquesta important funció com a regulador homeostàtic de fluids. També té funcions en el cervell i en els vasos sanguinis.

És una hormona petita constituïda per nou aminoàcids: NH2-Cys-Tyr-Phe-Gln-ASN-Cys-Pro-Arg-Gly-NH2.

Les vasopressines són hormones peptídiques produïdes en l'hipotàlem. La majoria s'emmagatzemen a la part posterior de la glàndula pituïtària (neurohipòfisi) amb la finalitat de ser alliberades a la corrent sanguínia, essent algunes d'elles alliberades fins i tot directament en el cervell. La vasopressina està en elevades concentracions en el locus coeruleus i en la substància negra, que són nuclis catecolaminèrgics.

També hi ha estudis que indiquen que aquesta hormona podria ser el que podriem dir la "molècula de l'amor" en els homes.

Hi ha estudis fets amb Talpons de la Prada (Microtus ochrogaster) que demostren que aquesta hormona en els mascles produeix un enamorament. No s'han fet els mateixos estudis en humans, però es creu que l'efecte de la vasopressina és el mateix perquè ambdues espècies podem fabricar aquesta hormona, és fundamental per l'excitació sexual i per l'embaràs i és detectable en la sang.

En les femelles la molècula que te aquest mateix efecte no és la vasopressina, sinó la oxitocina.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Bielsky IF, Hu SB, Szegda KL, Westphal H, Young LJ. Profound impairment in social recognition and reduction in anxiety-like behavior in vasopressin V1a receptor knockout mice.Neuropsychopharmacology. 2004; 29:483-93. PMID 14647484
  • Gais S, Sommer M, Fischer S, Perras B, Born J Post-trial administration of vasopressin in humans does not enhance memory formation (vasopressin and memory consolidation). Peptides 2002 Mar 23:3 581-3
  • Grmec S, Mally S. Vasopressin improves outcome in out-of-hospital cardiopulmonary resuscitation of ventricular fibrillation and pulseless ventricular tachycardia: an observational cohort study. Crit Care. 2006 Feb;10(1):R13. PMID 16420660.
  • Strupp BJ, Bunsey M, Bertsche B, Levitsky DA, Kesler M. Enhancement and impairment of memory retrieval by a vasopressin metabolite: an interaction with the accessibility of the memory. Behav Neurosci 1990 Apr 104:268-76
  • Vander, A.J., Renal Physiology, McGraw-Hill, 1991.
  • Wang Z, Aragona BJ. Neurochemical regulation of pair bonding in male prairie voles. Physiol Behav. 2004; 83 (2): 319-28.
  • Carter CS, Porges SW. The biochemistry of love: an oxytocin hypothesis. EMBO Rep. 2013; 14 (1): 12-6.