Host de Guillem II de Bearn i Montcada a Mallorca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militarHost de Guillem II de Bearn i Montcada a Mallorca
TipusHost Senyorial
Data de lleva1229
Fundació1229 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució1229
PaísFeu dels Montcada
Bandera de Catalunya (Catalunya)
Vescomtat de Bearn Vescomtat de Bearn
Bandera de Catalunya (Corona d'Aragó)
BrancaHost Reial del Rei En Jaume I d'Aragó
ArmaMixt de Cavalleria i Infanteria
Mida100 cavallers i la mainada
Comandants
ComandantGuillem II de Bearn i Montcada1229
CavallersGuillem de Sant Martí
Guerau VI de Cervelló1230
Ramon Alemany Cervelló de Querol1230
Guillem de Claramunt1230
Hug V de Mataplana1229
Guillem de Sant Vicenç
Ramon de Bell Lloc
Bernat III de Centelles
Guillem de Palafolls
Berenguer de Santa Eugènia
Guerres i batalles
Croada contra Al-Mayûrqa (1229-1232)
*Batalla de Portopí (1229)

La Host de Guillem II de Bearn i Montcada a Mallorca fou alçada per En Guillem II de Bearn i Montcada, Vescomte de Bearn a instàncies del Rei en Jaume I per a la Croada contra Al-Mayûrqa.

La Host de Guillem II de Bearn i Montcada[modifica]

La Host estava formada per 100 cavallers i la seva mainada; tot i així, el Rei En Jaume I afirma en la seua crònica que En Guillem II de Bearn i Montcada es va oferir per aixecar una host de fins a 400 cavallers.

D'entre els cavallers de la Host de Guillem II de Bearn i Montcada a Mallorca els més destacats foren Guillem de Sant Martí, Guerau VI de Cervelló, Ramon Alemany Cervelló de Querol, Guillem de Claramunt, Hug V de Mataplana, Guillem de Sant Vicenç, Ramon de Bell Lloc, Bernat III de Centelles, Guillem de Palafolls i Berenguer de Santa Eugènia

La Batalla de Porto Pí[modifica]

Guillem II de Bearn i Montcada representat als frescos mural de la casa de Berenguer d' Aguilar de Barcelona (Actualment al MNAC). Al seu escut i als estendards hi ha les vaques de l'escut del Bearn i els punts procedents de les armes dels Montcada.

L'acció més recordada de la host tingué lloc durant la Batalla de Portopí el 12 de setembre de 1229. Després del desembarcament a Santa Ponça, en Guillem II de Bearn i Montcada s'avançà amb una partida de cavallers de la seva host per prendre l'estratègic Puig de sa Batalla. Les tropes islàmiques reaccionaren immediatament enviant el gruix de la seva infanteria i cavalleria a ocupar el puig i Guillem II de Bearn i Montcada ordenà contraatacar els cavallers de la seva partida, quedant-se sol al cim del puig. Els cavallers foren ràpidament massacrats per les tropes islàmiques i Guillem de Montcada, veient-se copat, provà de desallotjar el puig però fou encalçat i mort.

A la Batalla de Portopí hi moriren 8 cavallers de l'Host de Guillem II de Bearn i Montcada a Mallorca inclòs el mateix Guillem II de Montcada i de Bearn, i poca mainada. Entre els altres cavallers morts es recorden els noms d'en Ramon de Montcada parent d'en Guillem II de Montcada i de Bearn, n'Hug V de Mataplana, n'Hug des Far i En Guerau IV de Cabrera. Tots ells foren enterrats on hui en dia s'alça la Creu dels Montcada.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]