Hospital psiquiàtric

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Casa de boigs, quadre de Goya que mostra un manicomi de principis del segle XIX

Un hospital psiquiàtric és un establiment de salut, dedicat al diagnòstic i tractament de patologies psiquiàtriques o malalties mentals que compta amb internament (allotja les persones a les seves instal·lacions). Habitualment funcionen com hospitals monovalents. Deriven històricament dels asils per a bojos o manicomis.

En els seus orígens van ser temples grecs, després en passar pel període de l'obscurantisme les persones eren recloses en institucions on no rebien tractament i quan presentaven conductes trastornades eren encadenades. Va ser Philippe Pinel qui en la "primera revolució psiquiàtrica" va fer retirar les cadenes a aquestes persones i va començar a tractar-les humanament.

En l'actualitat compten amb la majoria dels serveis mèdics d'un hospital general a més de serveis professionals específics per tractar malalties mentals: psicòlegs, psiquiatres, treballadors socials, infermers especialitzats, laboratoris especialitzats, neurologia, medicina interna, farmàcia, electroxoc, etc.

Evolució de la seva concepció Històrica[modifica | modifica el codi]

Originalment, van ser institucions dissenyades per ocultar els trastorns de conductes, perceptius o del pensament i per aquelles manifestacions desestabilitzadores per al grup familiar o el grup social d'origen. Es van construir edificis amb finalitats restrictives més que terapèutics, resolts per la caritat i persones amb un humanisme basat en la fe religiosa, més que en l'orientació científica i social: que el cervell es pot alterar en el seu funcionament i per ende la ment que el conté i generar manifestacions no acceptades per la societat. Des de la visió social: que les persones tenen dret a patir malalties i es mereixen un tracte acord a la seva condició de persones.

Avui la tendència a certs països va dirigida cap a la "desmanicomialitzación"; aquest fenomen social està impulsat, d'una banda per l'avenç dels mitjans per al tractament, i per un altre per les organitzacions de drets humans, que consideren que s'han d'instaurar els tractaments menys restrictius.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hospital psiquiàtric Modifica l'enllaç a Wikidata