Host del Consell del Principat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula unitat militarHost del Consell del Principat
Tipus Exèrcit
Data de lleva 24 d'abril de 1462
Localització Catalunya
País Espanya
Branca Host del Consell del Principat
Arma Mixt de Cavalleria i Infanteria
Comandants
Comandant Hug Roger de Pallars (1430-1503)
Oficials destacats Pere de Bell-lloc i de Sentmenat
Guerres i batalles
Guerra civil catalana (14621472)
* Setge d'Hostalric (1462)
* Setge de la Força Vella (1462)
* Batalla de Rubinat (1462)
Modifica les dades a Wikidata

La Host del Consell del Principat fou un petit exèrcit alçat pel Consell del Principat per aturar la revolta dels pagesos de remença que encapçalava Francesc de Verntallat amb el suport de la reina Joana Enríquez.

El 24 d'abril de 1462, el Consell del Principat va aixecar una host[1] de 300 cavallers amb 100 llances i un miler d'infants comandada per Hug Roger III de Pallars Sobirà per combatre els pagesos revoltats i possibles petites forces del rei, i la reina va decretar immediatament la seva il·legalitat, mentre els diputats i el Consell prohibiren la publicació de la crida reial. Les autoritat locals no sabien què fer perquè les dues autoritats eren legítimes però les ordres contradictòries.

El 9 de maig sortiren de Barcelona en direcció nord els primers escamots de la host del Principat, manats pel capità Pere de Bell-lloc i de Sentmenat, ocupant Hostalric, mentre que la reina, per la seva banda, es preparava per oposar-se per la força de les armes a l' host i fou assetjada a Girona.

Referències[modifica]