Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta

De Viquipèdia
Infotaula d'organitzacióHospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta
Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta.svg
Hospital Josep Trueta Girona.JPG
Modifica el valor a Wikidata

EpònimJosep Trueta i Raspall Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipushospital
hospital universitari Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació8 novembre 1972
Activitat
Nombre de llits d'hospital402 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Entitat matriuInstitut Català de la Salut Modifica el valor a Wikidata
Altres
Número de telèfon+34-972-94-02-00 Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webicsgirona.cat… Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Hospital Josep Trueta de Girona

L'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta o localment simplement com el Trueta o l'Hospital Trueta és un hospital de caràcter públic gestionat per l'Institut Català de la Salut. Està ubicat a la zona nord de Girona, a l'Avinguda de França. Aquest centre, que pertany al sistema sanitari integrat d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), té la responsabilitat d’oferir assistència especialitzada a la comunitat, una població aproximada de 838.103, segons dades del Registre Central d’Assegurats del CatSalut de 2017. A més, és el centre de referència per a set Àrees Bàsiques de Salut (Banyoles, Celrà, Girona 1, Girona 2, Girona 3, Girona 4 i Sarrià de Ter),

L'Hospital Trueta vertebra la seva activitat en tres línies: l'assistència, la recerca i la docència. Assistència perquè el nostre deure és cobrir les necessitats sanitàries dels gironins i dins aquest dels habitants de les nostres àrees de referència. Som el centre de referència i oferim totes les especialitats mèdiques i quirúrgiques de qualsevol hospital terciari. Recerca perquè formem part de l'Institut d'Investigació Biomèdica de les comarques gironines i els nostres professionals pertanyen al teixit d'investigadors que conformen aquest ens. I docència perquè ja des que l'any 1961 el nostre centre va acollir l'Escola Universitària d'Infermeria. Avui dia s'ofereix formació pregrau i postgrau tant d'infermeria com de medicina.

En total, la Gerència Territorial Girona està formada per un equip humà de més de 3.350 professionals, un hospital de 437 llits -inclosos els llits de l'Institut Català d'Oncologia (ICO)- (entre els convencionals -352-, semicrítics -39- i crítics -46-), 11 sales d'operacions i 173 gabinets i consultes externes -inclosos els de l'ICO- ; 34 centres d’atenció primària i 115 consultoris locals distribuïts per tot el territori, que converteixen l’ICS en la principal empresa proveïdora de serveis sanitaris a Girona.

Història[modifica]

Es va inaugurar el 13 d'abril de 1956 com a 'Residencia Sanitaria de la Seguridad Social de Gerona'. Posteriorment va adquirir el nom de 'Residencia Sanitaria Álvarez de Castro', destacat militar. A partir del 1989 s'inicià el canvi de nom per part del Servei Territorial de Sanitat de la Generalitat de Catalunya, adoptant el de Josep Trueta i Raspall, metge traumatòleg destacat per les seves intervencions quirúrgiques i ortopèdiques. Des de 1990, doncs, s'anomena Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta.

Arquitectura[modifica]

La construcció seguia un model nou, inspirat en els hospitals nord-americans. Va ser la primera obra a Girona construïda amb formigó armat i amb exterior d'obra vista. L'edifici tenia 10 plantes, 291 llits i al principi només es dedicava a intervencions quirúrgiques. La direcció de l'obra l'assumí l'equip d'arquitectes de l'INP dirigit per Aurelio Botella Enríquez.

Especialitats[modifica]

L'Hospital Trueta és un centre sanitari classificat de Nivell 2, segons Reial decret 1277/2003, de 10 d'octubre sobre les bases generals per autoritzar centres, serveis i establiments sanitaris. Aquest Centre Sanitari té una capacitat de 402 llits amb totes les especialitats pròpies del segon nivell (C.1.2) i algunes típiques del tercer nivell (C.1.3) com són la de neurocirurgia, la de cures intensives, la de pediatria i la d'oncologia mèdica.

Investigació[modifica]

Primer va ser la Fundació Doctor Josep Trueta qui va promoure, desenvolupar, i difondre la recerca biomèdica per millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties, creada el 1995 i de gestió privada. Des del 2005 ha agafat el relleu l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, IDiBGi, de caràcter públic i adscrit al Programa CERCA. L'IDiBGi s'estructura en cinc grups de recerca: HUGJT / UdG (Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i Universitat de Girona), IDI ( Institut de diagnòstic per la imatge), ICO (Institut català d'oncologia), Atenció Primària de l'ICS a Girona. Aquests grups de recerca investiguen l'àrea cardiovascular, la metabòlica i inflamatòria, la neurocientífica, la onco-hematològica i la plataforma de recerca sobre diagnòstic genètic cardiovascular i la de recerca sobre la imatge mèdica.

Docència[modifica]

Avui dia l'hospital acull docència pregrau i postgrau, tant en estudiants d'infermeria com de medicina. El Trueta va tenir el primer contacte amb la docència l'any 1961, quan el centre va acollir l'Escola Universitària d'Infermeria. El 1978 es va aconseguir l'acreditació per impartir docència pel sistema MIR, a l'aleshores Residencia Sanitaria de la Seguridad Social General Álvarez de Castro. Actualment l'Hospital Trueta compta amb 156 residents (inclosos FIR i LLIR) realitzant la seva especialització al nostre centre i amb un total de 24 serveis acreditats. Per tal d'acollir i organitzar el programa formatiu d'aquests residents, el Trueta disposa de la Comissió de Docència, amb un total de 37 tutors. Aquests tutors, de diferents especialitats, són els que acompanyen els residents durant la seva etapa formativa al centre sanitari.

El darrer pas important va ser l'any 2008, quan es va signar el concert entre la Universitat de Girona i l'Institut Català de la Salut per començar el curs acadèmic 2008/09, dels estudis de grau de medicina a l'esmentada Universitat. Durant l'any acadèmic 2010/11 els alumnes de tercer curs van iniciar la seva formació en el vessant de pràctica assistencial a l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta. Avui dia hi ha gairebé 200 estudiants i una setantena de docents provenen de centres de l'ICS Girona, a més de l'ICO i l'IDI, amb un total de 18 serveis implicats.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta